• ülkemizin nasıl bir hukuk devleti olduğunun en başta gelen göstergesi.

    bana kalırsa hukuk ve adalet anlayışı gelişmiş herhangi bir ülkede böyle bir karar alınsa buna en başta bu imtiyaz sağlanan hakim ve savcıların karşı çıkması gerekir. fakat bizde tam tersi oldu.

    bu arada bu uygulamadan haberi olmayan birçok kişi var sevgili memleketimde.

    ha, şunu da belirtelim uygulama teknik olarak "hakim ve savcilara trafik cezasi kesilememesi " şeklinde değil. ceza kesilir ama bunu trafik polisi değil, yargı organı keser şeklinde. buna göre trafik kuralı ihlali yapan hakim-savcıyla ilgili polis tutanak tutacak, sonra bu tutanak adalet bakanlığı'na gönderilecek ve tutanağa göre yargıtay ceza verecek. peki hangi polis bu prosedürle kendini riske atar? o soru cevapsız tabi...
  • "sen benim kim olduğumu biliyor musun?"un yasalarla kağıda dökülmüş hali. burada hakim ve savcılar yasayı kullanır başka yerde başkaları bu yasayı dayıları saysinde kullanır. işte bu yüzdendir ki polisler sadece sıradan vatandaşa ceza kesebilir. hatta polis sadece gözüne kestirip, sindirebileceğini düşündüğü kişilere ceza kesebilir türkiye'de.
  • nasıl bir basına sahip olduğumuzun da göstergesidir. bunu bilen kaç kişi?

    adaletin adil terazisinin bir kefesine ülkenin tüm gazeteleri diğer kefesine ekşi sözlük.
  • türk hukuk sisteminin verdiği son error dır.
  • hakim ya da savcıyı korumak için değil ceza yazan polis memurunu korumak için konulmuştur.

    kendinizi bir polis memurunun yerine koyun, adam size savcı kimliğini gösterdi. bu durumda cezayı yazabilmeniz düşük bir ihtimal.

    ama sonuçta karşındaki de savcı kamu düzenini koruyor, yazmazsan da olmaz. şimdi polis napsın bu durumda.
  • belli bir konuma, üst bir statüye gelmenin daha çok sorumluluk, astlarına saygı duyma, dürüstlük, adil olabilme anlamına geldiğini görmezden gelerek, kendime konumumdan kaynaklanan nasıl bir avantaj sağlarım diye düşünen yapı ve zihniyet silsilesinin bir örneğidir. türkiye'de yönetici, karar verici kadrosundaki kişiler için haysiyet ve gururun o kişilerin inisiyatifine bırakılmamasını, yasaların herkesin ve herşeyin üstünde olması gerektiğini gösterir.
  • maalesef ülkemiz gibi geri kalmış, eşitlik ve demokrasi yoksunu ülkelerde rastlanılabilir bu duruma. bir de şu var tabi: polis polise trafik cezası kesebiliyor mu? onun da cevabı hayır. hakim savcı da diyor tabi, "siz kendi meslektaşlarınıza kesmiyorsunuz bize mi keseceksiniz"... bu arada nadir de olsa uygulamada oluyor bu ceza kesme işlemi. tutanak bir yerlere ( bakanlık- yargıtay vs. ) gidip geliyor sonra mahkeme cezayı iptal ediyor ve bir şekilde o ceza ödenmiyor.
  • öncelikle şunu söyleyeyim, eğer arabanızın camında adalet bakanlığı etiketi yoksa polisler sizin hakim veya savcı olduğunuzu bilmedikleri için bir güzel park cezası kesip sileceğin altına yerleştiriveriyorlar. hatta bu cezayı yiyen kişi, başka bir şehirde oturan abiniz olmasına rağmen, sizin oturduğunuz mahallenin muhtarına ihtar olarak gönderilebiliyor ve hatta bir gün kapıyı açtığınızda kapıya sıkıştırılmış ihbarı görebiliyorsunuz (nedenini hala çözemedim, belki ikametgahı hala burası görünüyor olabilir). abinizi arayıp "ne alaka? " dediğinizde verdiği yanıt "ödedim ben onu, dikkate almayın." olabiliyor.

    sonradan gelen ek: memurlar.net'te gezinirken gördüğüm bir haberi aktarmak istiyorum. yorumu size kalmış.

    yargıtay: hakim ve savcılara trafik cezasını polis değil, yargı keser.

    15 mart 2007 08:06

    yargıtay, trafik kurallarını ihlal eden hakim ve savcılara polisin ceza kesemeyeceğini, yaptırımın sadece yargı tarafından uygulanabileceğini açıkladı.

    hakim ve savcılara trafik polisinin ceza kesemeyeceğiyle ilgili karar, 12 mart tarihinde zaman'ın manşetinde yer almıştı.

    zaman'ın pazartesi günü manşetten duyurduğu 'hakim ve savcıya hız yapmak serbest' başlıklı haber üzerine yazılı bir açıklama yapan yüksek mahkeme, yargı mensuplarının kanundan muaf olmadığını; ancak polislerin savcıya ceza kesmesi halinde 'yargı teminatı'nın zedeleneceğini savundu. böyle bir duruma sebebiyet vermemek için yasalara özel hükümler konulduğunu anlatan yargıtay, bunun vatandaşların kanun önündeki eşitliğinin de güvencesi olduğunu ileri sürdü. manisa'da trafik denetimi yapan polis ekiplerinin, aşırı hız yapan bir savcı hakkında tespit tutanağı tutması yargıtay'ın gündemine taşınmıştı. dosyayı ele alan 7. daire, hakim ve savcılara idarî para cezası verilemeyeceğine hükmetmişti. 7. daire'nin aldığı kararla yargıtay'ın dün yaptığı açıklamanın çeliştiği belirtiliyor. ilgili yasada boşluk olduğuna dikkat çeken hukukçular da, hakim ve savcılara trafik cezası kesecek merci bulunmadığını vurguluyor.

