• bol makyajlı, tripli, adet sancılı türleri de bulunur.

    (bkz: ally mcbeal)
  • damages izlediklerimin en şahanesiydi. günden güne kirleten avukatçılık oyunumuza, finaliyle nanik yaparak tokadı basmıştı bittiğinde. tanrı'nın bana karşı mesaj kaygısı içinde olduğunu düşündüğüm zamanlar olmuştu izlerken, çok acıtmış, çokça düşündürmüştü. çok sevmiştim...
  • türe meraklılar için kaynak niteliğinde olabilir. aralarında birkaç bölüm yayınlanıp kaldırılan diziler de var, biten diziler de var. listede yer verdiğim diziler dedektiflerin, polislerin değil; hukukçuların daha ön planda olduğu diziler. ufak tefek spoiler da verdim.

    1- the practice (1997): en iyi hukuk dizilerinden bir tanesi. sürekli suçluları savunup, davaları kazanıyorlar. hukuk etiği ön planda.
    2- ally mcbeal (1997): bridget jones'un avukat hali. bazen komik, bazen hüzünlü. bir döneme damgasını vurmuş bir dizi.
    3- suits (2011): çok fazla mahkeme sahnesinin olmadığı bir dizi. genelde müzakereyle dosya üzerinden davaları sonuçlandırıyorlar. harvey specter'ın karizması diziyi alıp götürüyor. cast seçimi çok başarılı. hatta meghan markle'yi saraya gelin verdiler. hatta söylemeye gerek var mı bilmiyorum ama harvey specter'in sevgilisi rolündeki abigail spencer'ın mastürbasyon videoları internette epey popüler.
    4- billions (2016): son zamanlardaki en favori dizim. savcılık bürosuyla alengirli işler çeviren bir fon şirketi sahibinin güç mücadelesini konu alıyor. paul giamatti ve damian lewis karşılıklı döktürüyorlar. maggie siff ve malin akerman da oldukça güzel,karizmatik ve güçlü.
    5- the defenders (2010): las vegas'ta geçen eğlenceli bir dizi. the practice gibi ağır değil. hukukun biraz laçka halini anlatıyor.
    6-bull(2016): çok tutulan bir dizi değil. ama hukuku ve psikolojiyi çok güzel harmanlıyor. daha çok jüri seçimine odaklanan bir dizi. jüriyi doğru seçersen davayı kazanırsın mantığı hakim.
    7- silk (2011): ingiliz hukuk dizisi. ağır ve güzel bir dizi. kraliyet avukatı olmak isteyen avukatlar arasındaki çekişmelere odaklanmış. amerikan dizilerinden sonra peruklarla davalara giren avukatlar görmek ilginç geliyor.
    8- the good wife(2009): zaten çok bilinen bir dizi. fazla bir şey söylemeye gerek yok. julianna margulies'in güzelliği yetiyor.
    9- fairly legal (2011): daha çok arabuluculuğa odaklanan bir dizi. kate reed babasının ölümünden sonra üvey annesinin patronluğa geldiği hukuk firmasında çalışıyor. avukatlık yapmıyor. arabulucu olarak görev alıyor. üvey annesiyle aralarında sorunlar var. konu ağır olmayan bir dille işleniyor. komik de değil. dram da değil. biraz ortada kalıyor. o yüzden de tam olmamış dedirtiyor.
    10- boston legal (2004): biraz kara komediye kaçan bir dizi. idealist avukatla daha işbilir avukat arasındaki çatışmalar diziyi ilginç kılıyor. ama the practice seviyesine asla çıkamıyor.
    11- american crime story(2016): efsane bir dizi. oyunculuklar mükemmel. john travolta harika. courtney b. vance aşmış durumda. o.j. simpson davasını ele alıyor. ve iyi bir avukat insanı nasıl ipten alır onu gösteriyor. ikinci sezonu da versace cinayetini anlatıyor.
