• tarihin en kısa savaşı olarak bilinir. 1986 yılında vuku bulmuştur ve yaklaşık 45 dakika sürmüştür.

    lan ben age of empires'da bir yeri yıkarken en az 1 saat harcıyorum 45 dakika nedir? bence sözlükte bu kadar yazar varken, bi tanzanya'ya zanzibar'a doğru gitmek lazım. bizi biraz zorlarlar ama cavalier çok basarız, hallederiz işi bence.
  • bu savaşta ingiliz bataryaları daha zanzibar'a yaklaşır yaklaşmaz, ülke teslim olmuştur. yani savaş sadece 38 dakika sürmüştür. hiçbir insanın ölmediği ve bu kadar kısa süren savaşlar pek alışılmadık türden.

    edit: ingiliz bombardımanı sonucu 500'e yakın kişi ölmüş diyorlar.
  • 27 ağustos 1896 tarihinde, tanzanya'nın bir adası olan zanzibar'da gerçekleşmiş -ne kadar gerçekleşme denirse- ve 40 dakikadan kısa sürmüş; bu özelliğiyle tarihin en kısa süren savaşı olarak kayıtlara geçmiş savaştır.

    ingiliz komutan harry rawson tanzanya padişahı khalid'e üç kruvazör ile geldiklerini, teslim olmazlar ise ateş edeceklerini bildiriyor. khalid ingilizlerin blöf yaptığını düşünerek: "gelin ulan sizden korkan sizin gibi olsun" diyor. ancak işler daha sonra pek de yolunda gitmiyor. harry sözünü tutuyor ve sarayı bombardımana tutuyor, tanzanyalılar can havliyle teslim oluyorlar.

    40 dakikada 500 tanzanyanlı haklanırken sadece bir ingiliz ağır hasar görüyor.
  • abijim ben sikiysa galin demedam abijim
    sikarak galirsiniz dedim abijim
    aleni ayağını opeyim abijim
    kıralişe çok yaşe!
  • bu namussuz ingilizlerin eline düşmeyesin. amk çocukları dolaşa dolaşa burayı da buluyorlar. bir bakıyorlar ki burada uzunca zamandır on numara köleler çıkmış. millet olmuş koyun. istediğin kadar koy, gene de ses yok. yerin altı da bir sürü madenle dolu. altın, elmas, krom, nikel, envai çeşit mal var. dalmışlar adaya. bildiğin askeri üs kurmuşlar. 1000'e yakın asker sürekli görevde adaya yerleşmiş. doğal olarak da zanzibar sultanlarının da en büyük hobisi kraliyetin bayrağının direğini sıvazlamak olmaya başlamış. bunlardan biri olan hamad ibnü thuwaini bir gün ölüyor. tam oğlu olacak yavşak tahta geçecekken, yeğeni olan bargash darbe yapıp saraya yerleşiyor. sikerim lan o kadar sene sömürdünüz, siktirin gidin memleketimizden diyor. bunu duyan pudra suratlı ibneler hemen denizden çıkarma yaparak sarayı bombalıyor. bizim yiğit delikanlı, çiçeği burnunda sultan bargash anında abd büyükelçilik binasına kaçıyor. neticede tam 38 dakikalık bir savaş. ulan pezevenk, madem o kadar atar yapıyorsun, her tarafı deniz olan bir yerde hiç bir tedbir almadan ne sikime duruyorsun. neticede tatar ramazan'ın da dediği gibi zanzibar ahalisinin ensesindeki yumruğun şiddeti katmerlenerek artmış oldu.
  • nazi almanya'sının danimarka'yı işgali* bile altı saat gibi kısa bir sürede bitmişken olayın büyüklüğü net anlaşılabilir. tabii ki baş aktör britanya imparatorluğu olunca kısmen normal karşılanıyor. ingilizler bu tür erken boşalmaları sık yaparlar.
  • 1896 yılında 1000 kişilik ingiliz donanmasının 2800 kişilik zanzibar ordusuna karşı savaşıdır. zanzibarlıların gaza gelmesine sebep olan olay ingilizlerin 1. boer savaşı'ndaki yenilgileridir. ingilizlerin 1880'lerde güney afrika'da savaştığı orduların arkasında fransa vardı ve daha iyi nişancılara sahip olan ordu galip gelebiliyordu. ancak bir ada ülkesi olan zanzibar'da hayatında hücumbot bile görmemiş zanzibarlılar baştan karşılarında ingiliz kruvazörlerini görünce paniğe kapılmışlardı. ingilizlerin gemiden inip amfibik harekat yapmasını bekleyen zanzibar sultanı halid bin bargaş uzaktaki iki büyük kruvazörü görür görmez doğu afrika'ya kaçma planları yapmaya başlamıştı zaten. ingilizlere karşı 17. yy'dan kalma topları ve mitralyözlerine güvenen zanzibar ordusu bir anda kendisini yoğun top atışlarının ortasında buldu, hiçbir şansları yoktu. bu savaş donanması olmayan bir ada ülkesinin dünya'nın en iyi donanmasına karşı hiçbir şansının olmadığının bir örneği olmuştur. ayrıca o yıllarda yunanistan'ın donanma üstünlüğünün ne denli tehlikeli olduğunu fark eden 2. abdülhamit osmanlı donanması için avrupa ve abd'den çeşitli gemiler sipariş etmiş ve donanmayı modernize etmeye çalışmıştır.
hesabın var mı? giriş yap