• 1560'lardan başlayarak fransa'da örgütlenen protestan cemaati. calvin öğretisine yakınlıkları ve azizlere "tapınma" başta olmak üzere çeşitli katolik uygulamalarını reddetmeleriyle tanınırlar, aynı zamanda ölüm cezasını da kabul etmezlerdi. fransa'da bartholomeus gecesi ve protestanlara karşı yürütülen takip kampanyası sonucunda baskı altında bulunan huguenot'lar, otuz yıl savaşları'nda çok önemli rol oynarlar. hatta bu nedenle otuz yıl savaşlarına, hugenotten savaşları da denir. özellikle kardinal richelieu'nün baskısı ile fransa'da kalmaları imkansızlaşan bu cemaate almanya kapılarını açar ve burada hessen ve bavyera dükalıklarında yerleşerek kendi cemaatlerini sürdürürler.

    yavaş yavaş asimile olmalarına ve ayin dilini giderek almanca'ya çevirmelerine rağmen, kendilerine alman derebeyleri tarafından tanınan imtiyazlar uzun süre devam eder ve hatta rahiplerini isviçre'nin fransızca konuşan kesimlerinden getirirler.

    nazi rejimi sırasında resmen genel bir kilise çatısı altında entegre edilmeye çalışıldılarsa da, bugün hala daha adında "fransız reform kilisesi" ibaresi bulunan dört cemaat bulunmaktadır almanya'da. biri frankfurt'ta yer alan bu kiliseler, işte hugenotten kiliseleridir.

    hugenotten sözcüğünün etimolojik kökeni tam olarak belli olmamakla birlikte, eidgenosse'den (almanca: yoldaş, anddaş) veya bunun fransızca karşılığı olan aignos'tan geldiği kabul edilmektedir.
  • calvinistdirler. paris katliami’ndan sonra buyuk olcude bu ulkeyi terk edip isvicre ve ingiltere’ye yerlesmislerdir. cogunlukla ekonomi ile ugrasan huguenontlarin ulkeden atilmasi ispanya’dan marranilerin atilmasina benzer bir etki yaratmis ve sanayi devrimi oncesinde fransa’yi ingiltere karsinda buyuk bir gucten mahrum birakmistir.
  • 16.yy da fransa'daki protestanlara verilen ad.
  • bir zamanlar fransa'da hakim oldukları yerler, bugün fransa solunun oy deposudur.
    katoliklerin bölgeleri e sağ seçmendir.
    tabi o kadar uzun zaman ve başka olaylar da giriyor ki araya,
    böyle bir bağlam var mıdır, araştırmak gerekir.
    örneğin türkiye'de alevi-sünni ayrımından dolayı 500 yıl önceki eğilimler bugünün politik sahnesine etki ediyor.
    http://ispol.com/sasha/europe-voting/
  • ondorduncu lui nin gazabina ugramis insanlar toplulugu.
  • fransa'dan sürgün edildikten sonra bir kısmı osmanlı devletinde büyük görevlere gelmişlerdir. ordu ve sanayi alanında modernleşme fikirleri huguenot de rochefort tarafından geliştirilmiştir.
  • 1517 yılında almanya'da martin luther ile başlayan dinde reform hareketi birçok avrupalıyı etkilemişti. azizlere tapmayı, papanın her söylediğinin doğru olmadığını, günah çıkarmanın saçmalık olduğunu düşünen bu grup kendilerine protestan adını verdiler. katolikliği terkedip protestanlığı seçen fransızlara da huguenot adı verildi. kelimenin kökenin nereden geldiği bilinmemektedir.

    bilirsiniz fransızlar katliam yapmayı severler, aynı ırktan ve aynı dinden olmalarına rağmen sırf mezhepleri farklı diye bu arkadaşlara yıllarca zulmettiler, canlı canlı yaktılar, evlerine baskın düzenleyip nedensizce öldürdüler, öldüremediklerini de hapse tıktılar. 1500lü yılların ortalarında fransız hapishaneleri huguenotlarla doluydu.
    (bkz: fransa'nın yaptığı katliamlar)
    (bkz: aziz bartolomeus yortusu kıyımı)

    fransız devriminden sonra huguenotlara vatandaşlık ve din özgürlüğü hakkı verildi fakat iş işten geçmişti çünkü fransa'da bir avuç huguenot ya kalmıştı ya kalmamıştı. 1600lü yılların sonunda artan baskılar sonucu huguenotlar prusya, hollanda, kuzey amerika ve ingiltere'ye toplu halde göç etmişleri. xıv. louis bu garibanlarla çok uğraşmıştı.

    göç zamanında prusya kralı olan büyük frederik mühendislik ve ustalıklarıyla meşhur olan bu gruba kocaman bir kucak açmıştı. bugün alman sanayisinin iyi decede olmasının en büyük sebeplerinden biri huguenotlardır. #83222081

    prusya'ya gelen huguenotlar fransız protestan kilisesini kurdular, bugün hala faaliyete devam eden fransız protestan kiliselerin müritleri fransız asıllı almanlardır.
  • marguerite de valois'in (a.k.a. kraliçe margot) bizzat kendi annesi catherine de' medici tarafından henry de bourbon'la zorla evlendirilmesi de sözüm ona fransa'daki katoliklerle, bu huguenots denilen protestan topluluğun kaynaşması içindir. yersek tabi, zira bu gariplerin düğününden 6 gün sonra yaşanmıştır o malum bartholomeus gecesi...
  • fransız protestanlar. çoğu kalvenistlerdir. lakin st. bartholomew günü katliamı, karşı reform ve son olarak nantes fermanı'nın ilgasından sonra azalmışlar ve küçük bir azınlık olarak kalmışlardır. zaten buna istinaden fransız protestanlarının çoğu, merlkezden uzak fransa'nın alsas, charentes gibi uç ve sınır noktalarında yaşarlar.
  • radikal fransız protestan.
hesabın var mı? giriş yap