• asur kralı nebukadnetsar, med kralına karşı savaşta kendine yardım etmeyen bazı kavimleri cezalandırmak için "holofern" kumandasında bir ordu gönderir. tüm kavimler teslim olur, sadece yahudalılar kasar. betulya kuşatılır. şehir halkı kötü duruma düşer.
    genç, zengin dul judith kenti kurtarmak için hazırlığa girişir. misler gibi giyinip, cariyesini yanına alır. holofern'in karşısına çıkıp, ona açıkça kentle birlikte yokolmak istemediğini söyler. holofern ise çoktan aşık olmuştur judith'e ve serbestçe dolaşıp, geceleri dua etmesine izin verir. 6 gün sonra judith'i özel bir ziyafete çağırır. gece sonunda çok sarhoş olan holofern ile yalnız kalan judith, dua eder, kılıçını alır, adamı saclarından yakalayıp, kuvvetli 2 darbeyle başından koparır. sonra cariyesiyle birlikte holofern'in kellesini heybeye koyar. böylece şehir kurtulur, asurlular kaçar. bu hikayede burda biter.
  • judith ve holofernes temasinin erken ronesans donemindeki ilk orneklerinden biri donatello'nun ayni isimli bronz heykelidir (giuditta e oloferne). cosimo de' medici, yapimi 1450'lerin sonuna dogru biten bu heykeli palasinin (palazzo medici riccardi) bahcesi icin siparis etmis.

    donatello'nun ve verrocchio'nun davut (david) heykellerinde oldugu gibi, bu heykelde de judith, floransa halkinin ozgurlugunu tiranlara (holofernes) karsi savunan erdemli kisileri ve yoneticileri, yani mediciler'i, temsil ediyor. 1495'te mediciler'i floransa'dan surgun edip cumhuriyeti ilan edenler, bu sefer heykeli piazza della signoria'ya yerlestirmisler. bu kisilere gore de, asur generali holofernes "despot" mediciler'i temsil etmis olsa gerek (mediciler 1512'de floransa'ya geri donmusler). modern zamanlarda heykel en son palazzo vecchio'nun icine tasinmis.

    (bkz: judith beheading holofernes)
  • caravaggio'nun da bu konuyla ilgili enfes bir tablosu vardır http://upload.wikimedia.org/…heading_holofernes.jpg
  • bethulia'yı kuşatan asur ordusunun komutanıdır. kent düşeceği sırada, geceyi birlikte geçirdiği bir kadın tarafından başı kesilince asur ordusu dağılır.
  • talihsiz bir ölümle dünyadan göç eden ünlü asur kumandanıdır. aşık olduğu kadın tarafından uykusunda öldürülmek!... öldüğüne mi yansın, kandırıldığına mı adam?

    tabi bu ölüm bazı güzel şeyler de katmıştır dünyaya. birincisi işgale uğramış bethulia'nın kurtuluşu, ikincisi de güzel tablolar. holofernes'in judith tarafından öldürülmesini pek çok ressam tasvir etmiştir. ama bana kalırsa bunu en güzel betimleyen resim yine bir kadının elinden çıkmış olan artemisia gentileschi'nin tablosudur. artemisia babası tarafından caravaggio'nun tablosu kendisine ilk gösterildiğinde hayal kırıklığına uğradığını söylemiş ve resimde sadece erkeğin duygularının tasvir edilmeye odaklanıldığını, kadının da hislerinin betimlenemesi gerektiğini söylemiştir. sonra da ortaya bu güzel tablosu çıkmıştır tabi.

    https://upload.wikimedia.org/…ofernes_-_wga8563.jpg
  • caravaggio'nun holofornes'in kafasının judith tarafından kesilmesi konusunu işleyen eseri enfestir. kavmi için "öldürmeyeceksin"i çiğneyen judith'in suratındaki o çelişki ve kaygı dolu ifade mi dersiniz, daha az önce judith'in koynunda uyumakta olan holofernes'in kafası kesilirken maddi dünyadan ayrıldığını bildiğinden maddi bir nesne olan çarşaflara sımsıkı tutunması mı dersiniz yoksa judith'in hizmetçisi abra'nın holofernes'in başının konulacağı çuvalı, elleri nasır tutarcasına bir hırsla sıkması mı dersiniz bilemiyorum ancak bu detayların hepsi insanı kendinden geçirmeye yetmektedir bence.
hesabın var mı? giriş yap