    12- how to get away with murder (2014): sözlükte de çok popüler bir dizi. cast seçimi mükemmel. oscarlı viola davis harika. benim izlemek için en büyük sebebim ise karla souza.
    13- shark(2006): başrolünde 180 ıq'lu james woods, ilk bölümlerinin yönetmen koltuğunda ise spike lee var. ancak onlar bile diziyi kurtaramamış. etik açmazlar nedeniyle avukatlıktan savcılığa geçen sebastian starks'ın hikayesini izliyoruz. ancak cast seçimi düzgün yapılamadığı için proje çöpe gidiyor.
    14- outlaw (2010): yüksek mahkemeden ayrılıp avukatlığa geçen birisinin hikayesini konu alıyordu. ancak birkaç bölüm sonra yayından kaldırıldı. senaryosu düzgündü. ancak cast seçimi bu diziyi de bitirdi. çünkü dizinin en ünlü oyuncusu kimsenin adını sanını duymadığı jimmy smits idi.
    15- midas (2011) ( kore dizisi): kaliteli bir kore dizisi. biraz türk dizilerini de andırıyor. fakir, hırslı ve yükselen bir avukatın iş dünyasına girip, geldiği yerleri unutmasını konu alıyor. hatta bu yolda nişanlısını bile harcamaktan çekinmiyor. sonra başina işler açılıyor falan filan. kendini izlettiren bir dizi. olaylar her ne kadar bir avukatın etrafında geçse de konu daha çok finans ağırlıklı ilerliyor.
    16- the whole truth (2010): rob morrow'un başrolde olduğu diziydi. yayından kaldırıldı. çünkü senaryosu çok kötüydü. olaylar seyircinin anlayamayacağı şekilde hızlı gelişiyordu.
    17- damages (2007): efsane dizilerden bir tanesi. aslında 2. sezonda bitseydi daha bir efsane olurdu. biraz zorlama bir şekilde uzattılar. fazla mahkeme sahnesi olmayan, genç avukatla yaşlı kurt arasındaki gerilimi çok iyi yansıtan bir diziydi. glenn close aşmış bir oyunculuk sergilemişti.
    18- the guardian (2001): yaptığı hata sonucu yaşamı alt üst olan nick'in hikayesi. uyuşturucudan tutuklanınca sosyal hizmetlerde çalışmaya mecbur bırakılıyordu. aynı zamanda babasının bürosunda da çalışmak zorunda olduğu için kaçınılmaz bir rol çatışması içersinde kalıyordu. başroldeki simon baker da içinde kopan fırtınaları çok güzel yansıtıyordu. en eli yüzü düzgün dizilerden bir tanesiydi.
    19- better call saul(2015): breaking bad dizisinden bildiğimiz efsane avukat saul goodman'ın hikayesi.
    20- franklin and bash(2011): the defenders'ın başka bir versiyonu. komediye kaçan laçka bir tarzı vardı. sevimsiz bir diziydi.
    21- harry's law (2011): eski bir patent avukatının varoşlarda ceza davalarına bakmasını anlatan bir diziydi. david e. kelly- kathy bates işbirliği de diziyi kurtaramadı. vasatın ötesine bir türlü geçemedi.
    22- trial and error(2017): eşini öldürdüğü söylenen yaşlı bir profesörü savunmaya çalışan bir avukatın komik hikayesi. şimdilik oldukça iyi gidiyor. 2. sezon onayını da aldı.
    23- goliath (2016): yapımcı david e. kelly. başrolde ise billy bob thronton var. thronton kendisine tuzaklar kurulan, haksızlığa uğrayan, gözden düşürülen bir avukatı canlandırıyor. dizi avukatın intikamına odaklanmış. william hurt'ın da olması diziyi üst seviyeye çıkartıyor. ayrıca billy bob thronton'un dizideki performansıyla altın küre'yi de aldığını hatırlatalım. yalnız dizinin ikinci sezonu güzel olmakla beraber oldukça rahatsız edici sahnelerle dolu. çok kolay izlenmiyor.
