• simdi izledigim 2006 yili bbc belgeselinden sonra, yillardir tazelenmeyen lise bilgilerimi tazeledim hititler hakkinda bunlari sozlukle de paylasmak isterim. yapilan son analizlere gore, ındo-avrupa dili konusan, ve bu yuzden avrupa'dan anadolu'ya geldigi inanilan uygarlik. ayrica kades savasini her ne kadar misirlilar kazandiklarini iddia etse de, yeni analizler aslinda hititlerin kazandigini gosteriyor. hititler tarihten aniden silinmeleriyle meshur olan bir uygarlik ayni zamanda. yapilan son calismalar gosteriyor ki, hititler cikan ic savas nedeniyle iyice gucsuzlesmistir ve teoriye gore hatusas'i terketmek zorunda kalmislardir. yine bu teoriye gore, en degerli tapinaklari ve yapilari yakarak, ve hazinelerini alarak bosaltmislardir sehri. ama nereye gittikleri bilinmemektedir, bu yuzden hititlerin son yillarini anlatan tabletler belki her an karsimiza herhangi bir yerde cikabilir.
  • mutfağında 230 çeşit ekmeği barındıran medeniyet. bu sebeple iddia edebilirim ki kastamonu hititlerin bir parçasıdır. ayrıca kaburga dolması da bize bu medeniyetten mirastır.
  • başkentleri "bin tanrı ili" anlamına gelen hattuşaştır. anlaşılacağı üzere çok tanrılı inanca sahip bir medeniyettir.
  • bin tanrı ili anlamı çok tanrılı inançtan öte, ele geçirdiği toplumların tanrılarını inanç sistemlerine dahil etmeleriyle ortaya çıkmıştır.

    diğer toplumların aksine kendi tanrıları olarak kabul etmişlerdir.
  • feodalite ile yönetilen bir uygarlık.
    hititler, birtakım küçük feodal krallıklar konfederasyonundan oluşmaktaydı. feodal beyler, hitit kralı'nın vasali idiler. bunlar krala vergi öder ve savaş zamanlarında asker ve cenk arabası desteğinde bulunurlardı. hitit vatandaşlarının üç önemli sorumluluğu vardı. askerlik, timar ve angarya. hititlerde de ortaçağ avrupasında olduğu gibi serflik hakimdi.
    belki de hitit ülkesinde, sümerde ya da mısırda olduğu gibi bir astronominin ya da tıbbın gelişmemesinin de sebebidir feodalizm.
  • hitit mutfağına ait bazı et yemeği tarifleri:

    http://arkeofili.com/?p=6932

    (bkz: tarih /@lonelycowboy)

    bir de bu isimle orta doğu teknik üniversitesi toplum ve bilim merkezi adıyla, odtü yayıncılıktan çıkan ve editörlüğünü ilker koç'un yaptığı bir kitap var.
    derleyenler: çiğdem atakuman, tuğba tanyeri erdemir, deniz erdem, ilker koç.
    kitapta "anadolu topraklarını yurt edinmiş ve ulaştıkları uygarlık düzeyi ile tarih sayfalarında hakettiği yeri almış olan" hititlerin yazıları, ekonomisi, ticareti, günlük yaşamı, tıp ve eczacılık alanı, savaşları, sanatı, inanç sistemi, hukuk sistemi hakkında bilgiler yer almakta.

    (bkz: sözlük yazarlarının okuduğu kitaplar /@lonelycowboy)
  • anadoluya avrupadan geldiği düşünülen hatti kültürünü yok etmek yerine özümseyen topluluk , nüfusa kayıtlı olduğum köyüm başkentleridir. (bkz: alacahoyuk) halen hititlerin yaptığı kaynağını gövdesinden alan barajı sulama ve içme olarak kullanmaktayız, hititler insanoğlunun yapamadığı herşeyi tanrı olarak kabul etmiştir bu sebeple 1000 tanrılı kültür olarak adlandırılır, alacahöyük aslen tapınak bölümüdür kralların hazineleriyle gömülü olduğu yerdir bu tapınağın altında savaş esnasında halkı kolayca tahliye etmek için yaklaşık 3 km uzunluğunda birde tünel vardır. bu tünelin sadece küçük bir bölümü insanların ziyaretine açılmıştır, hint-avrupa dil grubunun bilinen en eski örneğidir ayrıca luvi dilinide görebiliriz hitit kültüründe alevilerin atası sayılan luvi kültürünün izleride oldukça ağırlıktadır. hititler tanrılarını insana benzetirlerdi insanlar gibi giyinirler insanlar gibi yer içerler onlara kurbanlar keserlerdi en büyük tanrıları fırtına tanrısıdır ve birisine lanet okuduklarında fırtına tanrısının lanetini okurlardı.
  • bilinenin aksine yıkıldıktan sonra çok uzun süreler luvi kültürüyle birlikte diğer anadolu uygarlıklarının içinde yaşamaya devam etmiş kültür uygarlığıdır.
  • exodus gods and kings de hiç ilerleme kaydetmemiş ultra ilkel kabileler (çadır yaşamı, giyim kuşamın sadece peştemalimden oluşması vb.) gibi gösterilip yerine dibine sokulmaya çalışılan militarist kavim.
hesabın var mı? giriş yap