• ilerici gençlik derneği. seksen öncesi sanırım perinçek tayfasının gençlik koluydu
    (bkz: ukde dolduruyorum)

    edit : gerçi aşağıda mutlak çoğunluk perinçekçilerin değil, tkp nin gençlik kolu olduğunu belirtmiş ama ben de 1 nolu entriyi yazmanın vermiş olduğu sorumlulukla buradan düzelteyim dedim. evet 80 öncesi (bkz: m ö) tkp nin gençlik örgütüymüş netekim.

    edit2: entrinin orijinalliği bozulmasın diye değiştirmiyorum ama o dönemki bir siyasi grubu "perinçek tayfası" olarak adlandırmam da pek yakışık olmayan bir durum arzediyor. özür diliyorum...
  • neşeli günler filminde, taksim meydanının göbeğindeki heykelin üstünde dev bir biçimde görülebilen yazılama.
    igd o dönem sosyalist devrimci partilerinin arasında en çok öne çıkan gençlik örgütlenmelerinden biri olmuş; ne var ki o dönem tkp'nin cephecilik anlayışı, chp kuyrukçuluğu partiyi iktidar perspektifinden uzaklaştırmış, bu da tabii ki gençlik örgütlenmesini etkilemiştir.
    partinin 12 eylülü ilk başta askersel devirme olarak tanımlaması, faşist bir darbe olarak nitelemekten kaçınması üzerine igd içinden bir grup bir dergi çıkararak 12 eylülü faşist darbe olarak nitelemiş ve bu yüzden partiyle ilişkileri kesilmiştir.
  • babamin soyledigine gore; ilk toplantisini 1976'ta istanbul fatih'te 7 kurucu dahil toplam 40 ki$i ile yapmi$lar. "fa$ist dedigin bir ki$iyi oldurecegine, 500 solcuyla miting yapmak cok daha akillicadir" diye du$unurlermi$. yani kar$i goru$e saldirmaktan, $iddet yanlisi olmaktan uzak bir olu$um ki senin gibi dusunmeyeni vurmak da hicbir sol ideolijnin urunu olamaz zaten. cogu universite ogrencisi olmasina ragmen, devrimin; ogrencilerin degil i$ci sinifinin onculugunde olmasi gerektigini savunurlarmi$. aradan gecen yillardan sonra birle$tikleri kimi diger sol derneklerle, gruplarla odp'yi olu$turmu$lardir.
  • 12 eylül 1980 öncesi, o zaman yasaklı olan türkiye komunist partisi'nin yasal gençlik örgütü olan ilerici gençlik derneği'nin kısaltması. igd'nin ilerici gençlik adlı bir de dergisi vardı. sovyetler birliği yanlısı, çin karşıtı bir örgüttü. sol içindeki muarızları tarafından sosyal faşist olarak nitelenirdi.
  • ileri kelimesinden üretilen tkp derneklerinden en bilineni. kadınların örgütlendiği ikdve liselilerin orgutlendigi ild unutulmamalıdır.
  • (bkz: zafer kaygın)
  • çıkardığı gazetenin adı ilerici gençlik değil ilerici yurtsever gençlik olan dernektir.

    gazetenin bu isimle çıkmasının öyküsü şöyledir;

    1975 yılında benzeri çizgilere sahip bir kaç politik yapı, ortak bir gençlik örgütü ve gençlik gazetesi oluşturmak için görüşmelere başlamışlardı. bu görüşmelerde kimler vardı? o dönemde türkiye sosyalist işçi partisi'nden (tsip) henüz yollarını ayırmış ve öncü adlı bir gazetenin çevresinde örgütlenmiş genç sosyalistler birliği (gsb) örgütünün başkanı baykal gürsoy; o sıralarda yeni kurulmuş ikinci türkiye işçi partisi taraftarı gençler adına akın istanbullu; o dönemde illegal olan ama ismail bilen yönetiminde yeni bir atılıma kalkışmış türkiye komünist partisi'nin (tkp) görüşlerini savunan gençler adına ahmet muhtar sökücü ve daha bir kaç kişi...

    bu kişiler ilerici, demokrat, yurtsever, devrimci, sosyal-demokrat, sosyalist ve -o sıra açıkça yazılamasa da- komünist gençlerin ortak bir gençlik örgütlenmesi ve ortak bir gençlik gazetesi çevresinde toplanması için çok iyi niyetli bir çaba içindeydiler.

    ancak gerek o sıradaki politik yoğunlukların politikaya ve gençliğe bakışlarındaki kısıtlar, yanlış teori ve pratik arayışları, kötü strateji ve taktikler, gerek üst düzeydekilerin kariyer hesapları ve gerekse işin doğallığına dair dertler nedeniyle iş yürümedi. herkes birden kendi yolunda yürümeye karar verdi ve gençlik hareketindeki bu kırılma, aslında bir dönüm noktasıydı, üstelik ülkedeki ilerici, devrimci, sosyalist harekete de ilişkindi ne yazık ki...

    sonra ne mi oldu?

    tip'li gençler ortak gazete olacak olan ilerici gençlik gazetesinin isim hakkını ellerinde tuttular ve bir iki sayı kendi çizgilerinde çıkardılar. sonradan genç öncü adıyla bir de gençlik örgütü oluşturdular. 12 eylül 1980'de kapatıldılar.

    gsb çizgisindekiler sosyalist gençlik adlı bir gazete çıkardılar. bu gazetenin de ömrü çok uzun olmadı. bir yıl kadar sonra , ana politik akımlarının tkp'ye katılması ve öncü gazetesini kapatmasıyla, kendileri de gsb'yi kapatıp çoğunlukla igd'de toplandılar.

    o dönem iyöd-muhalefet adıyla bilinen ortak çalışmadaki tkp'li gençler de kendi yollarına gitti. tkp çizgisinde ilerici gençler derneğini (igd) oluşturdular. örgütün gazetesi olarak da ilerici yurtsever gençlik gazetesi çıkarıldı.

    gazetenin isminin yazılış biçimi ilginçti. yeni versiyonuna bakınca anlaşılıyor dediğim: http://site.mynet.com/…rtsevergenclik/iyg/index.htm

    ilerici gençlik ismini kaptırdıkları için kırmızı logodaki ilerici sözüğünün altına daha küçük puntoyla ve siyah olarak "yurtsever" sözcüğü eklendi ve gazete öyle de çıktı.

    ilk başlarda, tıpkı igd gibi onun da amacı ilerici, devrimci, yurtsever, sosyal demokrat, chp'li gençleri bir araya getirmekti. ancak zaten işin başında bölünme olduğu için, bu sözler diğerlerinde olduğu gibi burada da esas olarak kağıt üstünde kaldı. zaten giderek hem dernek hem de gazete bu amacını unutup dar amaçlara seslenmeye, sadece komünist gençlere doğru evrildi. 1980'lere doğru ise artık bir tür komsomol örgütü ve gazetesi gibi davranmaya başlamıştı. sayıca sınırlı bir gelişim sağlarken, potansiyel daraltmak böyle bir şeydi herhalde.

    tam bu sıralarda diğer bir bölüm devrimci gencin çıkardığı dergiler de şöyleydi:

    (bkz: devrimci yol)
    (bkz: kurtuluş sosyalist dergi)

    maocu eğilimdekiler:
    (bkz: halkın kurtuluşu)
    (bkz: halkın yolu)
    (bkz: halkın birliği)
    (bkz: halkın gücü)

    şimdinin ulusalcısı yaşlı maocu doğu perinçek'in sesi olarak da:
    (bkz: halkın sesi)

    zorunlu not: yanlışlıklar ve eksiklikler, eğer iletilirse mutlu olunur ve mutlaka eklenir, değiştirilir.
  • hala aynı isimde bir dernek olmakta ve aynı çizgide faaliyet göstermektedir. hatta bir de tüm-igd adında aynı çizgide bir oluşumda vardır.
  • 1976'da yusuf küpeli'nin görüşlerinden etkilenen, thkp c kökenli ama işçi sınıfının öncü olması gerektiğine inanan öncü hareketinin tkp'ye girmesiyle igd kitlesellikte ve militanlıkta sıçrama yaptı. ancak, yaşamın da kimi etkileriyle yönetim, yeni militanlıklarından pek hoşnut olarak igd'yi önce rms (remsistler) sonra da komsomol kıvamına getirdi. kendi elleriyle örgütün içindeki çok sayıdaki ilerici unsuru "komünistleştirmeye" çalıştı, ki bu, gençlik örgütünün hem ilericiliğine hem de genel olarak komünistliğe zarar verdi. bunun acısı sonradan çok çekildi ama bu konular da hiçbir ortamda güzelce konuşulamadı.
  • açılımı ilerici gençler derneğidir.
hesabın var mı? giriş yap