    24- chicago justice(2017): chicago'da adalet arayışı içersinde olan savcıların hikayesini anlatıyordu. bir dick wolf projesiydi. iptal edildi. çünkü cast seçimi kötüydü.
    25- raising the bar(2008): yayından kaldırılan bir başka dizi. aklımızda davalardan sonra yaptıkları bar sohbetleriyle kalacaklar.
    26- the good fight(2017): siyahi avukatların ağırlıkta olduğu bir hukuk bürosunda geçen dizi the good wife'tan sonrasını konu alıyor. dizinin bazı karakterleri the good wife'la aynı. oldukça güzel gidiyor.
    27- judging amy(1999): çocuk mahkemesinde yargıç olan amy'nin annesi ve kızıyla olan ilişkilerini ele alıyor.
    28- made in jersey(2012): janet montgomery'nin new york'ta bir hukuk bürosunda çalışan bir avukatı canlandırdığı diziydi. ancak cast seçimleri kötüydü. komik olmayı da başaramayınca yayından kaldırıldı.
    29- l.a. law(1986): bize çocukluğumuzu hatırlatan dizilerden bir tanesi. trt'de yayınlanırdı.
    30- witch's court( kore) : cinsel suçlarla ilgili bir birimde çalışan ma
    yi deum'un hikayesi.
    31- divorce lawyer in love (kore)
    32- ı hear your voice (kore)
    33- the partner ( kore)
    34- law and order: tam bir efsane. aslında bütün sezonlarını bir hukuk draması olarak ele almak pek mümkün değil. ancak mahkeme sahnelerinin ön plana çıktığı sezonlar oldukça tatmin edici.
    35- the deep end (2010): 4 bölümde yayından kaldırıldı. los angeles'ta 4 genç avukatın etrafında gelişen bir diziydi. et mi balık mı anlayamadan bitti.
    36- eli stone (2008): hayaller gören bir avukatın hikayesi. ally mcbeal'ın erkek versiyonu. ancak uzun ömürlü olmadı.
    37-avukatlar(2008): türk dizisi. alanında bir ilk olması bakımından önemli. yönetmen koltuğunda yağmur taylan başrolünde nehir erdoğan vardı. ancak tutmadı. tutması da pek mümkün değildi. çünkü bu tip diziler jüriyi etkilemek üzerine kurulur. bizde ise jüri sistemi yok. hakimler kanun maddelerine göre karar verir. avukatın etkileyiciliğine bakmazlar.
    38-matlock: 1986-1995 yılları arasında yayınlanan eski bir dizi. savunma avukatı ben matlock'un etrafında dönüyor.
    39-conviction (2016): eski amerikan başkanının avukat kızının, haksız yere mahkumiyet almış suçluların durumunu yeniden ele almak için kurulan bir birimdeki maceralarını konu alıyor.
    40-rake (2013): avustralya yapımı bir dizi. savunma avukatı keegan deene'in başından geçen komik ve tuhaf olayları konu alıyor. daha sonra dizinin amerikan versiyonu da çekildi.
    41-spiral (2005): fransız dizisi. biraz polisiye biraz hukuk tarzında. avukatlar, polisler, savcılar, hakimlerle suç vakalarının bütün yönleri ele alınıyor.
    42-petrocelli(1974): italyan asıllı efsane avukat petrocelli'nin hayatından bir kesit sunan dizi 1970'lerde trt'de yayınlanmıştı.
    43-keiji senmon bengoshi(2016)(japonya)
    44-legal high(2012): yine bir japon dizisi. girdiği bütün davaları kazanan zeki, laf cambazı bir avukatın eğlenceli öyküsü.
    45- love law: kore dizisi. avukat sevgilisi tarafından terkedilince avukat olmaya karar veren woo yi kyung'un hikayesi anlatılıyor.
    46- perry mason(1957): 1950'lerin dizisi. zor davaları seven bir savunma avukatının hikayesi. 1985 yılında bir televizyon filmi de çekilmişti.
