• waterfall modeli yazılım geliştirmenin bazı problemli yönelerine değinerek, "genelde kullanıcı, programı eline alıp bir şeyler yapmaya çalışmadan ne istediğini tam olarak bilemez bilse de anlatamayabilir" argümanına karşı ortaya çıkmış yazılım geliştirme modelimsisi. bu modelde hızlıca yazılımın tanım alınır ve yalap şalap yazılmış prototip yazılım ortaya çıkarılıp kullanıcıya sunulur, üzerinde çalışılır, istekler rafine edilir ve bu şekilde döngü devam eder, genelde ilk bir kaç versiyon direk çöpe atılır* ve alınan bilgiler ışığında yazılım adam akıllı gerçekleştirilmeye çalışılır. kullanıcıların "aylar oldu hala programı görmedik, yoksa bizi yediniz mi iş yapıyoruz diye!" serzenişlerini ve tasarım hatalarını her ne kadar en aza indirse de, bilip bilmeden her türlü şeye karışmayı doğru sanmalarına yol açabilir*.
    (bkz: waterfall model)
    (bkz: iterative model)
    (bkz: evolutionary model)
    (bkz: capability maturity model)
  • hızlı prototip üretim teknolojileridir.malzeme kullanımları yönüyle ikiye ayrılırlar.ikiye ayrılan bu malzeme türleri sıvı fotopolimer malzemeler ve termoplastik malzemelerdir.sıvı fotopolimer malzemelerin kullanıldığı teknolojiler stereolitografi(sl) ve katı tabaka kurutma(sgc-solid ground curing)dır,termoplastik malzemelerin kullanıldığı teknolojiler ise seçici lazer sinterleme(sls-selective laser sintering) ve eritilmiş malzeme yığma(fdm-fused deposition modelling) olarak söylenebilir.
  • lamine kagit ve karbon lazerli i$aret ve kesici kullanilarak cikartilan prototip teknolojisi. bilgisayardaki 3 boyutlu cisim iki boyutlu n adet kesite ayrilir. (cok ince ekmek dilimleri gibi) her bir dilim plotter benzeri bir printerle basilir ve kesilir. n adet print ust uste yapi$tirilir. bilgisayardaki 3 boyutlu cisim elde edilmi$ olur.
    hemen bir ornek.
    bir kafatasinin bu yontemle imali 10.000 kesit (kat) lamine kagit gerektirir. pahali i$tir vesselam.
  • çok etkileyici aletlerdir. bana arthur c clarke'in rama'sındaki aleti hatırlatır hep. uzay gemisinde kalan bi kadınla erkek o aletle ihtiyacları olan alet edevatı, (tabak, çatal, makas) gibi tasarlayıp basıyorlardı. zaten bir tanıdığım da, uzaktan kumandasının kaybolan pil yeri kapağını (hep kaybolur ya bunlar) ölçüp biçip rhinoceros'da çizmişti, sonra gidip bu aletten bastırıp yerine takmıştı.

    goldaş'ta metalden basan vardır ki çok pahalıdır. odtü'de ise iki tane bu işi yapan alet vardır .. biri endüstriyel tasarım bölümündedir (35k$lık bir aletti). öteki `biltir de (100k$nın üzerindeydi o). ama tekerlekleri dönebilen, direksiyonu çalışan küçük araba modeli basabilirsiniz.. . çalışan menteşeler, 4 zamanlı motorlar basmak da mümkündür. bastırmak istediginiz bir şey varsa götürebilirsiniz. aletin çalışma saati başına para alıyorlar. 30x20 cmlik bir obje 10 saatle 20 saat arasında basılabiliyor. iyi bir 3d scanner'la hoş bir çift olurlar.
  • özellikle seri imalat öncesi ve az adetli üretimlerde sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. şöyle ki, çevrenizde gördüğünüz ve kullandığınız her obje seri üretime girmeden önce parçaları tek tek üretilir ve daha sonra montajlanır. her bir üründe yüzlerce parça olduğu düşünülünce, bu karmaşıklığı ortadan bir nebze de olsa kaldırmak için üretim öncesi prototipleme yapılmalı ve parçaların doğruluğu test edilmelidir. bu işlem de son yıllarda oldukça gelişmiş/gelişen 3 boyutlu yazıcı teknolojileriyle gerçekleşir. bu teknolojiler her birinin avantajı ve dezavantajı var olmak üzere farklılaşmaktadır.

    (bkz: fdm)
    (bkz: sls)
    (bkz: sla)
    (bkz: polyjet)
  • girişimcilikteki minimum viable product tabiri bunu karşılar mı merak ettiğimdir.
  • 3d yazıcılarla yapılan hızlı prototipleme dedikleri rapid prototyping kavramı, prototip nedir adlı yazıda paylaştım.
    --- spoiler ---
    daha fazla bilgi için:
    https://maggyprint.com/
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap