• özel olarak hazırlanmış kimi suların belleği oldugunu [ (bkz: toplumsal bellek bileşimi) (bkz: uyduruk öğretilerde belleğin yeri) ] ; kendisine karıştırılan molekülleri anımsadıklarını - mesela içine bir gram arsenik katılan ve yüzlerce kez seyreltilen bu suyun sanki arsenik içeriyormuş gibi tepkime verdiğini iddia edenlerin inandığı bir alternatif tedavi yöntemi; fakirin ekmeği unlu mamüller limited gmbh.
  • daha çok gelenkesel tıpta, büyücülükte kendisini göstermiş bir çok hurafenin kaynağı olan, insan zihninin bir hastalığı veya alışkanlığı olarak yanılgı kaynağı zihniyet. mesela yerli kabilenin büyücüsü, bağırsak kurdundan şikayetçi adama bölgedeki belli bir kuşun kakasını yedirir tedavi amacıyla, sebep ise kuşun kakasının dışkılandıktan sonraki görüntüsünün halkalı kurda benzemesidir. ancak aşı dediğimiz olgunun, yani hastalığı oluşturacak şeyin benzerini veya az miktarını hastaya vererek onu iyileştirmek dediğimiz yöntemin gelişmesi tarihsel olarak homeopathy yoluyla mümkün olmuş olsa da, aşının hastalığa çare olma sebebi homeopathy ilkesiyle açıklanmaz, arada "bağışıklık sistemi" adını verdiğimiz, çok daha karmaşık nedensellik ilişkilerinin bilinmesini gerektirir ki, bu gerçekten habersiz kabile büyücüleri tipinde insanlar tesadüfen/balına da olsa çiçek aşısını geliştirebilmiştir. bu, "sebep ve sonuçlar arasında benzerlik gerekliliği" ilkesi belki de bu tip tesadüfi başarılar nedeniyle insan zihninde güvenilirlik kazanmış, tıpta, günlük hayatta, politik bir meseleyi düşünürken bizi yanıltan, demagoji üretmeyi mümkün kılan bir hurafe kaynağı olmuştur.
  • homeopathy bugün alternatif tıp olarak da adlandırılmaktadır ve hurafe olamaktan çok daha öteye geçmiş durumdadır. avrupada homeopathistler tıp eğitimine çok benzer bir eğitim almak zorundadırlar ve oldukça çok sayıda insan homeopathistlere gitmektedir. kesinlikle kimyasal madde içermeyen bitkisel ilaçlarla ve değişik masaj yöntemleriyle tedavi yapılır. hastalıklar daha çok beyinsel kaynaklı olarak kabul edilir ve insanın hastalıktan kurtulması için ilk önce beynindeki hastalığa yol açan düşüncelerden kurtulması gerektiğine inanılır. tanıştığım bir homeopathist bana kanser hayatı boyunca kendiyle kavga etmiş insanların hastalığıdır demişti.
  • çivi çiviyi söker mantığı taşıyan bir tedavi yöntemi.
    dr. samuel hahnemann, sıtma hastalığının nasıl tedavi edilebileceğini araştırma amaçlı olarak ormanda bitki örnekleri toplayıp gününü gün eden bir hekim imiş. tabii o zamanlar yıl 1796 ormanda sağlam bir bitki örtüsü var. bu doktor amca da onun tadına bakayım şunun tadına bakayım derken nereden aklına esmişse kına ağacının kabuklarını kaynatıp içmeye kadar vardırmış işi. bu suyu içmesinin ardından sapasağlam adam birden bire sıtmaya yakalanmış. mantık aynen şu; "bu ağaç sağlıklı bir adamı hasta ediyorsa, hasta bir adama ne yapar acaba?" diye düşünerek gerçekten sıtması olan insanlara bu sudan içirmiş ve adamların iyileşme belirtileri gösterdiğini fark edince "hasta adamlara, doğada o hastalığı yaratan her ne ise ondan verirsek iyileşir" gibi bir formülle tedavilerine başlamış.
  • (bkz: #9093527)
  • benzer özelliği olan rahatsızlıkları benzer özellikleri olan droglarla tedavi etme yöntemidir.
    homeopati ile hazırlanan preparatlar, kapsüller vb. başta almanya olmak üzere avrupada drogerie'lerde ve eczanelerde ayrı bir bölümde yer almaktadır. bu yolla elde edilen haplar, vb. ilaçlar alabildiğine seyreltilmiş ve çok hassas olduğundan örneğin elle tutulmaz, ışığa, vb. etkenlere karşı da oldukça hassastır.
    homeopat ilk önce şikayeti olan kimsyi, hastayı iyice bir dinler (1-2 saati bulabilir). hastanın hikayesini öğrenir ve kişiye özel tedavi için ilaç hazırlar. ör. tentür hazırlanıyorsa dakikalarca çalkalar. enerji yükler.
  • bu kavrama göre bir kişi hastalanınca, hastalık sebebiyle meydana gelen belirtileri ortaya çıkarabilen dogal bır madde bulunmalıdır. bu madde suyla seyreltilerek yoğunlugu azaltılıp ilaç olarak kullanılır. homeopati kuramına gore bu madde ters olarak, değişik dozlarda hastadaki belirtileri giderici etki gosterecektir. homeopatik bir ilac ne kadar sulandırılırsa o kadar etkili olur. en etkili ilacı bulmak icin sulandırma oranları neredeyse asıl ilaçtan hic kalmayacak şekilde matematiksel hesaplarla bulunur. hastalık belirtilerini ortaya çıkaran madde taş, toprak, bitki, hayvan parçaları, etleri olabilir.
    mesela kronik ishali olan bir hastaya ishal yapıcı dogal bir madde bulunur ve her defasında daha da sulandırılıp hastaya verilir. en düşük yoğunlukta ishal yapıcı dogal maddeye sahip sıvı, en fazla ishal tedavi edici etkiye sahiptir.
  • bu yöntemin kurucusu için:

    (bkz: paracelsus)
hesabın var mı? giriş yap