    47-jag(judge advocate general) (1995): donanma içinde geçen bir hukuk draması olması bakımından bir farklılık yaratıyor. ancak bir '' a few good man'' beklemek yanlış olur.
    48-night court (1984): gece mahkemesinde geçen komedi tarzında bir hukuk dizisi. eskiden trt'de yayınlanırdı.
    49- drop dead diva (2009): fanatastik sayılabilecek bir dizi. bir manken trafik kazası geçiriyor. ve kendisini şişman bir avukatın vücudunda buluyor. ve macera başlıyor.
    50- reckless(2014)
    51- murder one (1995)
    52- the firm(2012): josh lucas'ın başrolde olduğu kaliteli bir hukuk dramasıydı. tom cruise'un da başrolünde oynadığı the firm filminin dizisiydi. ve dizinin filmden daha aşağıda kalır bir tarafı yoktu. ancak ikinci sezon onayını alamadı.
    53- the jury (2004): toplam 300 dakikalık bir mini dizi. başrolde gerard butler var.
    54- canterbury's law (2008): julianna margulies'in the good wife'tan önce ısınma turları attığı dizi. ancak dizi uzun ömürlü olmadı. ilk sezonda bitti.
    55- the deep end (2010): 4 genç avukatın prestijli bir hukuk firmasına girişlerini ve orada yaşadıklarını konu alan bir diziydi. ancak dizi uzun ömürlü olmadı. çünkü kadroda billy zane vardı.
    56- philly (2001)
    57- judge john deed(2001): bbc'de yayınlanmış bir hukuk draması. dizi araştırmacı hakim john deed'e odaklanmış.
    58- civil wars (1991)
    59- sweet justice (1994)
    60- public defender(1954): read hadley'in parasız insanlara bedava avukatlık hizmeti veren bir avukatı canlandırdığı dizi. 1954 yapımı. dizinin mükemmel bir cast'ı var. natalie wood'dan tutun dennis hooper'a kadar birçok ünlü isim dizide konuk oyuncu olarak yer almış.
    61- 100 centre street(2001): yönetmenliğini ve senaristliğini sidney lumet'in yaptığı, alan arkin başta olmak üzere iyi bir castı olan hukuk draması.
    62- just cause (2001)
    63- the young lawyers (1971)
    64- the d.a. (2004) : american crime story'nin savcısı sarah paulson'un oynadığı diziydi. 4 bölümde ne olduğunu anlayamadan bitti.
    65- century city (2004): yakın gelecekte geçen viola davis'in de rol aldığı enteresan bir diziydi. ancak fazla uzun ömürlü olmadı. 9 bölümde bitti.
    66- judd for the defense (1967) : carl betz'e en iyi erkek oyuncu dalında altın küre ve emmy kazandıran hukuk draması.
    67- the court (2002)
    68- first monday (2002) : yüksek yargıçlar etrafında dönen bir hukuk draması. 13 bölüm süren dizide muhafazakar ve liberal yargıçlar arasındaki fikir ayrılıkları ön planda.
    69- the escape artist (2013): üç bölümlük mini bir ingiliz dizisi. izlemeye değer kaliteli bir yapım. takıntılı ve tehlikeli bir müvekkillin kendisini kurtaran avukatın başına bela olmasına odaklanıyor. sonu ise sürprizli.
    70- the split (2018): başrollerde kadınların yer aldığı bir ingiliz dizisi. sanki böyle hafiften bir amerikan dizisi havası da vermeye çalışmışlar. aile içi ilişkiler iyi resmedilmiş. dizinin müziği de oldukça başarılı.
    71- doubt (2017): başrolde katherine heigl vardı. buna rağmen uzun ömürlü olamadı. ismiyle de uyumlu olarak müvekkilinin masumiyetinden şüphe duyan bir avukatı konu alıyordu. vasatı aşamadı.