    12 mart'ta zaman'da 'hakim ve savcıya hız yapmak serbest' başlığıyla yayınlanan haber, gözleri yargı mensuplarına uygulanacak idari para cezasını düzenleyen kanunlardaki boşluklara çevirdi. konuyla ilgili tartışmaların artması üzerine yargıtay, bir basın açıklaması yaptı. açıklamada, yargıtay 7. ceza dairesi'nin verdiği kararın, hakim ve savcılara trafik cezası kesilemeyeceğini öngörmediği belirtildi. açıklamada kararın bir cumhuriyet savcısı için düzenlenen 'tespit tutanağının' ilgili yerdeki cumhuriyet başsavcılığınca 'ceza tutanağı' haline getirilemeyeceğine ilişkin olduğu ifade edildi. açıklamada, "hâkim ve cumhuriyet savcılarının trafik kanunu'na aykırılık teşkil eden eylemlerinden dolayı ilgili zabıta tespit tutanağı düzenleyecek. tutanak, ilgilinin yargı çevresindeki ağır ceza mahkemesine gönderilecektir. hakimler ve cumhuriyet savcılarına elbette yaptırım uygulanacaktır; ama adli amiri oldukları merciler tarafından değil, daha üst yargı mercilerince." denildi.

    ancak yargıtay'ın açıklaması habere konu olan kararla çelişiyor. yargıtay 7. ceza dairesi'nin kararında, trafik suçu nedeniyle idari yaptırımın hangi merci tarafından uygulanacağına ilişkin bir düzenleme bulunmadığı ve bu merciin kıyas yoluyla da belirlenemeyeceği vurgulanmıştı. daire, hakim ve savcılara ceza uygulanması konusunda yasada boşluk olduğunu vurgulamasına karşılık yargıtay, bu konudaki cezaların ağır ceza mahkemesince uygulanması gerektiğini belirtiyor.

    yargıçlar ve savcılar birliği başkanı ve yargıtay savcısı ömer faruk eminağaoğlu, hakim ve savcılar hakkındaki idari para cezalarını uygulayacak merci konusunda yasalarda boşluk olduğunu vurguladı. yargıtay 7. ceza dairesi'nin manisa'da hız sınırını ihlal eden bir savcıyla ilgili verdiği kararda yasadaki bu boşluğa dikkat çektiğini söyleyen eminağaoğlu, yüksek mahkemenin cezayı uygulayacak merciin kıyas yoluyla belirlenemeyeceğine karar verdiğini ifade etti. burada hakim ve savcılara tanınmış bir dokunulmazlık ya da ayrıcalığın söz konusu olmadığını savunan eminağaoğlu, "yasalar alelacele çıktığı için bu sorunlar oluyor. yasama organı, suçu düzenlemiş, cezayı koymuş; ama hakim ve savcılara kim tarafından uygulanacağını göstermemiş." dedi.
  • yargıdan bürokrasiye siyasete kadar her yerde insanlar kazandıkları gücle ayrıcalık elde etmek isterler ve ederler de. burada yapılan uygulama zaten olan birşeyi yasalaştırarak yargının zarar görmesini önlemek. şimdi bir polis ile savcının arasında çıkan sürtüşmeden* %99 polis zarar görür ki çoğunluka sadece görevini yapmaya çalıştığı için. %1 ihtimalle de savcı zararlı çıkar. eğer savcı zarar görürse otomatikman yargı da zarar görmüş olur ki en kötüsü de budur.
  • olay aslında hakim ve savcılara trafik cezası kesilememesi değil, bu cezayı trafik polisinin kesememesidir. son derece doğru bir uygulamadır, zira hakim ve savcılar adli kolluk olan polise emir ve talimat vermesi dolayısıyla onun üstü konumundadır ve astın üste ceza kesmesi hem mantık olarak yanlıştır hem de uygulaması sıkıntılı durumlara yol açar, bu yüzden durum tutanağa geçirilir ve ceza bağlı olduğu mahkemece verilir; yani hakim ve savcının ihlali cezasız kalmamaktadır, sadece cezayı uygulayan kurum farklıdır. bu prosedürün polisi riske atacağı fikrine ise katılmıyorum; zira diğer uygulamada da cezayı kesen polisin ismini öğrenmek hakim için çok basittir.

    edit: entry de idari amir terimini kullanmıştım bonbonsekeri ve benjamin franklin'in uyarıları üzerine bu terimin tam olarak oturmadığını farkettim ve o kısmı düzelttim uyarıları için teşekkür ederim..
hesabın var mı? giriş yap