• endokrin sisteminin işlev bozukluğundan kaynaklanan bir hastalık. kadın ve erkeğin ergenlik, cinsellik ve üreme sistemlerini etkiliyor. kadını çok bilmem, erkeğe gelelim, temel belirtiler şunlar: küçük testis, ergenliğe girememe, sesin kalınlaşmaması, tüylenme olmaması, ereksiyonun gerçekleşmemesi, penisin gelişmemesi, bebeksi surat, sakalların çıkmaması, meninin çok az çıkması, spermin ise üretilememesi, kas ve kemiklerin yetersiz gelişmesi (mesela şınav çekememek). sosyal olarak içe kapanıklık, utanma, çekingenlik, özgüven eksikliği, karar almada problemler. bunların hepsi ya da pek çoğu görülebilir.

    peki sebep ne?

    vücudun temel işleyişi şu: hipotalamus'tan gnrh (gonadotropin releasing hormone - gonadotropin salgılatan hormon) yardımıyla hipofiz'e sinyal gider. hipofiz fsh ve lh adlı hormonları salgılar. bu hormonların salgılandığı sinyalini alan testisler, testosteron ve sperm üretimine geçer. normal (ya da çoğunlukla görülen diyelim) durum bu.

    hipogonadizm iki şekildedir:
    hipergonadotropik hipogonadizm (hiper hipo)
    hipogonadotropik hipogonadizm (hipo hipo)

    hiper hipo'da, beyin işini yapar ve testislere sinyali yollar. fakat testisler bu sinyali algılayamaz. testosteron ve sperm üretemez.

    hipo hipo'da beyin işini yapmaz. garibim testisler de sinyal gelmediği için testosteron ve sperm üretemez. (beyin işini yapamaz dediğim, hipotalamus ya da hipofiz arızalı olabilir.)

    yani durum şu: hiper hipo'da fsh ve lh normalden yüksektir. zira beyin, testosteron ve sperm çıkmadığı için, fsh ve lh'ı fazla fazla üretir. kan tahlilinde testo düşük, fsh ve lh yüksek çıkar.

    hipo hipo'da ise fsh ve lh çok düşük seviyededir. dolayısıyla testosteron da düşüktür.

    ee, anladık. peki tedavi nedir?

    hemen ilk uyarı olarak şunu söyleyeyim: size bazıları sustanon kullan falan dediler haliyle. biliyoruz. kullanmayın. testislerin üretmesi gereken testosteronu dışarıdan alırsınız sustanon ile. fakat bu testislere zararlıdır ve ufaltır, çalıştırmaz. hcg içerikli ilaçlar bizim hastalığın devasıdır. balık tutmayı öğrenmek gerekli çocuk sahibi olabilmek için, direkt balık verirlerse balığı yeriz. fiziksel olarak değişiriz. ama üretemeyiz!

    dönelim tedaviye: hiper hipo biraz daha incelikli iş. klinefelter sendromugibi genetik durumlar da var. bilen birileri açıklar umarım.

    ben daha iyi bildiğim hipo hipo'ya geleyim. ilk iş olarak, gnrh verilir dışarıdan. hcg maddesi içeren ilaçlar. human chorionic gonadotropin. marka olarak türkiye'de: pregnyl, choriomon, ovitrelle var. bu ilacın dozunu doktor ayarlar elbet. fakat genel olarak, ergenliğin ilk yıllarında (14-20 arası diyelim kabaca) düşük dozda verilir. sonra arttırılır. bu ilaç, vücudun üretemediği gonadotropindir. testisler gonadotropini görünce, işini yapmaya başlar. testis ve penis büyür. meni miktarı artar. tüylenme, kas, ses yavaş yavaş oturmaya başlar.

    diyelim ki çocuk sahibi olmak istiyorsunuz? hcg kullanılacak zaten. tedavinin belli bir aşamasıyla birlikte hmg ilacı eklenecek. human menopausal gonadatropin. bu da sperm çıkışı için önemli. türkiye'de menogon, gonal-f gibi markalar var.

    hipo hipo için çocuk sahibi olabilme ihtimali %90'dan fazla. oldukça yüksek. doğru tedavi ile.