    72- the fix (2019): konu olarak american crime story'deki o.j. simpson davasını cağrıştırıyor. tabi american crime story gerek oyunculuklar gerekse senaryo bakımından üst düzey bir yapımdı. ancak the fix de kendini izlettirebilen bir dizi. sonraki bölümü merak ederek izliyorsunuz.
    73- the code (2019): askeri suçlar ve ordu içinde yapılan yargılamalar ilgi alanınıza giriyorsa sıkılmadan izleyebileceğiniz bir dizi.
    74- fearless (2017): bir ingiliz dizisi daha. 6 bölüm sürüyor. aktivist bir avukatın yıllarca boş yere hapis yatan müvekkilini aklamaya çalışmasını konu alıyor. olayları deştikçe altından karanlık ilişkiler çıkıyor. oldukça kaliteli bir dizi.
    75- lawless lawyer (2018): kore yapımı. davaları kazanmak için hukuk dışına da çıkan, eskiden çete üyesi olan bir avukatın hikayesi.
    76-for the people (2018)
    77-the night of (2016) : gerek john turturro'nun oyunculuğu, gerek hapishane sahneleri gerekse de davayı ortada bırakmasıyla oldukça başarılı bir dizi. ayrıca savcı rolünde jeannie berlin de çok iyi bir iş çıkartmış.
    78-all rise (2019): yeni atanan bir hakimin davaları titizlikle incelemesini merkeze alan bir dizi.
    79- defending jacob (2020): the night of'la benzerlikleri olan gayet başarılı bir dizi. gizemli bir şekilde başlayıp güzel bir finalle bitiyor. chris evans'ın oyunculuğu da oldukça başarılı. dizide oğlunun masumiyetini kanıtlamaya çalışan bir savcı rolünde karşımıza çıkıyor. daha önce de puncture filminde uyuşturucu bağımlısı bir avukatı canlandırmıştı.
    80- your honor (2020) : başrolde bryan cranston var kaza sonucu birisinin ölümüne yol açan oğlunu kurtarmak için çabalayan hakim rolünde.
    81- proven innocent (2019) : haklarında suçlu hükmü verilmiş aslında masum insanları kurtarmak için uğraş veren bir hukuk firmasını anlatıyor.
  • tabi ki kurtlar vadisi! sonuçta kahramanın sevgilisi avukat, kızın kankası avukat, baronun ikinci adamı avukat; savcı filan öldürdüler dizide. hapishane sahneleri var bol bol, mahkeme sahneleri var bölümlerce; hukukun her boyutu var anasını satayım. adam astılar lan adam!
  • (bkz: daredevil) dövüş sahneleri ve fantastik yaklaşımıyla ön plana çıksada, hukukun bazen anlamsiz olduğunu ve illegal yollarin haksızlıkların üstesinden gelmenin çözüm olarak yansıtıldıgı yani bir nebze hukukun da hukuksuzluktan dogdunu kanıtlayan dizi.
  • öncelikle (bkz: takip edilesi başlıklar)

    arkadaşımız birçoğunu yazmış zaten.
    ben de birkaç ekleme yapayım:

    the sinner *
    benim bu dizi için imdb puanım 8/10

    the night of
    imdb puanım 8.5/10

    true detective
    imdb puanım 10/10 hatta yıldızlı 10

    better call saul
    imdb puanım 9/10

    notlarıma bakıp ekleme yapacağım bir sürü var çünkü:)
  • (bkz: daredevil) özellikle vincent d'onofrio'nun oyunculuğu mükemmel. ikinci sezonuna punisherın (frank castle) kattığı hava da cabası.
  • bir true detective kadar hukuk dizisi olmasa bile
    (bkz: suits)
  • the night of ve goliath gibi karizmatik avukatların mahkeme salonlarında yardırdığı diziler varsa önerebilirsiniz bana. better call saul gibi üçkağıtçılardan olmasın mümkünse.
hesabın var mı? giriş yap