4 entry daha
  • sir henry morgan. (1635 – 1688)

    (yahu korsan morsan diyip geçersin ama "sir" herif)

    önemli korsan ve privateerlar arasında, deniz savaşında veya asılarak öldürülmeyen 3-5 korsandan biri. doğal yollardan ölmüş (gerçi o da karıyla kızla alem yapmaktan ölüyor finalde, doğal yol denirse)

    yağmalayıp yaktığı sayısız ispanyol şehrini ve batırdığı sayısız ispanyol gemisini geçelim. anlatmaya kalkılınca bin sayfa kitap ediyor. meşhur yargılanma olayına gelelim; 800 kişilik donanmasıyla güle oynaya karaiplerin o zamanın en büyük şehri 1500 askerli panama'ya saldırıp ele geçirdikten sonra (ki aslında bu kuşatma da başlı başına bi entri konusudur), panama'da beklediğinden az altın bulmuş (panama'ya yağma yapılacak diye şehrin hazinesi bir kaç hafta önce gemilerle kaçırılmış), akabinde şehrin valisine ve ileri gelenlerine işkence yaparak ganimetin hangi gemilerle nereye kaçırıldığını öğrenmiş ama gemilere yetişememiş. bunun üstüne de ele geçen altınlarla alemin dibine vurmak üzere tortuga'ya doğru yola çıkmış...

    tabi bu sırada ingiltere ispanya ile kısa süre önce barış yapmış ama henry abinin bundan haberi yok. tortuga yolunda jamaika'ya uğramış, burda panama baskını yüzünden paketlenip yargılanmak üzere ingiltere'ye götürülmüş, yargılanmış ama ingiltere adamı asacağı yerde "sir" ünvanı vererek karaiplere geri postalamış ve jamaika valisi yapmış. jamaika'ya döndükten sonra da şehir hayatından ve politikadan sıkılıp, valilik yapmak yerine kendini alemlere vurmuş, akabinde de sirozdan ölüp gitmiş.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap