• an itibariyle başlatmış olduğum kampanya.

    eşim 32 haftalık hamile. şehir merkezinde olsun avmlerde olsun park yeri bulamıyoruz. bulduğumuz yerler de ulaşmak istediğimiz noktaya çok uzak kalıyor eşim oraya kadar yürüse geri dönemiyor. birkaç arkadaşımdan da benzer şikayetler duydum.

    hamileler, sağlık ocağında aile hekimlerini bilgilendirip dosya açtırmak zorundalar. dosya açtırırken de araç camına yapıştırılabilecek resmî bir bandrol verilse hem farkındalık artar hem de yaşam kalitesi ciddi derecede sarsılmış hamile yurttaşlar bir nebze rahat eder. bandrol, yenidoğan 6 aylık olana kadar da kullanılabilmeli. hamilelerin özellikle hamileliğin 3. ayından sonra fiziken zorlandıkları düşünülürse toplamda 12 ay geçerli bir “engelli otoparkı kullanabilir” bandrolü çok makbule geçecektir.

    edit: böyle bir uygulama yapılacak olmasının eşi ya da bir yakını hamile olmayan bir insana ne zararı var anlayamıyorum. bir avm ya da belediye otoparkı 10 arabalık fazladan otopark yeri yapsa sıradan bir vatandaşın bundan nasıl bir zararı olur düşünüyorum bulamıyorum.
    üzgünüm ama böyle bir öneriye sert bir şekilde karşı çıkan herkesin bilinçaltının bir yerlerinde kadınlarla bir sorunu vardır.

    edit2: bazı yazarlar engelli otoparklarının zaten az olduğundan yetersiz kaldığından yakınmış. bu bir çözüm değil mazeret de değil. bu benim gibi asla engelli otoparklarına park etmeyen kişilerin suçu da değil. zaten o tip bir insan olsam buraya gelip başlık açmaz gider engelli otoparkına park ederdim. tabiki de engelli otoparklarına ilave olarak hamileler için de fazladan park yeri açılmalı. yani x otoparkında 100 engelli park alanı mevcutsa örneğin 150 adet engelli parkı olmalı. engelli bireyler tabiki de öncelikli olmalı. henüz teyit edemediğim bir bilgiye göre abd bu imkanı hamilelere tanımış. yani çok da düşünülmemiş bir şey değil çünkü mantıklı.

    edit3: gerçekten gelen mesajlar başlık altında yazılanları okudukça ülkeye olan inancım biraz daha azaldı. kusura bakmayın ama birçoğunuz daha okuduğunu anlayamıyorsunuz. hamilelere engelli diyerek hakaret ettiğimi düşünenler (engellilik hakaret midir), yürüyemiyorsa avmye neden gidiyor diyenler (sana ne enerjisini ister avmde kullanır ister başka bir yerde), ben hamileyim hiç ihtiyaç duymuyorum o yüzde böyle bir şeye ihtiyaç yok diyenler (ben ihityaç duyuyorum senin duymuyor olman beni bağlamaz), burası çok komik; analarımız bizi tarlalarda doğurdu diyen oldu mesajlarda :)) tamam canım git sen de tarlada doğur, eşinizi ineceği yerde bırakın sonra arabayı park edip eşinizin yanına tekrar gelin diyenler var istanbul'da herhangi bir yere arabayı park edip tekrar eşimin yanına dönmem herhalde 40 dakikayı bulur, kurallar koyulsa bile kimse uymaz alakasız kişiler park eder diyenler var bu mantıkla yere çöp atmayı yasaklayan kanunu da fesh edelim ne de olsa herkes yere gönlünce çöp atıyor vs. bunun gibi bir sürü ipe sapa gelmez bahaneler

    bu kadar fazla kişinin karşı çıkmasındaki mantığı henüz anlayabilmiş değilim. fazladan engelli otoparkları yapılmasının sağlıklı bir insana nasıl bir zararı var henüz çözemedim. toplu taşıma araçlarında hamilelere yer de vermeyin ayı gibi yaşayın.

    son olarak bingo amerika'da da böyle bir düzenleme var . sanırım orada ihtiyacı olan kişilere pozitif ayrımcılık yapılmasını destekleyen bir zihniyet var.
  • yazar olan kampanya yapıyor dedirten hadise. soğuk algınlığı olanlara da verin o zaman engelli otoparkını. eşi hamileymişte avmler doluymuş. gitmesin kardeşim o zaman. zaten çocuk olunca avmlerde milletin üstüne üstüne süreceksiniz bebek arabalarını. zaten halka açık yerlerde bebeleriniz bağıracak çığıracak kendini yerlere atacak fln. çocuğunuz (allah sağlık sıhhat, uzun sağlıklı bir ömür versin o ayrı ama) doğunca bayağı bi çevreyi rahatsız etme hakkıyla pozitif ayrımcılık kazanmış oluyorsunuz. eşiniz hamileyken de olmayı versin.