    peki ne kadar? benim doktorum, sıfırdan başlayan biri için dahi evde gebelik için 2 senelik bir tedavi öngörüyor. peki sonra? spermi donduracağız, her ihtimale karşı. testislere zarar vermeyen nebido tarzı ilaçlar var. vücudun ihtiyacı olan testosteronu alacağız böylece. ömür boyu. evet, ömür boyu ilaç kullanmak gibi bi durumla karşı karşıyayız.neden? zira testosteron yalnızca cinsellik ve üremeyle alakalı değil. sosyal ve psikolojik yönlere de etki eden bir hormon. kas kemik sağlığı, analitik düşünebilme, karar alabilme, düşük özgüven, sosyal zeka, çekingenlik gibi çıktıları var. yani ömür boyu lazım. kullanmak gerekli.

    bu kadar şey yazdım. buraya kadar okudun belki. meraklısın. biliyoruz. hepimiz öyleyiz. tam olarak ne yapmalıyız, onu da çok bilmiyoruz. hele hele dışlanmış hissediyoruz. çoğu zaman da reddediyoruz, yadsıyoruz durumu ve hastalığımızı.

    ncık! o iş öyle olmuyor. doktora git. mümkünse ürolojinin alt dalı olan androlojiye. ama olmadı endokrin'e. ilaçlara başla. zamanla kendini farklı şekilde yeniden tanıyacaksın. değişeceksin. dünyaya bakışın da değişecek. emin ol.

    bir whatsapp grubumuz var. türkiye'de 50'ye yakın hipogonadizm hastasının bulunduğu. biz birbirimizi bulduk, sen de gelebilirsin. bana ulaşabilirsin buradan.

    veyahut: hipogonadizm.com ya da hipogonadizm.org'a gir. mail hesaplarına yaz. forumlara yaz. birileri seni bulacaktır!

    iletişim için şu mail adresine bir şeyler yazabilirsin: hipogonadizm@yahoo.com

    hipogonadizmle ilgili, odadaki fil ekibi tarafından yapılmış bir podcast için: https://open.spotify.com/…zdrp6ssui0asp1edsjaa&nd=1

    anormal değilsin ya da dünyada tek sen yoksun. toprak var ama sulanması gerekli. sonrası bahçeler, bağlar... hepsi bu kadar. şimdi çık evinden, gücünü topla, yüzleş. androloji ya da endokrin. bir doktorun kapısını çal ve gir. başla. hepsi bu!

    edit: mail adresi ve link
  • hakkında şöyle güzel bir yazı bulunan rahatsızlık (alıntıdır):

    "hipogonadizm en basit tanımıyla cinsiyet fonksiyonlarının yetersizliği ve/veya hiç olmaması olarak tanımlanabilir. her iki cinsiyette de meydana gelebilir.

    tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır.

    erkeklerde erkeklik hormonu olan testosteron hormonu, kadınlarda ise kadınlık hormonu olan östrojen hormonu kilit rol oynar.

    cinsiyet hormonları kadın ve erkeğin 'yakıtı' dersek en doğru ifadeyi kullanmış oluruz. eğer, ergenlik çağına gelmiş bir erkekte testosteron hormonu yoksa o erkekte şu durumların geneli gözlemlenir (bireyden bireye elbet farklılıklar olacaktır):

    - vücut kıllarının azlığı veya hiç olmaması
    - cinsel uzuvların gelişiminde gerilik
    - cinsel salgıların (meni) olmaması
    - üreme hücresi (sperm) üretiminin olmaması
    - erkek tipi kaslanmanın olmaması
    - vücutta orantısız yağ tutulumu (yağ dengesizliği)
    - özgüven eksikliği
    - motivasyon kaybı
    - zihinsel (mental) faaliyetlerde gerilik
    - asosyal olma durumu

    eğer, önceden normal olan bir erkekte testosteron hormonu eksilmeye başlarsa şu durumların geneli gözlemlenir:

