• çok iyi bilmemekle beraber ilik bankasına kan bağışlarsanız hayat kurtarabileceğiniz acısız ağrısız bir operasyonmuş
  • doku-nakli bir ameliyat türü. iyilik nakli ameliyatı.
  • bugün bir şekilde yakın zamanda gönüllü olmaya karar verdiğim, acısız, kayıpsız, ağrısız bir nakildir. bilgi almaya başladım, sizlerle de paylaşmak isterim. bu yazılanları uludağ sözlükten aldım.

    gönüllü kemik iliği bağışçısı nasıl olunur?
    bir kemik iliği gönüllü vericisini neler bekler?

    kan bağışçılarında beklendiği gibi vericinin sağlık durumunun iyi olması gereklidir. özellikle bulaşıcı hastalıklara, bağışıklık sistemi hastalıklarına sahip olmaması ve 18-50 yaş arasında olması gerekmektedir.

    gönüllü vericiden kayıt sırasında talep edilenler:

    5 mililitrelik küçük bir tüp kan örneği alınır.
    (tıpkı herhangi bir kan tahlilinde olduğu gibi).

    kemik iliği/kök hücre bağış formu doldurulur.
    vericinin kanı incelendikten (hastalar ile uyumu belirleyecek testler) sonra kişi kemik iliği bankası gönüllü vericisi olarak kaydedilecektir.

    gönüllü verici kaydı bulunan kişinin bir hastayla uyumlu bulunması durumunda:

    gönüllü verici kaydı bulunan kişinin doku grupları bilgisayar ortamında bir hastanınki ile uyumlu bulunduğu zaman kemik iliği bankamıza daha ileri tetkik için çağırılır. bu ileri tetkiklerin yapılmasının nedeni o hasta için birden fazla uyumlu verici varsa, aralarından en uyumlusunu belirleyebilmektir.

    kemik iliği / kök hücresi tanımı:

    kemik iliği / kök hücresi kan hücrelerini, ki alyuvar, akyuvar ve trombositler olarak tanınır, üreten bir dokudur. kan hücreleri dokulara oksijen taşıyan ya da mikroplara karşı vücudu savunan ve kanamadan koruyan hücrelerdir. kemik iliğinin çalışmaması durumunda kan hücrelerinde azalma olmakta ve hastanın hayatı tehlikeye girmektedir.

    kemik iliği / kök hücresi toplama yöntemleri:

    hastanın doktorları bankamıza hastalarına hangi yolu tercih ettiklerini bildireceklerdir. ancak son karar sizindir. bu nedenle kemik iliği ya da kök hücrelere nasıl ulaşıldığını öğrenmeniz gereklidir.

    kemik iliği alınması:

    ameliyathanede steril koşullarda, genel anestezi altında yapılır. vericinin leğen kemiğinden özel iğneler aracılığı ile alınan kemik iliği bir torbaya aktarılır. yani işlem herhangi bir operasyon ve dikiş gerektirmemektedir.

    çevre kanından kök hücre toplanması:

    yukarıda tarif edilen klasik kemik iliği alım yöntemi dışında bir yöntem daha vardır. bu yöntemde kısa süreli bir ilaç tedavisi sonrası kemik iliğindeki kanı oluşturacak hücrelerin kana geçişi artırılmaktadır. daha sonra kan bağışı yapar gibi kemik iliği hücreleri bir makine aracılığı ile kandan toplanmaktadır. uzun bir süredir uygulanmakta olan bu yöntemin verici için hiç bir tehlike taşımadığı belirtilmektedir.

    vericilerden hangi sıklıkta kemik iliği vermesi istenebilir?

    vericinin bir kez kemik iliği verdikten sonra kemik iliği bankasında kayıtlı olarak kalması ya da kalmaması kendi seçimine bağlıdır. bir kez bağış yaptıktan sonra yine bağış yapmanızda sağlık açısından bir sakınca yoktur.

    bazı durumlarda bağış yapılmış hastanın nakil sonrası hastalığının yetersiz düzelmesi, nüks etmesi ya da verilen hücrelerin uymaması durumunda vericiden yeniden bağış yapması rica edilebilir.

    gönüllü kök hücre bağışı yapmanın vericiye etkileri:

    kemik iliği alımı nedeniyle doğabilecek, iş gücünü etkileyebilecek herhangi bir sorun bildirilmemiştir. genellikle kemik iliğinin iğnelerle alındığı bölgelerde hafif ağrılar hissedilebilir.

    vericilerin çoğu müdahaleden sonra kendilerini hastaneden hemen ayrılacak kadar iyi hissederler. küçük bir bölümü ise ertesi gün hastaneden ayrılırlar. vericinin kemik iliği verildikten sonra birkaç gün yoğun beden hareketleri gerektiren davranışlardan uzak durması önerilir.

    gönüllü verici olarak kaydı olan kişinin fikrini değiştirmesi durumunda:

    verici olarak kaydedilmiş olsa bile kimseye kemik iliği vermekonusunda baskı uygulanamaz.

    hasta ile vericisi arasında uygunluk sağlandıktan ve kesinleştikten sonra vericinin fikrini değiştirmesi hasta için ani bir yıkıma neden olacaktır. bu durumda hastanın başka bir verici bulunamaması sebebiyle tedaviye devam edememesi ya da hayatını kaybetmesi gibi ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

    bu nedenle kemik iliği bankamıza gönüllü kaydını yaptırmadan önce bu konuyu etraflıca düşünmelisiniz, hatta aileniz ve arkadaş çevrenizin fikirlerini de almanızı öneririz.

    herhangi bir soru ya da tereddüttünüz olduğunda
    0212 4920441 ve 0212 6351168 numaralı telefonlardan ilgili kişilere ulaşabilirsiniz.
  • (bkz: alp dogan).
  • ilik donörü olmak için;

    ankara'dan donör olmak isteyenler: ankara üniversitesi tıp fakültesi, ibni sina hastanesi, akrabalık dışı kemik iliği ve kordon kanı bankası tel: 0 312 508 24 44.

    istanbul’dan donör olmak isteyenler: istanbul tıp fakültesi doku bankası tel: 0 212 534 75 00

    izmir’den donör olmak isteyenler: ege üniversitesi kan merkezi tel: 0232 390 40 29

    bursa'dan donör olmak isteyenler: bursa uludağ üniversitesi tıp fakültesi. 0 224 295 00 00

    bu sehirler disinda yasayanlar ise: oncelikle online olarak su formu dolduruyorsunuz:

    http://www.kokhucrebagisla.com/…llüvericikaydı.aspx

    (en alttaki: "kök hücre ve kemik iliği bağışı için onam formunu okudum, anladım, kabul ediyorum" kutucugunu isaretlemeyi unutmayin!)

    sonrasinda:

    içinde 7,2 mg edta bulunan 4’er cc’lik 2 adet mor kapaklı tam kan (hemogram) tüpüne kan örneğinizi aldırarak, oda sıcaklığında ve 24 saat içinde elimizde olacak şekilde ve kargo ücretini kendiniz karşılayarak, asagidaki adrese gönderebilirsiniz.

    (lütfen, tüplerin üzerine tc kimlik numaranızı ve aldığınız e-postada yer alan başvuru numaranızı yazmayı unutmayınız.)

    bazi yasal zorunluluklar gereği; kargo ücretini kendinizin karşılaması gerekmektedir. kargo ücreti; 5-8 tl arasında değişmektedir.

    kargo adresi:
    ankara üniversitesi tıp fakültesi
    ibni sina hastanesi
    hematoloji laboratuvarı, asma kat
    06100
    sıhhiye, ankara
    tel: (312) 508 24 40 (312) 508 24 44
  • hayati öneme sahip bir konunun altında sadece 10 entry'e rastladığım başlıktır. enteresan! gerçi ota boka laf atmayı seven bir toplum olarak kimsenin nakilden haberinin olmaması ya da bunun için bir şeyler yazmaması çok normal. millet kan vermekten bile acizken ben de neyi sorguluyorsam.

    (bkz: kanser)

    (bkz: ölüm)
  • herkes hayatında en az bir kere yaşamını sorgulamıştır. ben bu dünyaya ne bok yemeye geldim, ne yaptım/yapıyorum/yapacağım, bir dikili ağacım bile yok... işte bu mucize, yani kişinin donör olabilme mucizesi, muazzam bir dikili ağaç olacaktır. dünyanın en bi enfes duygularından biridir. gurur vesilesidir.
  • donör olmayı düşündüğüm
hesabın var mı? giriş yap