• merkezi foça adlı alevi mahallesidir.
  • civcili ahmet ağa'nın satın alıp aşiretini yerleştirdiği ve ilk iş olarak çadırdan bir okul ve hastane kurdurduğu okul. köyün planı fransız mühendislere çizdirilmiş olup oldukça geniş caddeleri ve meydandan her yerine ulaşılabilinmesi sebebiyle ileri görüşlülüğün timsalidir.

    arsalarının oldukça değerlenmiş olması sebebiyle oldukça zengin bir köydür ve her alevi yerleşim yerinde olduğu gibi eğitim seviyesi oldukça yukarıdadır.
  • fethiye'ye bağlı bir ilçe.fethiye merkeze giderken sağ taraf alevi mahallesi sol taraf ise çingene mahallesidir insan başta hiç mi kavga çıkmıyo burada diyo ama polis karakolu öyle bir yerdeki olay çıkar çıkmaz ekip aracı 2 dakikada olayın olduğu yerde oluyor.hafiften yabancı turistlerde kalıcı olarak yerleşmeye başlamış ve seviye dolayısıyla artıyor.
  • çingeneler alevilerden sonra gelmiş olup, kendilerine gösterilen yerde yerleşmişlerdir. alevilerle gayet güzel geçinebilmektedirler. yalnız 90'larda yaşanan büyük kürt - alevi kavgasının sonuçları fethiye'de hala hissedilmektedir.
  • şimdilik yaşamak zorunda olduğum insanlarından, yaşamlarından, yobazlığından ve ne kadar gevende insan varsa burada oldugundan dolayı sevmediğim yer. fethiyeyi sevenler gelsinler buraya daha adını anmazlar.az bile söyledim
  • günlükbaşı şimdi bile belki çingene-kürt-alevi azınlık orada yaşıyor diye ayrıma, zihinlerde soyutlamaya tabi olabilir. ama düğünler için davul zurna ve delbek ekibini bulmaya oraya gidilmek zorunda. çatır çatır pazarlığı edilecek. gene bir ikircik: günlükbaşı'nda bu azınlıkların, ailelerin dayanışma içinde yaşadıkları da imrenme yollu anlatılır.

    düğünlerde köy erkekleri delbekçi çingenlere asılırmış. içkiye de sığınarak. anladığım, çingeneler toplumsal işbölümünde, fethiye kırsalının fuhuş gereksinimini denetliyormuş. zaten fethiye'de yerleştikleri günlükbaşı fuhuş özelliğine de sahipmiş; ecem ben bilmem. aile içinde "bir çingenle sevişirsen, arınmak için kiremit üstüne çıkıcan, kiremit eriyene dek suya katınacaksın." denirdi.

    (bkz: fethiye/@ibisile)
    (bkz: çingene/@ibisile)
    (bkz: günnük/@ibisile)
  • eskilerin "yassi çamur" dediği, günlük ağaçlarından oluşan ormanın yanı başında, büyük büyük dedemiz civcili ahmet ağa tarafından kurulmuş, fethiye'nin üç (foça, akarca ve yeni) mahallesinden oluşan, çalış plajını da içinde barındıran yerleşim yeri.

    demografik yapısına bakılınca foça mahallesi, alevilerin *yaşadığı, eğitim seviyesi yüksek, insanların turizm ve tarımla geçimini sürdürdüğü bir mahalledir. antakya'nın armutlu ve defne mahallelerine benzer. mahallenin yerleşim planı fransızlara yaptırılmış olduğundan mahalle içindeki yollar biraz karışık olsa da hep bir meydana çıkar. mahalleye yerleşen ingiliz sayısı 90lardan sonra artmaya başlamış ve mahallenin kurulduğu yeri ve yerleşim planını sürekli eleştirmişler ve yerleşim yerinin şimdiki foça mezarlığının olduğu yerde, ufak bir hakim tepede kurulmasi gerektiğini dile getirmişlerdir. çalış plajında bulunan çalış-fethiye arasında ulaşım sağlayan ve türkiyede bir ilk olan (bkz: dolmuş boat) kooperatifini tekelinde bulundurur. ulaşımdan mahalleli ücretsiz olarak yararlanmaktadır.

    akarca mahallesi, sunni yerleşim yeri olup, cami mahallesi diye de geçer. sonradan cami mahallesi ayrılarak 4. bir mahalle kurulmuş olsa da benzer yapıdadır. halk geçimini yine turizm ve tarımla idame ettirir.

    yeni mahalle, çingenelerin yaşadığı, renkli ve alevilere benzeyen ve hatta yer yer aleviliği benimsediğini dile getiren insanların yaşadığı mahalledir ki halkı geçimini davul, zurnacılık, düğünlerde delbekçilik, kağıt-hurda toplayarak sağlar. çingeneler, yöreye tahtacılardan sonra geldiği için kendilerine gösterilen yerde yerleşim kurmuşlardır.
  • 1980 öncesinde kendine ait belde belediyesi bile olan, 1980'den sonraysa fethiye belediyesi ile birleştirilmiş, zaten de şu an fethiye'nin girişi sayılan yerde bulunan, eskinin kasabası, yeninin semti. akarca, foça, karagedik ve yeni olmak üzere 4 mahallesi bulunur.

    kasabanın kurulduğu yer olan foça mahallesi, aynı aydın'daki atça gibi champs-elysees meydanı gibi düzenlenmiştir ve meydanın adı da civcili ahmet ağa meydanı'dır.
hesabın var mı? giriş yap