    - vücut kıllarının seyrelmesi
    - sakal olma sıklığında azalma
    - cinsel isteğin azalması
    - kas kütlesinin azalması (bölgesel yağlanmaya doğru bir gidişat söz konusu)
    - motivasyon kaybı
    - üreme hücresi (sperm) üretiminin azalması
    - duygu – durum bozuklukları

    hipogonadizmin farklı tipleri var. tutulum yerine göre gruplandırılır hastalıklar.

    eğer hastalık, cinsiyet hormonunun üretimini sağlayan ana merkezlerden (beyindeki hipofiz, hipotalamus bezleri) kaynaklıysa bu tip hipogonadizme 'sekonder hipogonadizm' denir. merkezden sinyal gelmediği için cinsiyet bezleri (erkekte testisler, kadında yumurtalıklar) işlevini yapamaz.

    eğer hastalık, cinsiyet bezlerini tutmuşsa bu tip hipogonadizme 'primer hipogonadizm' denir. esas sıkıntı cinsiyet bezlerindeki fonksiyon bozukluğudur.

    hastalık tiplerine göre tedavi başarısına baktığımızda, sekonder hipogonadizmde cinsiyet bezleri sağlamdır diyebiliriz. uygun tedavi verildiği taktirde üreme ve cinsiyet gelişimi konusunda hiçbir sorun yaşanmaz. bireyler çocuk sahibi olabilirler.

    primer hipogonadizmde de uygun tedavi verildiği taktirde üreme ve cinsiyet gelişimi konusunda hiçbir sorun yaşanmaz. primer hipogonadizmin üreme tedavisi çok uğraştırıcı olabilmektedir. bundan dolayı yardımcı üreme teknikleriyle (tüp bebek, aşılama…) bireyler çocuk sahibi olabilirler.

    erkek hastalarda tedavi seçeneklerine bakarsak, tedavi iki ana gruba ayrılmaktadır:

    1) cinsiyet hormonunun yerine konması
    2) üremenin sağlanması

    tedavide öncelik üreme sağlığının kazanılmasıdır. üreme sağlığı kazanıldıktan sonra cinsiyet hormonları yerine konularak tüm beden sağlığı korunmaya gayret edilir.

    fiziksel gelişimin öncelikli olduğunu savunan hastalar da var. üreme sağlığı kazanılmadan direk cinsiyet hormonlarının yerine konması ileriki zamanlarda görülen üreme tedavilerini baltalamaktadır. üreme tedavilerinin süresi uzamaktadır. ama şunu da belirtmekte fayda var. önceden görülmüş hazır testosteron tedavileri üreme tedavisini engellemez, sadece bir müddet geciktirir.

    konuya cinsel hayat ve yaşanırken bir sorun olup olmayacağı durumlarından bakarsak, tıbbi bilgiler eşliğinde bu konuya açıklık getirmek daha doğru olacaktır.

    öncelikle şunu belirtmekte fayda var ki evlenmeden önce düzenli olarak tedavisini gören erkek hastaların fiziki bakımdan hiçbir sıkıntısı kalmamaktadır. ortalama 2 yıllık bir hormon tedavisiyle cinsel uzuvlar olması gereken boyutlara gelmektedir. gerekli tedavi görüldüğü takdirde cinsel birliktelik ile ilgili hiçbir sorun oluşmamaktadır.

    eşler ön yargılarını üstünden atmalıdır.

    tedavide kullanılan ilaçların psikolojik etkilerine baktığımızda, kullanılan ilaçların direk olarak cinsiyet hormonlarına tesir ettiğini görürüz. cinsiyet hormonlarının kandaki miktarları dalgalanmalar gösterdiğinden dolayı duygusal durumda değişimlerin gözlemlenmesi olası. kimi zaman çok sinirli, kimi zaman çok duygusal, kimi zaman ise çok mülayim olunabilmektedir.

    son olarak da eş/aile desteğinin önemi üzerinde durmak gerek.

