• öyle çok çok büyük olaylar olmaz ama yaşanması hem bireyleri hem de toplumu olumlu etkiler diye düşünüyorum. insanların aktif olarak en çok kullandığı sosyal medya olmakla birlikte aynı şekilde onları en çok etkileyeni. hadi etkilerini tek tek inceleyelim.

    not: hayır, orta yaşlarında çok okumuş aşırı olgun biri değilim aksine 18 yaşında bir gencim. belki sadece farklı açılardan bakıyorum ama maalesef ki bu bahsettiğimiz kötü durumları hiç değiştirmiyor

    1- sahte hayatlar. binlerce takipçili hesaplar, bloglar var. yediklerini, içtiklerini, giydiklerini, gezdiklerini, makyajlarını paylaşıyorlar. bazıları gün aşırı ne yaptığını anlatıyor, sürekli çok mutluyum, böyle imkanlarım var, zenginim, seviliyorum, popülerim imajı çiziyorlar. kendilerince yazıp oynuyor ve sadece göstermek istediklerini yansıtıyorlar. yansıttıkları hayat ile kendilerini kandırıp ego tatmini yaşamak ve masallarına devam etmek istiyorlar. kendilerini kandırmalarının yanı sıra kitleleri üzerinde yarattıkları algı operasyonu ile özellikle bilinçsiz ve cahilce kullanan büyük bir tabakanın ben niye öyle değilim, çok çirkinim, çok fakirim benzerinde düşüncelere sahip olmasına neden oluyorlar. bunun sonucunda özellikle gençlerdeki statü ve beden algısını sağlıksız bir şekilde gelişiyor. tüm bunlar anormal sınırlara ulaşmış durumda, bu da insanların kendilerine saygısını kaybettiriyor. bireylerin ve toplumun en büyük mutsuzluk nedenlerinden biri olduğu birçok araştırma ile kanıtlanmış durumda. bir de nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama şöyle bir araştırma var ki bir süre instagram kullanmayı bırakan insanların mutluluk seviyelerinde artış gözlemleniyor. bakın ben söylemiyorum, her şey bilimsel.

    2- iletişimi öldürüyor. bir arkadaş grubundayken kaç kez bir kaç dakikalığına da olsa instagrama girdiğinizi düşünün ne demek istediğimi anlayacaksınız. çok fazla aile biliyorum akşam bir odada açık televizyon karşısında oturup instagramda başka hayatlarda vakit öldüren. insanlarla, sevdiklerinizle olan iletişimi geçtim insanın kendisiyle olan iletişimini de zayıflatıyor. bir kere sürekli görsel uyarı alınca doğal olarak düşünme hızı yavaşlıyor, bu uyarıları ekstradan yorumlayınca öz farkındalık neredeyse yok oluyor. o an gerçekten nasılsın, napıyorsun, kimsin ya da tamamen başka şeyler durup düşünülmüyor artık. çünkü bu farkındalığı doğuracak her boş anda çoğunluğun eli otomatik olarak instagrama gidiyor.

    3- cahilleştiriyor. instagramın güzel yanları da var yok değil. gerçekten düzgün haber, bilgi, içerik paylaşımı yapan hesaplar var ama instagramı sadece bu hesaplar doğrultusunda düzgün olarak tanımlayabileceğim amaçlar için kullanan insan sayısı çok az. ki bir de fenomenler var hesapları bomboş, bugün ne yapmış, ne yemiş, nereye gitmiş bunları paylaşıyor; bilmem kaç bin takipçisine kattığı değer sıfır. bir de bu hesapların neden hayran olduğunun mantıklı açıklaması olmayan "fanları" var, garip. ayrıca, düşünün herhangi bir öğrenciden de mutlaka şunu duymuşsunuzdur, sınav haftamdı instagramı sildim. e sen bunun farkıdasın ne kadar zamanın yediğinin ve o zamanda kendin için verimli şeyler yapabileceğinin, peki neden inatla zaman gibi değerli bir şeyini burada harcıyorsun? aç kitap oku, film izle, haber sitelerinde dolaş. abi hiç birini yapmak istemiyorsan yukarıda dediğim gibi dur düşün sadece. çok ciddiyim çok daha faydalı.

    4- ilişkilere zarar veriyor. instagramda farkında ne kadar işleri sarpa sardırdığını, gençler ve toplum üzerindeki olumsuz etkisini. bundan dolayı ki geçen aylarda takip ettiğin kişilerin neyi beğenip neyi beğenmediğini görebildiğin sekmesini ve storyni sonradan izleyen insanları takip ettiğin bölümü; geçen haftada fotoğrafların beğeni sayısının gösterilmesini kaldırdı. toplumdur, gençtir odur budur etkisini yukarıda yazdım, bir de bunun ikili ilişkilerde etkisi var. yok sevgilim kimi beğenmiş, ne zaman çevrimiçi olmuş, kime yorum atmış, kimi takip etmiş gibi sarpa saran düşüncelere yol açıyor, biliyoruz bunları. kaç ilişki böyle böyle zarar alıyor iki taraf içinde inanılmaz bir baskı oluşturuluyor, bunu geçtim yanlış anlaşılmalara yol açıyor ki tamamen kurgu ve yapmacıklık üzerine inşa edilmiş bir akışın doğru bir şeye neden olması gerçekten zor. olan ilişkilerin aldığı zararı geçtim bir de dm'den yürüme, storye emoji atma ile başlayan ilişkiler var. hani gerçekten saçma. birinin kendini sana gösterdiği kadar tanıyorsun ki sana sadece güzelliklerini gösteriyor. photoshoplayıp koyduğu fotoğrafları, filtre uyguladığı storylerini görüp sahte bir vücudu beğeniyorsun. bunlardan etkilenip tanışmak istiyorsun. ama aslında gerçek hayatta tanısan belki de tahammül edemeyeceğin bir insan. normal bir ilişki başlangıcı olduğunu söyleyemeyiz bence.

    ana noktalar olarak beni rahatsız edenler, gözlemlediklerim ve makalelerden okuduklarımın toplamı bunlar. instagramın kapanmasının gerçekten toplumu, bireyi olumlu etkileyeceği kanaatindeyim. insanların başka hayatlardan, sanallıktan, kendini kandırmadan, zaman öldürmeden kurtulması gerekiyor. etrafınızı biraz gözlemlerseniz ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınızdır.
  • “hikayene yanıt verdi” gibi bi flört başlangıcı olmayacak, haliyle umutlarımızın içine sıçan da olmayacak..
  • artık insanlar bir yere gittiklerinde fotoğraf için doğru ışığı bulup, foto çekilme derdine girmek yerine anın tadını çıkarıp mutlu olmaya bakar.
  • instagrama tapan tipler hastanelik olurlar

    instagramdan alışveriş yapan kişiler sokaklara çıkıp isyan eder.
  • üniversiteden arkadaşım cereni intihar etmeye sürükleyebilir çünkü gerçek hayatta düşük gelirli bir asker kızı ama instagramda milyoner bir blogger.

    edit:arkadaşlar cerenin instagram hesabını isteyip durmayın lütfen.
  • 25 yaşında sırtında çantayla romadan "her şeyden bıktım arkadaşlar iş stresinden, şehir stresinden ofis yaşamından kendimi gezmeye verdim" temalı postlar atan sikik beyaz yakalıları üzer. ne gördün ki bıktın amk.
  • yapmayın yav şura da eli yüzü düzgün birkaç sexi hatun takip ediyoruz ondanda mahrum bırakmayın bizi.
  • yeni nesil fake müslüman bloggerlar işsiz kalırlar. bunların bekar olanları hunharca makyaj yapıp sosyal medya üzerinden zengin koca bulmaya çalışamazlar, nişanlı olanları bütün evlilik sürecini gözümüze sokamazlar, evli olanları (bkz: sürekli pembe giydirilen esmer ve kıllı aleyna bebek) gibi bebeklerini gözümüze sokamazlar.

    ulan ne güzel olur kapansa. şunlar dedeler gibi her yerde karşıma çıkıyor.
  • ertesi gün başka bir platform bulunur hayat devam eder. gerçek bu.

    bir zamanlar icq, messenger, yonja kapanırsa biz ne yaparız diyordu millet.
hesabın var mı? giriş yap