• korsanlığın kitabını yazan adam. korsanların tek uyduğu kurallar morgan kurallarıdır*. hatta bu kuralların oylamayla kabul edildiği ve demokrasiye çok benzediği söylenir. öyle ki bazı dönemlerde korsan kaptanlarının tayfalardan bir farkı yoktur çatışma hali dışında.

    morgan ilk başlarda ingiliz kraliyeti'nin resmi yağmalayıcısıyken bir fransız limanına yaptığı saldırıdan dolayı korsan statüsüne geçmiştir çünkü bu saldırıdan hemen önce fransayla yapılan ateşkesten haberi yoktur. yasal yağmacıykende korsandan farkı olmadığından elde etiği ganimetleri de düşününce korsan olmak ona pek koymamıştır. korsanların babası olmasına rağmen çarpışarak değilde zevk-ü sefa yapraken bir karaciğer hastalığından göçmüştür ebedi dünyaya. ölümünün ardından kraliyet donanması 22 pare top atışı yapmıştır ama ne akla hizmet yaptığını bende bilmiyorum en son gördüğümde deli gibi bu adamı arıyorlardı asmak için sonra bu adam 50 küsür yaşına kadar bir eli yağda bir eli balda nasıl yaşadı büyük bir muamma.***
  • sir henry morgan. (1635 – 1688)

    (yahu korsan morsan diyip geçersin ama "sir" herif)

    önemli korsan ve privateerlar arasında, deniz savaşında veya asılarak öldürülmeyen 3-5 korsandan biri. doğal yollardan ölmüş (gerçi o da karıyla kızla alem yapmaktan ölüyor finalde, doğal yol denirse)

    yağmalayıp yaktığı sayısız ispanyol şehrini ve batırdığı sayısız ispanyol gemisini geçelim. anlatmaya kalkılınca bin sayfa kitap ediyor. meşhur yargılanma olayına gelelim; 800 kişilik donanmasıyla güle oynaya karaiplerin o zamanın en büyük şehri 1500 askerli panama'ya saldırıp ele geçirdikten sonra (ki aslında bu kuşatma da başlı başına bi entri konusudur), panama'da beklediğinden az altın bulmuş (panama'ya yağma yapılacak diye şehrin hazinesi bir kaç hafta önce gemilerle kaçırılmış), akabinde şehrin valisine ve ileri gelenlerine işkence yaparak ganimetin hangi gemilerle nereye kaçırıldığını öğrenmiş ama gemilere yetişememiş. bunun üstüne de ele geçen altınlarla alemin dibine vurmak üzere tortuga'ya doğru yola çıkmış...

    tabi bu sırada ingiltere ispanya ile kısa süre önce barış yapmış ama henry abinin bundan haberi yok. tortuga yolunda jamaika'ya uğramış, burda panama baskını yüzünden paketlenip yargılanmak üzere ingiltere'ye götürülmüş, yargılanmış ama ingiltere adamı asacağı yerde "sir" ünvanı vererek karaiplere geri postalamış ve jamaika valisi yapmış. jamaika'ya döndükten sonra da şehir hayatından ve politikadan sıkılıp, valilik yapmak yerine kendini alemlere vurmuş, akabinde de sirozdan ölüp gitmiş.
  • jamaika'da gömüldüğü mezarlık 1692'de bir depremde su altında kalmıştır. bu sebeple hayatını adadığı deniz, amiral morgan'ın son istirahat yeri olmuştur.
  • ingiltere adına antillerde ispanyolların canına okuyan unlu korsan. kendisine ingiliz kralı tarafından sir unvanı verilmistir.
  • john steinbeckin altın kupa adlı hikayesinde hayatını ele aldığı ünlü ingiliz korsan.
  • pirates'de oyuna baslarken secilebilecek karakterlerden biriydi.
  • bugun itibariyle 5 gemilik filosu okyanusun derinliklerinde bulunmus efsanevi korsan. bu aksam avrupa'nin bircok sehrinde captain morgan spice gold icip kaptani onurlandirmak amaciyla turlu eglenceler tertip edilmekte.
  • steinbeck'in altın kupa adlı romanının kahramanı ünlü korsan.
    --- spoiler ---
    hayalleri için ailesini bırakıp köyünü terk etmiştir. ünlü bi korsan olup korsanlık hayalini gerçekleştirdikten sonra kafayı la santa roja'ya takmıştır bu uğurda panama'yı ele geçirir ve la santa roja'yı bulur ancak reddedilir. amca kızıyla evlenir sonra ölür gider...
    --- spoiler ---
    romanın kısa özeti budur.
  • amiral sir henry morgan (1635 – 1688), galli denizci ve karayip adalarında varlık gösteren korsan. galler’den çıkan en tanınmış ve en başarılı korsanlardandır, bölgede ispanyol hakimiyetini ingiltere lehine zora sokmuştur.

    henry, monmouthshire derebeyi olan robert morgan’ın en büyük oğlu olmalıdır, ancak bristol şehir kayıtlarında henry morgan’ın ismi 1655 yılı için girilen kayıtlarda 3 yıl boyunca karayiplerdeki barbados adasındaki tarım işletmelerinde işçi olarak çalışacağı yazılıdır. bu bilginin dışında morgan ile ilgili 1665 yılına kadar herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. daha sonra kendisi hayatını anlatırken erken yaşta okulu bıraktığını, kalemden çok mızrağı sevdiğini söyleyecektir. sonraları morgan’ın panama’daki doktoru olacak olan richard browne ise genç morgan’ın ingilizler tarafından 1655 yılında fethedilen jamaika’ya 1658 yılında geldiğini ve burada ün ve servete kavuştuğunu belirtecektir. henry’nin amcası edward morgan ingiltere tahtına 2.charles geçtikten sonra jamaika’ya vali olacak, bunu takiben de henry, amcasının kızı mary ile evlenecektir. dolayısıyla 1663 yılında amerika kıtasındaki ispanyol toprakları olan vildemos, trujillo (honduras) ve granada (meksika) kentlerine yapılan saldırılarda filo komutanı christopher myngs’in komutası altında yer aldığı bilinen kaptan morgan’ın o olma ihtimali yüksektir. 1665 yılında edward mansfield komutasındaki gemiye geçer. gemi o yıllarda ingiltere hükümetinin el altından desteklediği ve bölgedeki ispanyol varlığına, ticaret hatlarına yönelik saldrılarda kullanılan sayısız gemiden birisidir. bu tür gemiler resmi olarak herhangi bir ülkenin gemisi değildir ve yasal anlamda korsanlık yapmaktadırlar. ancak ingiltere hükümeti bunlara korsan dememekte özel gemiler demekte ve resmi olarak kendisine bağlı göstermezken el altnıdan ödüllendirmektedir. morgan’ın dahil olduğu geminin kaptanı ispanyollar tarafından öldürülünce mürettebat tarafından yeni kaptan olarak morgan seçilecek ve yasal korsanlık dönemi başlayacaktır.

    vali’nin emrinde yasal korsan
    1667 yılında morgan valilik tarafından küba’dan bazı ispanyol askeri personelin kaçırılmasıyla görevlendirilir. bu sayede jamaika’ya yapılmasından korkulan ispanyol saldırısına dair istihbarat elde edilebilecektir. 10 gemi ve 500 kişiyle küba’ya inen morgan, puerto principe kentine saldırır ve kenti yağmalar, daha sonra panama’daki çok sayıda asker tarafından iyi korunan kent olan portobelo’ya doğru yönelir. panama valisi, bu cesur çaba karşısında şaşkına dönmüş ve işgalcileri defetmek için boşuna mücadele vermiştir. sonunda morgan yüklü bir fidye ödenmesi karşılığında kentten geri çekilmiştir. bu tür maceralar ve seferler sayesinde morgan’ın ingiltere devletiyle olan parasal anlaşmasının yenilenmesini gerektirecek kadar görkemliydi. ancak morgan’ın her ele geçirdiği yerin beraberinde katliam ve işkence haberleri eksik olmuyordu. jamaika valisi ise ispanyollara her tür ve şekilde her zaman saldırmaları gereğinden hareketle bu tür haberleri örtbas ediyordu. londra’daki amirallik bu örtbas taktiğini onayladıktan sonra morgan ve mürettebatı seferlerinin kutlamak için port royal, jamaika’ya birer kahraman olarak dönerler. vali bu seferden hemen sonra morgan’a ispanyol kübasını yağmalamak için yeniden görevlendirecektir. londra ise port royal şehrine oxford isimli bir savaş gemisini hediye edecek, vali ise gemiyi morgan’ın filosuna dahil edecektir. bu gemi ocak 1669’da kazayla alev alacak ve barut yüklü gemi havaya uçacaktır. mart ayında venezuela sahillerini yağmalayan morgan, maracaibo kentindeki zenginlerin servetlerini alacaktır. bu limanda demirli üç ispanyol gemisinden bir tanesini kendisine alacak, diğer ikisini de batıracaktır. jamaika’ya döndüğünde ise vali tarafından sadece uyarılacaktır. ispanyollar artık saldırılara karşılık vermekte jamaika’yı tehdit etmeye başlamaktadır. morgan’a yeni bir görev verilir; jamaika’nın sahip olduğu tüm gemilerle beraber ispanyol şehirlerine ve gemilerine savaş açacaktır, kazancı ise seferin ganimeti olacaktır. böylelikle morgan ve ekibi korsan değil ama yasal korsan olmuş olacaklardır. küba ve sahillerini yağmaladıktan sonra morgan gözünü panama’ya diker.aralık 1670'te panama’daki san lorenzo kalesini ele geçiri, garnizondaki 300 kişiden sadece 23 kişiyi hayatta bırakır. sonra 1400 adamıyla beraber panama kentine doğru ilerler...

    panama’nın yakılması ve ingiliz desteğinin sonu
    ocak 1671’de morgan, panama’da ancak 1500 piyade ve süvari olduğunu öğrenir. kuvvetlerini ikiye ayırır, birisi doğrudan saldıracakken diğeri ise orman tarafından çevirme harekatı yapacaktır. deneyimsiz ispanyol askerleri morgan’ın deneyimli savaşçıları karşısında tutunamaz ve çevirme harekatı tamamlanınca morgan ile panama arasında bir engel kalmamıştır. panama o zamanının ispanyol amerikasındaki en zengin ve görkemli kenttir. buna rağmen morgan ve adamları umduklarından çok az yağma ile karşılaşırlar. şehre ait zenginliklerin önemli bir kısmı daha önceden donanmaya aktarılmıştır. yağmalanacak zenginlik bulamayan morgan panama şehrini ateşe verir ve adamları da yakaladıkları şehir sakinlerine işkence ederek üzerlerindeki takı, ziynet eşyası vb yağmalamaya girişir. morgan’ın saldırısından sonra şehir günümüzde bulunduğu yere, 2 km batıya taşınmış ve yeniden inşa edilmiştir. eski şehrin olduğu yere eski panama denmektedir ve hala morgan’ın saldırısında yanan evler görülebilmektedir. panama’nın yağmalanması ingiltere ile ispanya arasındaki barış antlaşmasını ihlal ettiğinden morgan tutuklanır ve 1672 yılında ingiltere’ye götürülür. mahkeme sürecinde morgan, barış antlaşmasından haberi olmadığını kanıtlayınca beraat edecek ve cezalandırılmak yerine şövalye ilan edilecektir. jamaika’ya dönmeden önce adaya sorumlu vali atanacaktır. 1681’e gelindiğinde jamaika valisi morgan’ın artık adanın özerkliğine karşı çıkan ingiltere kralıyla arası açılacak ve görevden alınır.

    1683 yılında morgan yeni vali lynch’in çabalarıyla kent meclisinden çıkartılır. bu sırada aynı maksatla morgan’ın kötü şöhreti hakkında kitaplar bastırılır. morgan ise kitaba karşı dava açarak başarılı şekilde saldırıyı püskürtür. kitap morgan’ın tüm çabalarına karşın basılır ve kana susamış korsan imajı pekişir. lynch 1684 yılında ölünce yeni vali arkadaşı olan christopher monck olur. bu dönemde morgan tekrar saygınlığını kazanacaktır. yaşlanan morgan muhtemelen londra yolculuğunda kaptığı veremden 25 ağustos 1688 günü ölür. cenazesinin bulunduğu palisadoes mezarlığı 1692 yılındaki depremde suların altında kalacaktır.
    morgan korsanlığın altın çağında yaşamış ve ingiltere’nin ispanyollara karşı savaşını iyi kullanmış ve ingiltere’yi destekleyerek kendisi ve mürettebatı için oldukça büyük bir servet kazanmıştır. ölümünden sonra aynı taktiği diğer korsanlar da deneyecek ama çok azı başarılı olacaktır. korsanlıktan emekli olabilen ve yasal takibata uğramayan nadir korsanlardandır.

    1935 yapımı captain blood filmi henry morgan'ın hayat hikâyesinden esinlenilmiştir. filmde ünlü korsanı errol flynn başarıyla canlandırmıştır.
    2006 yılında, history channel gerçek karayip korsanları adlı bir dizi başlatmıştır. burada henry morgan'ın hayatı ve maceraları etraflıca anlatılmıştır.
    ayrıca
    john steinbeck'in ilk hikâyesi olan 1926 yılında yazdığı altın kupa, henry morgan'ın hayatını anlatır.
    ve müzik.
    kelt rock grubu tempest captain morgan adlı şarkılarını ünlü korsana ithaf ederler.
    eggs over easy grubunun good 'n' cheap albümündeki henry morgan adlı eser john steinbeck'in altın kupa adlı hikâyesinden esinlenilerek kaleme alınmıştır.
    iskoç heavy metal grubu alestorm ilk albümlerine captain morgan's revenge adını koyarlar ve ilk parçanın adı da albümle aynıdır.

    kaynak
hesabın var mı? giriş yap