    tedavi çok zahmetli bir tedavi. kimi zaman ilaçlar tedarik edilemiyor, kimi zaman ilaçların geri ödenmesi konusunda ciddi sıkıntılar meydana geliyor. tüm bu sorunları geçtim, sürekli enjeksiyon derdi başlı başına bir sorun. hormon düzeylerine göre enjeksiyon sıklığı belirleniyor. kimi zaman enjeksiyon sıklığının haftada altıya çıktığı oluyor. yani neresinden bakarsanız bakın zahmetli bir süreç. bundan dolayı eş desteği olmazsa olmaz. dolayısıyla eş desteği tedaviden daha önemli.

    ailenizdeki erkeğe karşı anlayışlı, sevecen ve merhametli olmanız dileğiyle."
  • erkeklerde en sık sebebi klinefelter sendromu'dur.(500 doğumda 1 görülür)

    kadınlarda en sık sebep turner sendromudur.( en sık klinik bulgusu kısa boy, en sık konj. kalp hastalığı da biküspit aort'tur.)
  • yumurtalık ve testislerin işleyişinde anormal bir azalma olup, büyüme ve cinsel gelişmenin yetersiz kalmasına yol açar.
  • odadaki fil'in bu haftaki bölümünde
    cok hos sohbet bir konukla beraber bu konuyu ele almışlar, güzel bölüm olmuş.

    işte senin için bir bölüm… gerçek kesit: testosteronsuz bir hayat: hipogonadizm - odadaki fil (2. sezon 3.bölüm) odadaki fil bölümü
    https://open.spotify.com/…_source=native-share-menu
  • bu illet hastalık üzerinden askerlikten çürük çıkmanın yolu nedir diye arayıp durduğum, erkeklerde düşük testosteron olarak kendini gösteren hormon bozukluğu.
  • “düşük/yetersiz testosteron” sorunu imiş.
    fakat osman müftüoğlu hastalığın adını hipogonadizm değil hipogonodizm şeklinde yazmış.
    http://www.hurriyet.com.tr/…n-neler-oluyor-40688865
  • hipogonadizm biokimyasal olarak serum testosteron düzeylerinde düşüklük ve fizyolojik olarak testis volümündeki düşüklüğe verilen addır. primer veya sekonder nedenlere bağlı olabilir. primer hipogonadizm nedenler ön hipofiz bezinden salgılanan fsh, lh normal veya yüksekliği durumunda testosteron seviyelerindeki düşük görülür. buna örnek klinefelter sendromudur. sekonder hipogonadizm ise serum testosteron değerlerindeki düşüklük fsh ve lh seviyelerindeki düşüklükten kaynaklanır. bu duruma örnek ise hipogonadotropik hipogonadizm hastalığıdır.

    erkeklerde hipogonadizm, testosteron seviyesinin düşük olduğunu gösterir. testosteron, testislerde üretilir ve sesin kalınlaşması, yüz ve vücut kıllarının gelişimi, penis ve testislerin büyümesi gibi erkek özelliklerinin oluşması için önemlidir. testisler, hipotalamus veya hipofiz bezini etkileyen durumlardan dolayı testosteron seviyelerinde düşüş oluşabilir. hipogonadizm her yaşta meydana gelebilir ve hastalığın oluşma zamanlamasına bağlı olarak farklı semptomlar görülebilir.

    hipogonadizm belirtileri şöyledir:
    *testis gelişimi ve penisin büyümesi eksikliği
    -gecikmiş kemik yaşı
    -yetersiz ereksiyon, libido kaybı ve zayıf cinsel performans
    -sürekli yorgunluk
    -motivasyon ve konsantrasyon kaybı
    -ruh hali değişiklikleri
    -artan vücut yağı
    -meme dokusunun büyümesi
    -azalmış kas kütlesi ve fiziksel güç
    -ciltte buruşuk görünüm
    -aşırı terleme

    sperm üretim bozukluğuna bağlı azospermik erkeklerde fsh yüksek ve testosteron değerleri normalin altında ise mikro tese öncesi testosteron seviyelerini normal sınırlara ulaştıracak tedaviler kullanmaktayız. bu tedavileri 3-6 ay kadar verdikten sonra eğer hala azospermi durumu devam ediyorsa mikro tese ile sperm araştırma işlemi yapılır.
hesabın var mı? giriş yap