• "...şaşaa tufanlarından, bütün bu güzelliklerin mestisinden bahsedeceksin. bir yığın şiir!.. lakin asıl şiir kadınlardır..."
    (bkz: aşk-ı memnu)

    edit: imla
  • edebiyata başlamasında etkili olduğu ve kendisi gibi servet-i fünun sanatçısı olan, arkadaşı (bkz: mehmet rauf)'un, uşaklıgil'in eşi memnune ile ilişkisi olduğu rivayet edilir. hatta rauf bu sebeple intihar teşebbüsünde bulununca uşaklıgil kendisine yardım etmeye gitmiştir.

    yazar bundan esinlenerek aşk-ı memnu'yu, (adnan "ziya"-"gil"/aşk-ı "memnu") yazmış, mehmet rauf ise ilk psikolojik romanımız olan karı-koca-aşık ilişkisi temalı eylül'ü yazmıştır.
  • ölümsüz eseri aşk-ı memnu'dan uyarlanan televizyon dizisinin reklamlarında ismi inatla yanlış söylenen yazardır.

    evet, alfabemiz siyasetteki güç odaklarına bağlı olak yer yer değişmekte, şapkalı harfler zaman zaman kalkıp, zaman zaman tekrar kullanılmaya başlanmaktadır. ama halit ziya uşaklıgil'in adı politikadan bağımsız edebiyat çevrelerince hala "hâlid ziyâ uşaklıgil" şeklinde telaffuz edilmektedir. isim yıllar içinde halit haline gelmiş olabilir; ama halit ziya, "halit"in hala "hâlid" olarak okunduğu bir dönemde yaşamış önemli bir edebiyat adamıdır; kanımca kanal d'nin seslendirme yapan çalışanlarının keyfi telaffuzundan fazlasını haketmektedir.
  • fransızca, ingilizce, almanca, italyanca, arapça ve farsça bilirmiş.

    tanınmış akrabaları da var:

    (bkz: latife uşaklıgil)
    (bkz: bülent uşaklıgil)
    (bkz: emine uşaklıgil)
    ---
    edit:
    ben tanımıyordum ama sağolsun kaamos'umuz uyardı, bir torunu daha varmış:
    (bkz: özlem uşaklıgil)
  • ataturk'un esi latife uşşaki'in amcasidir.
  • bu sanatçının bazı özellikleri şöyledir:

    - sadece servet i fünündöneminin değil, türk romancılığının en büyük yazarlarından biridir.

    - realizm etkisindedir.

    - türk edebiyatında batılı roman tekniklerini ilk olarak kullanan sanatçıdır.

    - teknik kurgu ve kompozisyon bakımından çok güçlü eserler vermiştir.

    - en çok eleştirilen yönü dilinin ağırlığıdır.

    - çıkardığı dergi "nevruz" dur. gazetesi ise hizmet gazetesidir.

    - sanat sanat içindir görüşüne bağlıdır.

    - fransız yazarlar, flaubert,stendhal,balzac, a. doudet'ten etkielnmiştir.

    - türk edebiyatında ilk defa mensur şiir türünü kullanmıştır.

    bazı eserleri şöyledir:

    roman: nemide, bir ölünün defteri, ferdi ve şürekası, mai ve siyah, kırık hayatlar.

    öyküleri: bir yazın tarihi, solgun demet, hepsinde acı, izmir hikayeleri, kadın pençesi, ihtiyar dost

    oyunları: füruzan, kabus, fare

    anı: kırk yıl, saray ve ötesi, acı hatıra

    deneme: sanata dair.
  • okunması müthiş zor olan yazardır. o kadar çok arapça- farsça kelimeler kullanmıştır ki kitabın altında açıklamaları yer alır hep ve oraya bakmaktan canınız sıkılır. bir süre bakmak istemezsiniz o zaman da anlamazsınız.
  • latife hanımın akrabası ve tevfik fikretle beraber onun turkce ogretmenidir. latife hanımın guzel olan turkcesının halit ziya usaklıgil' e borclu oldugu bilinmektedir. latife hanım istanbul' a halit ziya usakligil' in evine gelerek burada türkce egitimini almıstır.
    kaynak: (bkz: latife hanım) (bkz: ipek calıslar)
  • halit ziya romanlarında genellikle psikolojik konular işlemiştir, ilk romanlarındaki tipleri daha romantiktir, sonradan daha realist kahramanlar yaratmıştır.
    romanlarda temalar genellikle aşk, hayal kırıklığı, kıskançlık, ümit, fedakarlık gibi duygulardır.
    (kendisinin de yabancı olmadığı) zengin ve alafranga aileleri konu alan romanlarında; mürebbiyeler, piyanolar, özel ders almalar, anne babalarla en samimi olunan anlarda bile sizli bizli konuşmalar, hizmetçiler tarafından sofraya çağırılmalar gibi bol bol ayrıntı vererek azınlığın batı tarzı yaşayışını hakkıyla işlemiştir. romanlarında genelde yüksek sosyeteden kahraman seçme eğiliminde olan halit ziya hikayelerinde ise çoğunlukla halktan kahramanlara yer vermiştir.
    kendisi hakkında fazla bilinmeyen bir ayrıntı da çeşitli konulara olan ilginç merakıdır. çocuk bakımı, fransız grameri, kimya, matematik oyunları gibi konularda da edebi değer taşımayan ama halit ziya'nın genel kültüründen bol bol etkilenmemizi sağlayan kitapları vardır.
    benim favorim olgunluk döneminin ilk romanı olan mai ve siyahtır. aşk-ı memnudan çok daha ilginç bir uyarlama olabilirdi yerli dizi camiası için.
  • basın sansürünün yanında kitap bastırmak için gerekli ruhsat alma işinin de oldukça zorlaştırıldığı abdülhamit döneminde kitap inceleme kurulu olarak oluşturulmuş olan encümeni teftiş ve muayene kurulunun uygulamaları birçok yazarı yazarlıktan soğutmuştu. bu yazarlardan biri olan halit ziya kırık hayatlar adlı romanını inceleyen sansür memurlarının kitabın birçok satırını gereken şartlara uymadığı gerekçesiyle kırmızı mürekkeple çizip deyim yerindeyse piç ettiklerini görünce kalemini kırmızı mürekkeple çizilmiş satırların ortasına saplamış ve ikinci meşrutiyetin ilanına kadar tam altı yıl tek bir satır bile kaleme almayarak bu uygulamayı kendince protesto etmiştir.

    (bkz: abdülhamit devrinde sansür)
hesabın var mı? giriş yap