• "hakikat ve yöntem" isimli bir kitap yazıp ironik bir biçimde "hakikat" hakkında çok az şey söyleyen, felsefî hermeneutic perspektifi içinde farklı felsefî yaklaşımları kaynaştırabilmiş postmodern filozof. philosophical hermeneutic
  • ona göre bir metnin anlamı ile yazarın niyeti öz itibariyle farklı şeylerdir. çünkü yazının ortaya çıkardığı ifadeler tüm duygusal ima ve etkileri ortadan kaldırır. böylelikle “sadece ara sıra değil fakat daima metnin anlamı yazarın niyetini aşar.”

    anlama mevcut nesneyle değil fakat onun etki tarihi ile olan öznel bi ilişkidir yani anlama anlaşılan şeyin varlığına aittir.
    metnin anlamı herhangi bir tarihsel bireyin bilincini aşan bir hakikattir. bundan kendisini değiştiren bir tecrübe haline gelir.
    gadamer sanat eserinin varlığını, mevcut anı etkileyerek geleceğe uzanan geçmiş olarak, zaman ufku içinde tezahür ettiğini kastetmektedir. buna (aesthetic differentiation) diyor.
  • kısa süre önce onun da sözünden etkilenerek şöyle bir şey olacağını düşündüm;

    söz, söylenmeye başladığı andan itibaren sahibini aşan vaziyettedir. bir bakıma iki kişi ancak aralarında konuştuklarına ikna olurlar daha fazlasına değil. yine bir metnin okuması yazarın ölümüyle sonuçlanır. yapıtın temsili anlamı dışında, anlam; "tamamlanamaz, sonsuz bir süreci başlatır."
  • [gadamer yorumbilgisi üzerine yazdığı anıtsal yapıtı truth and method'ta* (hakikat ve metot) şöyle der: "durum fikrinin kendisi, o durumun dışında bulunmadığımız, dolayısıyla ona dair nesnel bilgiye sahip olamayacağımız anlamına gelir. kendimizi her zaman bir durum içinde buluruz ve onu açıklamak hiçbir zaman bütünüyle tamamlanamayan bir iştir." (...) gadamer sözlerine şöyle devam eder: "bu durumun açıklanması -yani, etkin tarih üzerine düşünme- hiçbir zaman tam anlamıyla gerçekleştirilemez; bununla beraber, böyle bir açıklamanın nihai tamamlanamazlığı, düşüncenin noksanlığından değil, bizatihi sahip olduğumuz tarihsel varlığın özünden kaynaklanır." tarihe ilişkin kavrayışımız bu buradalığı aşmaya yönelik sahte bir çabadan değil, tam da bu buradalığın olumsallığından* beslenmek durumundadır.] hamid dabashi - iran ketlenmiş halk

    (bkz: her anlama bir yanlış anlamadır)
  • "die philosophie muß von wissenschaft und methode fordern, daß sie ihre partikularität im ganzen der."
  • tarihsel bilginin mahiyetini anlamada ayrıcalıklı tek bir nokta yoktur; çünkü tarihte farklı varoluşlar ve farklı bakış açıları vardır. dolayısıyla tarihsel olay ya da olgu, "uygun bir hayat biçimine" yerleştirilerek pozitivist olmayan bir tarzda; yani insanların içinde bulunduğu kültürel donanımın okunmasıyla anlaşılır. bu anlama sürecinin nesnesi, incelenen olgu ve olay; öznesi "okuyan ve anlayan" insandır. bu noktada anlama da "ufukların kaynaşması" sonucu ortaya çıkar. buna göre, özne ve nesne birbirine karşıt olan kutuplar değildir.
  • "dil sadece insanın dünyada sahip olduğu şeylerden biri değildir; insanın bir şekilde bir dünyasının olması da ona bağlıdır. dünya olarak dünya, dünyadaki başka hiçbir yaratık için değil, insan için vardır. fakat bu dünya, doğası itibarı ile sözeldir." s253-gadamer-hakikat ve yöntem - 1. baskı paradigma.
  • "devinim halindeki kişi için ufuklar da sürekli yer değiştirir" diyen bilge insan.
  • "insanların dünyamızın doğal ve sosyal düzenlerini ele alışlarında daha özenli olmaları için, insani bilgi arzusundan ve insani başarı kapasitesinden medet ummak beyhude bir uğraştır. bilim kisvesi altındaki ahlak vaizi rolü, saçma görünüyor. keza, felsefi açıdan, meşru sayılması için "bilimin" nasıl değişmesi gerektiğini ilkelerden çıkaran filozofun iddiası da saçmadır."

    (bkz: hakikat ve yöntem)
hesabın var mı? giriş yap