• hollanda, avrupa' nın en küçük ülkesi olup, yüzölçümü 42 bin kilometre karedir. yüzölçümüne oranla da en yoğun nüfusa sahiptir. bu kapsamda konya ili kadar bir yüzölçümüne sahip bir ülkedir.

    ancak iş tarım ve bu kapsamda üretmeye gelince, abd ve fransa ile birlikte tarım anlamında ilk üç ülke durumunda. üstelik topraklarının yarısı deniz seviyesinin altında iken bu başarı sağlanmış durumda. bu başarı için topraklarının yüzde 60' ı su ile mücadele edilmesini gerektirmiştir. kısaca doldurma ile tarım toprakları elde edilmiştir.

    ayrıca sadece tarım değil çiçekçilik bakımından da başarı yakalanmış durumdadır. elbette sağlanan gelirler de bu kapsamda gayet yüksektir.

    gelelim bize, kendi kendine yeter bir ülke olmayı da zaman içinde tükettik. şimdi ithal ettiğimiz hayvanlara yine ithal ettiğimiz samanı veriyoruz. ihracat konusu ise tam domates olmuş durumda.
  • çiftçilik işlerinden pek anlamam. hollanda ( konya büyüklüğünde bir ülke) tarım ihracatı türkiye'nin 5 katı. ( 90 milyar avro- 17 milyar avro). hollanda dünya tarımında nasıl ilk üçe girmiş. detayları aşağıdaki linkte.

    kısaca bahsetmek gerekirse : devlet eliyle üretim planlaması yapılıyor. çiftçi kafasına göre ürün ekemiyor. toprağa, suya göre ürün listesi veriliyor. mühendis tarlada bizzat denetliyor.atılacak ilaçlar, kullanılacak su, yapılacak kesim ve kontroller tamamen yetkililer tarafından bildiriliyor ve ona aykırı hareket edemiyorsunuz. hasat zamanı da personel desteği sağlanıyor ve hasat yapılıyor

    hollanda tarımı
  • ulan hala "konya kadar hollanda" muhabbeti yapılıyor ya, neyse. çok kısa yazayım ki anlaşılsın.

    laf olsun diye öyle bir gazlanıyor ki bu durum, insanlar da saf gibi "abi 33.000 km2'lik hollanda bizden fazla tarım yapıyor" şeklinde saçmalıyor. yok öyle bir şey.

    türkiye dünya tarım üretimi sıralamasında yıllardır ilk 10 ülke içinde. yani hollanda'dan falan fazla üretiyoruz. peki bu ihracat makası nereden çıkıyor ortaya?

    ilk neden nüfus. türkiye'nin tarım üretimi öncelikli olarak bu ülkenin yerleşiklerini besliyor, ihracata çok daha düşük bir yüzde kalıyor. tarım alanımız fazla ama ekili alan az, tarım teknolojisi düşük, tarım sektöründe toprak sahipleri ve çalışanlar bilinçsiz, düşük eğitimli, gerçekte çok önemli bir meslek olan ziraat mühendisliği en düşük puanlı bölümlerden biri, mezunları işsiz, eğitimli - sistemli çalışan az, tedarik zinciri uzun ve üreticiden fazla aracının kazandığı bir döngü var.

    ikinci neden; ülkenin tarım politikası yok. evet yok, özellikle akp iktidarıyla birlikte inşaat ve hizmetler sektörüne yönelen ekonomi planlaması tarımı çöpe attı. bu nedenle de olması gerekenin çok altında bir verimle, olması gerekenin çok altında miktarlarda üretiyoruz.

    gelelim hollanda'ya; adamlar ürettiğini yemiyor bir defa. bizim gibi "hedef 100 milyon" vb. salakça sloganları yok. nüfus dengeli ve homojen dağılımlı.

    ama bunlardan çok daha önemli bir konu var; hollanda öyle aman aman eken biçen bir ekonomi değil. öncelikle neredeyse tamamen ihracata konu olan süs bitkisi ve çiçek soğanı üretimi fazla. bu da az alanda yüksek nitelikli ve fiyatlı ürün üretmek anlamına geliyor. tabi bunun için de yüksek ziraat teknolojisi kullanımı şart.

    ikinci önemli konu reeksport. hollanda güney amerika'dan aldığı tropik meyveleri işlenmiş veya işlenmemiş olarak tüm avrupa'ya sevk eden, bu konuda iyi bir navlun ağı kurabilen, hem denizaşırı ülkelerle tarımsal ürün ticaretini hem de frigolu araçlarla kıta avrupasında dağıtımı iyi becerebilen bir ülke. bunun taşla toprakla alakası var mı? yok. tamamen iyi bir yönetim, organizasyon, sağlam bir sevkiyat altyapısı.

    üçüncü konu, yine bir öncekiyle kısmen bağlantılı olarak kakao endüstrisindeki yeri. hollanda kakao çekirdekleri alıp, işleyip, tüm çikolata üreticilerine tedarik eden, bu endüstriyi en önce kuran ve en başarılı işleten ülke. burada taş, toprak var mı? yine yok. iyi bir üretim ağı, iyi mühendislik ve yine başarılı yönetsel ve organizasyonel yapı var.

    şimdi, zaten mevcut iktidarın tarım politikası olmadığını ve bu konuyu çözebilecek yapısal adımları atamadığını biliyoruz. gel gelelim muhalefetin de bu konuya doğru düzgün bir çözümü yok. ana muhalefet milletvekili çıkmış şunu söylüyor; "türkiye dünya tarımsal ürünler ihracatından sadece yüzde 1 pay alıyor. ülkemizde yetişmesi mümkün olan tarım ürünleri yeterli üretilmiyor ve çiftçiye destek verilmiyor". yani konu tam olarak bu değil ama çiftçinin duymak istediği yorum bu. muhalefetin çözüm çerçevesi de bu kadar dar.

    ana muhalefet liderinin demecine gelelim; "hollanda'nın yıllık 185 milyar dolar tarım ürünü ihracatı yaptığını, türkiye'nin tarım ihracatının ise 18-20 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, "hollanda'dan neyimiz eksik? toprak, insan, güneş daha fazla"

    üstte toprakla, güneşle, insanla ilgili bir tek satır var mı? ortada çözüm bekleyen bir sorun var, bir yangın var ama iktidar yangına benzinle, muhalefet gazozla koşuyor. güneşin daha fazla olsa ne olur, senin üretimin zaten var. ama verimsiz ve ticari olarak değeri düşük. transport ağın yok, reeksport kanalların yok, yönetim ve organizasyonun yok, endüstrin yok, vizyonun hiç yok. bugün kakao alıp işleyecek ya da bitki soğanı üretebilecek yatırımın, pazarın var mı? yok. bu yönde planlaman var mı, yok. anlaşılıyor ki tek tarım politikan üreticiye satın alma garantisi vermek, başka da bir şey değil. bu da bir politika ama durduk yere hollanda masalı dinlememize gerekçe değil.
  • "türkiye'nin tarım arazisinin 37.802 km2" olduğunu iddia eden kullanıcıya mesaj gönderilemediğinden alan bazlı düzeltme yapmak gerekiyor.

    https://cevreselgostergeler.csb.gov.tr/…%c5%9ftir).

    bu linkte ülkemizin tarım arazisinin "37802 bin ha" olduğu belirtilmiş. bu veriyi nasıl 37.802 km2 olarak çevirmişler anlamadım.

    37.802 bin ha yani hektar 37.802.000 hektar demektir.

    1 dekar (da) = 1.000 metrekare ve 10 dekar yani 10 bin metrekare ise 1 hektara eşittir.

    1 km2 ise 1.000.000 m2 demektir. bu durumda 1 km2=1000 da oluyor.

    37.802 bin hektara dönersek 1 ha 10 da olduğundan 37.802.000 ha = 378.020.000 dekar oluyor.

    dekarı km2'ye çevirdiğimizde ise ülkemizin belirtilen kaynağa göre toplam tarım arazisinin 378 bin kilometrekare yani belirtilen 37 bin km2'nin 10 katı olduğunu buluyoruz.

    hollanda'nın tarımı iyidir, verim yüksektir, planlama ve yönetim çok gelişmiştir ama ihracatta bu kadar iyi olmasının sebebi kendi üretimi değil başka ülkelerden aldıklarını tekrar ihraç etmesindendir. o kadar küçük bir alanda o kadar yüksek üretim yapması zaten mümkün değildir.
  • konya'dan küçük arazisi ile türkiye'den fazla kazanan adamı nesine vs. ediyoruz ki?

    bu messi vs. sabri kadar saçma bir versus olmuş.
  • aradaki fark, bizim ülkede kooperatifin, bakanlığın tarlaya traktör girmesini endüstriyel tarım olarak adlandırmaları. halbuki bir tek traktörle olmuyor. sulama sistemi, çiftçinin aldığı destek önemli. eğer yaptığın iş karşılığını vermiyorsa sen de onu bir yapar iki yaparsın. sonra vazgeçersin. şu an çiftçilerin çoğu arazisini ekilmemiş halde görmek istmediği için ekiyor. yoksa emeğin karşılığı yok.
  • uzun uzun yazılabilir konu fakat en kısa biçimde özetlersek hollanda kıt kaynakları etkin kullanırken bizler bol kaynakları verimsiz kullanıyoruz.
    ayrıca yüzölçümüne takılmayın, hollanda başta sömürge ülkeleri olmak üzere bir çok bölgede tarım arazisi işletir ve klm ile bunu entegre eder.
  • (bkz: bisiklet vs bugatti veyron)
    abi bi mantıklı vs yapın amk.
  • hollanda'nın tarım gelirlerinin kendi topraklarındaki tarımsal faaliyetleri sayesinde oluştuğunu sanmıyorum. muhtemelen tarımsal ürünlerin işlenmesi ve hollandalı özel şirketlerin yurtdışındaki tarım arazileriyle oluşturulan bir değerden bahsediliyordur.

    bundan dolayı kurumsallaşmış tarım politikası ve özel sektör eğilimleriyle muhtemelen hollanda'nın çok önde olduğu karşılaştırmadır.

    kaynak bbc

    --- spoiler ---

    afrika'dan kakao alıp işleyerek isviçre'ye satıyor
    hollanda'nın ihraç ettiği tarım ürünleri arasında alkollü içecekler, kakao ve çikolata da bulunuyor. kakao ve çikolata satışı geçen yıl yüzde 6 oranında arttı.

    hollanda, batı afrika'dan ithal ettiği kakao çekirdeklerini işleyerek, isviçre, belçika ve fransa'ya ihraç ediliyor.

    hollanda, güney afrika ve güney amerika'dan ithal ettiği bazı tropikal meyveleri de kendi ürünleri ile harmanlayarak üçüncü ülkelere satıyor.
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap