• basınç odasına girerek gerçekleştirilen tedavi şekli, ayrıca uzun süre enkaz altında kalanların da ihtiyacı olan sağaltım yöntemi.
  • vurgun(bkz: caisson hastaligi) da ve diabetik ayakta kullanilan bir tedavi şekli
  • normal atmosferik basıncın* üzerinde hastaya saf oksijen solutulması ile yapılan tedavidir.

    bu tedavide hasta basınç odasında basınç altında %100 oksijen solur ve normal yaşam ortamında aldığından çok daha fazla oksijen alır (3 atm basınçta saf oksijen solunması, normalin yaklaşık 15 katına tekabül eder).

    solunan bu oksijen kandaki plazmada çözünerek dokulara ulaşmakta ve hasarlı olan dokuların tamirini mümkün kılabilmektedir.

    emboli (hava ya da gaz), dekompresyon hastalığı, karbonmonoksit zehirlenmesi, gazlı kangren, bazı doku enfeksiyonları, yanıklar, ani işitme kaybı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
  • hiperbarik oksijen tedavisi nedir?

    hiperbarik oksijen tedavisi (hbo2); kumanda panellerinden basınç ayarları yapılabilen, medikal uygulamalar için hazırlanmış, basınç odaları içerisine alınan hastalara, 1 atmosferden (deniz seviyesi = 1 ata = 760 mm hg) daha yüksek basınç altında (ortalama 2 ila 3 ata) maske, başlık veya endotrakeal tüple belli disiplin ve aralıklarla %100 oksijen solutmak suretiyle uygulanan, modern bir tedavi yöntemidir.

    hbo2 tedavisi birçok hastalık grubunda, esas tedaviye yardımcı olarak veya ana tedavi unsuru olarak kullanılmaktadır. iyi seçilmiş vakalarda cerrahi ve medikal tedavi yöntemleri ile birlikte hbo2 kullanımı tedavi süresini kısaltmakta, amputasyon sayı ve seviyelerini azaltmaktadır.

    hbo2 tedavisi nasil etki eder?

    hbo2‘nun iki temel fiziksel etkisi vardır. ilki, yüksek basınç nedeni ile gaz volümlerinde azalmaya neden olmasıdır. bu etkisinden özellikle gaz embolilerinde ve dekompresyon hastalıklarında (vurgun) yararlanılır. diğer etkisi ise; normal şartlar altında oksijen vucutta sadece kırmızı kan hücreleri tarafından taşınır. hbo2 tedavisinde ise artan atmosfer basıncı ile oksijen diğer bütün vücut sıvılarında da (plazma, beyin-omurilik sıvısı, lenf sistemi ve kemik) taşınabilir hale gelmektedir. bu yolla gelen ekstra oksijen kan dolaşımı bozulmuş bile olsa zarar görmüş dokulara ulaşabilir ve iyileşme sürecinin başlamasına neden olur.
    özetle hbo2 tedavisi ile:
    yara bölgesindeki lökosit aktivasyonu güçlenir.
    yara bölgesinde yeni damar oluşumu (angiogenesis) sağlanır.
    yara bölgesinde konnektif doku oluşumu uyarılır.
    plazmada çözünen oksijen miktarı artar.
    hipoksik dokuların oksijenasyonu sağlanır.
    anaerobik bakterilerin üremesi durdurulur.
    bazı antibiyotikler ile sinerjistik etki sağlanır.
    vazokonstriksiyon sayesinde ödem azalır.
    karbonmonoksit ve siyanid zehirlenmelerinde sitotoksik etkiyi önler.

    hastalar tedavi sirasinda neler hisseder?

    hastalar seansın başlaması ile kuru dalış olarak adlandırılan basınç artışını kulaklarında hissederler. hastalar kendilerine öğretildiği şekliyle yutkunarak veya burunlarını kapatıp kulaklarına iç hava basıncı uygulayarak (valsalva manevrası) basınç eşitlemesini gerçekleştirirler. tedavi basıncına gelindikten sonra hastalar dış ortamdaki yaşam rahatlığına ulaşırlar.

    tedavi süresi ne kadardir?

    hbo2 tedavi endikasyonu olan hastalar; hastalık çeşidi ve derecesine göre 45 dakikadan 5 saate kadar uzayabilen seanslarla tedavi görürler. hastalar genellikle günde 1 defa, 2 - 2,5 saat süren tedavi seansına girerler. hastalar haftada 1 veya 2 gün istiharatli sayılırlar ve tedaviye alınmazlar. toplam seans sayısı hastalığa göre değişmektedir.
  • bazı kanser türlerinde tedaviye yardımcı olan yöntem. tümör hücrelerini oksijene doyurup radyasyona duyarlı hale gelmelerini sağlıyor.
  • basınç yükselirken, kulak içi ve yüz karıncalaşıyor. basınç eşitlemek gerekiyor. basınç düşerken de aynı şekilde hissediliyor ve burun açılıyor. aralarda oksijen soluyarak dergi/kitap/gazete okunuyor.
    çok değişik bu yerler. amerikan askerisin de belirli bölgece paraşütle atlayacakmışsın gibi karşılıklı oturuyorsun. arada gözetleyenler ses ile yönlendiriyor içeridekileri. nefes alıp veren insanların sesleri o kadar yüksek çıkıyor ki, bişeye odaklanmak zor oluyor. ayrıca oksijen insanı rahatlatıp, mutlu ediyor. uyuyasınız geliyor ve fakat uyuduğumuzda daha az soluduğumuz için bunu önermiyorlar.
    bir de devlet frekans değeri olarak 500 ile 2000 i alıyor. yani yüksek frekansta ani işitme kaybınız olursa devlet sizi sallamıyor ''sen duymasan da olur'' diyor. devlet ödeyince seans ücreti 20, özelde ücret 300. doktor 10 seans öneriyor. varın gerisini siz düşünün...
  • bir dalgıç olarak korkulu rüyam olan vurgun endikasyonunu es geçip, bir sağlıkçı olarak karbonmonoksit zehirlenmesi nde ne zaman kullanalıma değineceğim tedavi yöntemidir.
    -co düzeyi %25 in üzerinde ise
    -gebelerde düzey % 15in üzerinde
    -tipik göğüs ağrısı, ekg değişikliği, troponin anlamlı artışı
    -asidoz
    -normal veya hiperbarik oksijen tedavisi almasına rağmen semptomları gerilemeyen hastalarda kullanılır.
  • ülkemizde bu merkezler son yılllarda arttı. tedavi için sorguladığımızda anadolunun büyük şehirlerinde devlette veya özelde bir çok tedavi merkezi var. bu cihazların hepsi çok kişilik yani 10-12 kişilik olup hepsinin başında mutlaka sualtı hekimliği ve hiperbarik tıp uzmanı bulunmaktadır. tedaviyi yalnızca bu uzmanlık dalı vermektedir.
    uzmanlık tus ile kazanılmakta olup eğitimi 3 yıl sürmektedir.
  • femür başı avazküler nekrozu sebebiyle bir süredir aldığım tedavidir. 15-20 kişilik gruplar halinde 2 saatlik seanslarla basınç odasında gerçekleştirilir. hastalar basınç yardımı ile yapay dalış yapar ve 2 tip maske yardımıyla oksijen alırlar. bu maskelerden biri klasik acil ve yoğun bakımlardan tanıdığımız oksijeni direk size üfler diğeri ise daha çok gaz maskesine benzer ve oksijeni siz kendiniz çekersiniz. dalış sırasında kulak sürekli tıkanıp açılır. ani işitme ve görme kaybı, yüksek şeker, uzuv kaybına karşı önlem ve pek çok ortopedik rahatsızlık için kullanılabilir. basınç odasına metal eşya, telefon, sigara paketi, çakmak, saat, araba anahtarı ve saman kağıda basılmış kitap gibi kolay yanıcı ve patlayıcı eşyalar alınmaz. sadece gazete, dergi ve radyo ile vakit geçirebilirsiniz. benim gittiğim kurumda seans ücreti 200? idi. fakat sgk anlaşmalı kurumdan raporla gelmeniz halinde bu ücret 60? ye kadar düşer.
    edit : tedavinin faydası oluyor ancak etkisini hemen göstermiyor. ben ikinci ayın sonuna doğru gözle görülür bir şekilde fark etmeye başlamıştım. süre hastalığın evresine göre değişebilir. imkanı olanlara tavsiye ediyorum ancak dediğim gibi insanı psikolojik olarak yoruyor sürekli tüpe girip basınç altında kalmak.
    edit 2: bursa'da başka bir yerde var mı bilmiyorum ama ben çekirge tarafında* neoks adlı özel bir kurumda almıştım tedaviyi. çalışanları güleryüzlü ve yardımsever. çok stresli geçen süreçte beni bir nebze rahatlatmış ve tedaviyi çekilebilir hale getirmişti bu durum.
hesabın var mı? giriş yap