• günümüzde sosyal medyada işlenen mükemmellik algısına karşı yaptığı ifşalarla insanların gözünü açmayı görev edinmiş bir subreddit.

    özellikle instagram başta olmak üzere birçok alanda insan bedeninin olduğundan çok daha kusursuz gösterilmeye çalışıldığını, sosyal medyanın bizi her an gerçeklerden uzak hayallere maruz bıraktığını görmek gerek kendi bedeniniz gerek de diğer insanlar konusundaki beklentilerinizi daha sağlıklı seviyelere çekmenizi sağlayabilir.

    ayrıca insanların tüm o çok eğleniyorum, hayatı dolu dolu yaşıyorum, her anın tadını çıkarıyorum temalı fotoğraf ve hikâyeleri çekerken iddia ettiklerinin tam aksine hayatlarını sosyal medyadaki beğeniler uğruna harcamaları da görülmeye değer.

    konunun tam anlaşılması açısından birkaç örnek bırakalım:

    başbaşa harika bir tatil geçiren çiftler alternatif

    tek fotoğrafın farklı editleri alternatif

    nasıl yapılabildiğine dair

    yansımasından yakalanan birisi alternatif

    sadece nefesle yaratılabilen fark

    sevgilisiyle (!) tatile çıkmış bir influencer

    erkeklerden bir örnek alternatif

    arkaplanda müzik yokken o kadar etkileyici görünmüyor tabiki

    anı yaşamaya(!) gelen insanlar

    aynı gün, aynı insan alternatif

    yaşlandıkça gözleri renklenen bir arkadaş alternatif

    instagram vs canlı yayın alternatif

    taytın ne kadar farklı gösterebildiğine dair alternatif

    videolarda da uygulanabildiğine dair

    örnekler bitmez ama sözün özü cep telefonundan bile çeşitli photoshopların yapılabildiği bu dönemde kendi gözünüzle görmediğiniz her şeyi sorgulamakta yarar var.
  • faydalı bir başlık ve konu. problem, sahte hayat yaşayan insanlar bu tür şeylerle ilgilenip sorgulamazlar. yine de elimizden geleni yapıp duyuralım.
  • ekşisözlüğü subreddit paylaşmak için kullanmak bu sitenin ne kadar eksikleri olduğunu ve kullanım açısından gelişebilecek çok yanı olduğunu gösteriyor. ekşi sözlüğün eklemesi gereken çoooooooooooooook özellik var
  • instagramdan soğutan subreddit.
  • (bkz: #108013366)

    4. resimdeki filtreyi bilen yesillendirirse sevinirim.

    biraz kan donduran bir subreddittir. insanlar gerçekten çok haklı. ınstagram delilik haline gelmeye başladı bazı insanlarda.
  • yalan yok, çok gülüyorum. aynı zamanda çok çok çok acıyorum. maalesef şu an trend bu. belki 10 yıl sonra aynı insanlar fotoğraflarını sıfır oynama ve sıfır filtre ile koyup bu sefer de "yaşasın doğallık" diye paylaşıp prim yapacaklar. bilemiyoruz ki.

    bir yanda sahteliğin kölesi olmuş, ne yaparsam daha çok beğeni ve takipçi kasarım diye kendini heder eden bir güruh, diğer yanda onlar ne yaparsa yapsın tiye almaya devam edecek olan sosyal medyanın uzaktan takipçileri ve hatta hiç takip etmeyenleri...

    bu böyledir, bir kez sosyal medyanın maymunu olmuşsa bir kişi bir daha onu geri döndüremezsin. şu an elindeki fotoğrafı göğüslerini ve kalçalarını büyüterek instagram'a yükleyen bir kıza gülüyorum misal, bundan belki bir hafta belki bir yıl sonra aynı kıza insanlara kendi vücutları ile barışık olmalarını, kendilerini sevmelerini falan salık veren bir paylaşım yaptığında da güleceğim. çünkü biliyorum ki o bir köle ve kölelerin bir tık daha fazla beğeni almak için yapmayacağı şey yok =/
  • insanlarda aynı zamanda utanma duygusunun kalmadığını gösterir. benim anlamadığım mesela şu camdan görüntüsü yansıyan ablanın hiç mi gerçek hayatta görüştüğü yakın arkadaşı yok. yani nasıl olabiliyor aklım ermiyor. ya da hadi internetten biriyle tanıştı, kandırdı ve beğendirdi kendini bu şekilde diyelim.. hiç mi yüzyüze görüşmüyor mk bu insanlarla. yüz yüze geldiğinde kendisiyle yüzleşecek, ona gerçekleri yüzüne vurduracak hiç mi söz duymuyor çevresinden anlamadığım durumdur.
  • aylardır her gece uyumadan bir doz aldığım subreddit. sayesinde photoshop radarım gelişti, instagram’da her “vücut gösterme” resmi gördüğümde zoom yapıp arka planda yamulmuş demirler, kıvrılmış duvarlar, yok olmuş ufuk çizgileri falan bakınıyorum. meğer bütün o “mükemmel” vücutlar gelişmiş shoplama yetenekleri eseriymiş de haberimiz yokmuş.

    ama bu subreddit’in en sevdiğim yanı ifşa ettiği bu “güzellik” yalanları değil. hemen hemen her postun altına yapılan aşırı dürüst yorumlar ve insanlar arasında kurulan bir nevi “vücut dayanışması.”

    örneğin kylie jennerın bir resmi paylaşıldı diyelim (bu camiada popüler bir figür kendisi malum sebeplerden ötürü), altında biri -varsayımsal olarak- diyor ki “bu kızı hiç anlamıyorum. benim aynı onunkine benzer-ya da benzemez- bilmem nerem var, bu gayet normal insani bir şey. neden değiştirmeye çalışıyor ki?”

    ve işte bir günahsızın attığı bu ilk taşla bir yorumlar silsilesi başlıyor sözlük herkesin kendisinin “kusur”larını dürüstçe paylaştığı.

    “ay senin de mi koca kıllı göbeğin var? benim de koca kıllı göbeğim vaaar :)” benzeri yorumlar çok yaygın anlayacağınız. meğer ne çeşitli vücutlar varmış, herkesin neleri neleri varmış da sosyal medya bizi “siz hariç herkes mükemmel” alt temasıyla kekliyormuş.

    bir de sanity sunday uygulaması var tabii, her pazar sosyal medyadaki dürüst paylaşımlar sergilenip takdir ediliyor. biz de alkışlıyoruz sizin shop’suz vücudunuzu yerim diye :)
  • uzun zamandır görmediğim ama ınstagram'da takip ettiklerim arasında olan bir kız vardı. kızın paylaştığı postları gördükçe ne kadar güzelleşmiş diyordum. sonra geçen sene bayramda memlekete gidince o kızla karşılaştım ve gerçekten şok oldum. görüntüsünün instagram'daki haliyle uzaktan yakından alakası yoktu. influencer falan değil sonuçta sadece tanıdıklarının takip ettiği bir kız. ondan sonra dedim bu kız bile bu kadar kendini değiştiriyorsa bu işten para kazananlar, daha profesyonel ekipman kullananlar kim bilir ne kadar farklı gösteriyordur kendini.

    böyle bakınca gülüp geçiyoruz ama ergenlik dönemindeki kızlar ve artık erkekler de instagram yüzünden bedenlerinden nefret ediyorlar. bu işin sonu baya kötü bir yere gidiyor.
  • gerçek ile kurgu arasındaki farkı göz önüne koyan subreddit.

    şunu da bırakalım buraya.
hesabın var mı? giriş yap