    kösteklediğim kampanya
  • türkiye'deki engelli sayısı (kadın-erkek toplam), bu kişilerden engelinin yüzde 40 üzeri olanı ve yine bu kişilerden araba alabilen kesimin oranını bilelim, ben söyleyeyim; 200 binden az. buna rağmen sınırlı sayıdaki engelli otoparklarında yer bulmakta oldukça zorlanıyorlar.

    hamile kadın sayısına gelelim, senede en az 3 milyon kadın. bu sayı her sene artarak devam ediyor. o veya bu şekilde araba sahibi olabilenlerin oranı hayli yüksek.

    şimdi başa dönelim, engelli olan zaten otopark bulmakta zorlanıyor. bir de bunun en az 10 katını daha bu kesime ekleyin ve curcunayı seyredin.

    hamilelik zor olmakla birlikte; kolu olmayan, bacağı olmayan, tekerlekli sandalyeye mahkum olan, çocuğu zihinsel engelli olanları ve daha nice zorluk yaşayanların yanında daha dayanabilir durumdalar genel olarak.

    son olarak; hamile kadın, şanssızsa otoparkın uzak noktasından yürümeyi hayatında 1 veya birkaç kez 9 aylık periyotlarda çekecek. engelli kişi ise çok daha uzun periyotlarda ve çoğunlukla ömür boyu bu durumu yaşayacak.
  • zaten engelliler dışında herkes kullanıyor.

    edit : evet istanbulda
  • bu olmalı buna katılırım
  • eğer ben bu toplumun bir üyesiysem ve böyle bir sorunum varsa ve bu sorunu benden başkaları da yaşıyorsa bunun çözüme kavuşturulmasını istemek en doğal hakkım. kaldı ki benim değindiğim sorun ciddiye alınıp çözülecek olsa bile alt yapısının oluşturulması yılları alacak ve ben zaten bu çözümden faydalanamayacağım. sizin "engellilerin otoparklara daha çok ihtiyacı var" savunmanız benim sorunumu çözmüyor. toplum huzur ve refahının ilerlemesi için çaba sarfedilmeli bizi sürekli ileriye taşıyacak düzenlemeler tartışılmalı değerlendirilmeli. en ufak sorun da olabilir en büyüğü de olabilir tartışmaktan doğruyu bulmaya çabalamaktan vazgeçersek toplum olduğu yerde sayar. bu yüzden eleştiri yaparken çözüm odaklı öneriler sunulmalı.

    toplum yasa koyuculardan hiç durmadan talep etmeli. asla yetinmemeli. bu yüzden muhalefet siyaseti önemlidir.

    bir adet tahminimce yaşı benden hayli küçük yazar çıkmış "avmye de gitmeyiversin hamileler ne olacak" diyor. bravo ne kadar akılcı bir çözüm! yarın bir gün eşin hamile olursa ve evde bunalıp dışarı çıkmak isterse "çıkmayıver dışarı" dersin eminim o da "çok mantıklı" deyip evde oturmaya karar verir.

    not: açtığım başlığa ikinci kez entry girdiğim için tüm ekşisözlük camiasından özür dilerim.

    tanım: canlıların en stresli süreci olan üreme üzerine ufak da olsa stres azaltıcı olacabileceğine inandığım uygulama.
  • çözüm basit eşini kapı önünde bırak git nereye istiyorsan parket arabanı. dönüşte de kapının önünden al. iki çocuk babası olarak kösteklediğim kampanya. (ayrıca hamilelikte yürüyüş iyidir doğuma yardımı büyük olur)
  • sanki engellilere sıra geliyor da hamilelere isteniyor. hepi topu 2 3 5 yer veriliyor zaten engellilere, ona da göz dikilmese iyiydi.
  • yani olabilir .... böyle mantıklı şeylere her zaman katilabiliriz...
  • neden, hamileler engelli mi sorumla karşı çıktığım kampanya. bunun yerine otopark sayısı arttırılabilir, hamilelik yürümeye engel değildir hatta yeteri kadar hareket etmeyen hamilelerin bebekleri sağlıklı olmamaktadır. bu kötülüğü çocuklara yapmayınız. yürüyün biraz bir şey olmaz, eskiden karnında bebekle insanlar harbe gidiyormuş.
hesabın var mı? giriş yap