• bu adla satılan tuz; hawaii, utah/abd, bolivia, avustralya, peru, pakistan, polonya ve iran'dan çıkarılıyor. %95-96 sodyum ve klorid, %2-3 jips ve geri kalan %1-2'lik kısmı da 10 farklı mineralden oluşuyor. 84 mineral içerdiği doğru değil. en saf tuz olduğu da doğru değil, olsaydı içinde herhalde sadece tuz olurdu.

    bu verileri, 2003'te konuya gereken şüphecilikle yaklaşan bavarya tüketici koruma derneği'nin yaptığı araştırmaya borçluyuz (konuya cum grano salis yaklaşmaları cuk oturmuş!)

    himalaya'nın derdi beni neden gerdi peki?

    kurnaz yeni çağ şifacıları, himalaya tuzundan geçen ışığın süzülüp iyonize olduğunu, bu özel ışıkla aydınlatılan ortamda zararlı manyetik dalgaların yok edildiğini, cep telefonu dalgalarının sıfırlandığını vs. iddia ediyorlar (bu olay çok farklı şekilerde de formüle edilebiliyor, iddia hep aynı). odayı pembemsi bir ışıkla aydınlatmaya yarayan, renkli bir taş olmanın ötesinde hiçbir anlamı bulunmayan bildiğimiz tuz lambasını bu hikayelerle satıyorlar. millet de bunlara inanıyor. benim beynim de orada cozurduyor işte. çünkü yakın çevrem bu tür oltalara en ufak bir şüphe duymadan gelen sazanlarla dolu.

    tuz üzerinden döndürülen sahtekarlık şu yazılarda da konu edilmiş:

    http://www.dailymail.co.uk/…alse-health-claims.html

    http://www.loritironpandit.com/…ientific_truth.html
  • ntvmsnbc'nin şu adreste görülebilen fotogalerisinde hakkındaki safsatalara devam edilen tuz. bu efsanevi tuz hakkında daha önce de naçizane bir şeyler karalamıştım (bkz: #29509696). hazır ntvmsnbc de olaya sazan gibi atlamışken yineleyeyim. içinde ısrarla 84 farklı mineral olduğu yazılıyor. hala mineralle element arasındaki farkı bilmeyen andavalların bu ısrarlarını sürdürdüklerini görmek üzücü. sanki özellikle reklam yaparcasına bu tuzun sözde nimetlerinden bahsetmeleri de bir o kadar acıklı. üstelik ntvmsnbc'deki galeride yazılanların araştırmalara dayandığı belirtilmiş. bu araştırmaların kaynağını da verseler iyi olacak ama veremezler. çünkü böyle bir araştırma yok.

    ayrıca yine sözlükteki 77 paragraflık buram buram reklam kokan bir zırvaya göre de dünyadaki en saf tuzmuş (bkz: #30920963). bir yandan tuzun içeriğinde 84 farklı mineral olduğunu söyleyip bir yandan da aynı tuzun dünyanın en saf tuzu olduğunu iddia etmek için ciddi bir zeka geriliği gerekiyor. bir tuzun (veya maddenin) en saf hali en az element ve/veya mineral içerdiği halidir diye bilirim. dolayısıyla bu iddia da tam bir zırvadır. bir de yine aynı yazıda 250 milyon sene önce denizleri kurutup bu tuzun oluşmasını sağlayan güneş enerjisinin bir kısmının tuzun yapısında hapsolduğu yazılmış. buna ne tarafımla güleceğimi inanın ben de bilmiyorum.
  • himalaya tuzu, hindistan altkıtasının afrika'dan koptuktan sonra gelip asya'nın tamponuna alttan geçirmesinden sonra oluşan himalaya sıradağlarının ardında çarpışma öncesinde yer alan denizin çökeltisidir. ki burada hindistan sekizde sekiz kusurludur. park halinde duran kıtaya frensiz çarpmıştır.

    bu tuzun bölge halkı için öneminin anlatıldığı, bir alman-isviçre ortak yapımı olan "die salzmänner von tibet" (the saltmen of tibet) adlı belgesel izlemeye değerdir. dağbaşında senenin sadece birkaç günü kurulan bir pazarda on adet patates, üç beş kilo çay, bir litre gazyağı ve altı adet yumurta gibi bizlere göre çok sıradan komoditeler karşılığında birkaç çuval tuz için aylar boyunca süren macera, aşılan dağlar, katedilen mesafe, çekilen çileler, yaşanan tehlikeler ve bu sıkıntının her yıl tekrarlanan bir rutin olması insanın gözünden yaş getirir.

    ahanda imdb linki: http://www.imdb.com/title/tt0120056/

    filmde bugün pazarlanan egzotik "himalaya tuzu"ndan hiç söz edilmez. ancak filmin bu tuzun bir fenomene dönüşmesinde payı olmuş mudur derseniz, olmuştur derim. neden demeyeyim ki?
  • içinde 84 farklı mineral olduğu iddia edilen tuz. öncelikle bilmeyenler için söyleyelim; kaya tuzunun (ki himalaya tuzu da bir çeşit kaya tuzu) ana içeriği halit mineralidir ve bu mineralin formülü nacl'dir. halit dışında kaya tuzlarında çok az miktarlarda başka mineraller de bulunabilir. bu mineraller genellikle evaporit grubundan olup çokça silvit (kcl), jips (caso4·2h2o) veya polyhalitetir (k2ca2mg(so4)4·2(h2o)). bu mineraller formüllerindeki ana elementler dışında yine iz miktarlarda başka elementleri (altın, bakır, demir, krom, nikel, arsenik, molibden, nadir toprak elementleri vs.) içerebilir. himalaya tuzu da yapılan incelemelere göre yüzde 98 oranında halit'ten oluşmakta, geriye kalan yüzde 2'lik kısmı ise yukarıda saydığım diğer tuz mineralleri. yani içinde hepi topu 3-4 mineral ve bu 3-4 mineralin yapısındaki sodyum, kalsiyum, potasyum, magnezyum, sülfür, silisyum, oksijen gibi elementlerin yanında çok az miktarda da (ppm veya ppb oranında) başka elementler var. bu elementlerin toplam sayısı da 84, minerallerin değil. yani bu 84 farklı mineral lafı tamamen kandırmaca. ayrıca himalaya tuzunun rengi hafif kırmızımsı/pembemsi. bunun da nedeni diğer tuzlara oranla biraz daha fazla demir içermesi.
    özetleyecek olursak; himalaya tuzunun içeriği diğer kaya tuzlarıyla genel olarak aynı. sofranızda kullandığınız tuzlardan tek farkı işlenmemiş olması olabilir (ki bundan da o kadar emin değilim). onun dışında diğer tuzlara göre sağlığınıza doğrudan etki edecek bir yönü yok. alelade bir tuza yüksek miktarda para dökmeden önce iki kere düşünün bence.
  • tuz -> yüksek tansiyon

    himalaya -> dünyanın en yüksek sıradağları

    himalaya tuzu -> uzak durun

    himalaya tuzu'nun faydaları kadar bilimsel ve mantıklı önerime uyunuz
  • bildiğin yalandır

    "kaya tuzu denen şey, yediğimiz sofra tuzunun başka minerallerle karışmış hali. çok eski çağlarda kurumuş denizlerin yeraltında bıraktığı kalıntıdan elde ediliyor. lise derslerinden hatırlarsın, yediğimiz tuz sodyum ve klor atomlarının bire bir bileşimidir; sodyum klorür diye anılır. kaya tuzunun yüzde doksanbeşi sodyum klörürdür, gerisi de başka mineraller. rafine tuzdan tek farkı yüzde beş oranındaki katışıklıklar. mesela önümde duran bu kayanın pembeliği, tuzun içine karışmış olan demir oksitten geliyor. bildiğimiz pas yani.”

    http://yalansavar.org/…uzunun-dayanilmaz-dogalligi/
  • (bkz: uzay erigi)
  • himalaya dağlarının zirvelerinden elde edildiği iddia edilen, %100 saf ve hiçbir katkı içermediği için son birkaç yıldır tüm dünyada ve yeni yeni de türkiye'de beslenme uzmanlarınca önerilen tuz. doktorlar, bu tuzun mineral açısından vücut için mükemmel bir bileşimi olduğunu söylüyorlar. içinde 90 kadar mineral ihtiva eden himalaya tuzu, şekere, kolesterole, tansiyona karşı vücudu koruma altına almasıyla tanınıyor. bu tuzların sadece yemekte kullanılmayıp, küçük yuvarlak kitleler haline getirildikten sonra tuz mumu formunda da satıldığını gördüm, tuz mumlarının da oda havasını yenileyici, temizleyici özelliği olduğu iddia ediliyor.

    bu ürün, bildiğimiz tuz gölü tuzlarının 10 katı kadar bir fiyat ile satılıyor.
  • anlatılan faydaları tamamen yalan bir tuz. bizdeki kaya tuzundan zerre farkı yok. lambaları ayrı ayrı keriz tuzağı.

    şekil olsun, renk olsun diye alıyorsanız başka.
  • şerefsizlik bunu yapmaları. kaliteli tuz satiyoruz diyin amk niye şarlatanlık yapmak zorundasınız? yüksek tansiyonlu biri sizin sıçtıgınız factoidler yüzünden hastalansa ne olacak lan. sattığı tuzun nereden geldiği de belli değil ki sodyum potasyum miktarını bilelim.bakanlıklar bu tip ürünlere izin verip birilerine köşe döndürüyor.
hesabın var mı? giriş yap