• sanki halka değil de mühendislere özel ürün sattıklarını sanan firmanın, tüketicinin kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramayan tercihi.

    intel'in, 2008'de i5 işlemcisi vardı, halen i5 diye ürünü var. yanlarına sadece pc ile kafayı "bozmuş" insanların anlayacağı sayılar harfler koymam yerine i5 serisi için atıyorum;

    b serisi 52
    bir üst modeli için; b serisi 53.
    onun üstü için; b serisi 54
    .......
    diyerek standart tüketicinin daha kolay anlayacağı ve "kazıklanmayacağı" şekilde yapılsa. hatta i5, i7 ayrımı yerine kim iyiyse onun isim numarası yüksek olsun. çok merak edenler detay özelliklerine baksın. evet, bunların kendi arasında üretiminde teknik farklar var. ama bu da tüketicinin alanı değil.

    mesela ben, fiyatı dışında bunların hangisinin iyi olduğunu, neslini, çekirdeğini bilmem nesini nerden bileceğim( lütfen ekran kartı farklarını fln söylemeyin) ;

    13 binlik i5 8365u

    6 binlik i5 1135g7

    üstteki i5'le aynı fiyatta olan i3. sadece 4gb ram farkı var

    cahilsin bilmiyorsun, git öğren, demeyin. çünkü bu kadar teknik şeyi bilmek zorunda değilim. 99 yılından beri bilgisayarım var. çocuktum ama hatırlıyorum, pentium 133- 266 diyerek basitçe büyür giderdi.

    edit; kolaymış ya. baştaki rakam, her yıl artan şekilde nesli temsil ediyormuş. 11xxxx ise; çıkış yılı takriben 2021 ve 11. nesil. mesajlarla aydınlandım. ama ben ekşi sayesinde aydınlandım. hüseyin dayım hâlâ bilmiyor. yine de zor ya benim dediğim gibi yapsınlar.
  • ismi lazım değil; memleketimizin uyduruk markalarından birinin pandemi döneminde i5 - i7 diye 11 senelik ilk nesil işlemcilerle halkımızı sikmesini sağlamış isim kullanımıdır.
  • aradığın zaman fakirsen arama kutusuna i3 yazacaksın, orta direksen i5, zenginsen hiç aramayacaksın o seni bulur. adamlar daha ne yapsın mk. i3, i5, i7 yapmışlar. fiyatlarına bakarsan anlarsın zaten dediğim intel'in i3 i5 i7 isimlerini 15 yıldır kullanması durumu.
  • "mesela ben, fiyatı dışında bunların hangisinin iyi olduğunu, neslini, çekirdeğini bilmem nesini nerden bileceğim"
    (bkz: google)
    (bkz: youtube)
    herhangi bir mala para verirken araştırmadan almak zaten mümkün değil. google'da ufak bir araştırma veya youtube'da iki karşılaştırma videosu ile 15 dk öğrenebilecek şeyler bunlar.
    zaten bu ufacık şeyleri yapamayan insanda i3-i5-i7-i9 işlemciyi ne yapacak gitsin atari alsın.
  • şahsi kanaatim doğru yaptığıdır. modelin yanındaki ilk sayı ise nesli oluyor. atıyorum i3 9100f ve i3 10100f

    birinde 9 diğerinde 10 var.

    her model içinde de alt ve üst segmentler var. bunu da benchmark sitelerinden karşılaştırmak mümkün.

    her sene farklı isimle çıksa hangisi daha eski anlamak daha zor olacak.

    f ise dahili grafik kartı yok demek oluyor. bu ekran kartın yoksa çalışmaz demek oluyor. yeni nesil pentium'lar da var. iş bilgisayarı için pentium almak mantıklı.

    öyle marketten pirinç alır gibi işlemci alınırsa tabi ki kötü şeyler olabilir. açıp bir özelliklerine bakmak 10dk almaz.
  • (bkz: cpu benchmark)
  • never change a running system
    never touch a running system
    do not change something while it is working
    never change a winning team
    if it ain't broke don't fix it
  • (bkz: aptal olduğunu söylemenin alternatif yolları)
    (bkz: cahil olduğunu söylemenin alternatif yolları)
    (bkz: tembel olduğunu söylemenin alternatif yolları)

    seç beğen al. birden çok seçenek seçebilirsin. millet daha hangi işlemciyi alacağını öğrenmeye bile üşeniyor. bu haldeysen o zaman gideceksin işi bilene ihtiyacını söyleyeceksin o da sana uygun işlemciyi söyleyecek. cahilliğinin ve tembelliğinin karşılığını da paran ile ödeyeceksin.

    isterlerse x æ a-xii 1-2-3 koyarlar işlemci model isimlerini.
  • ekşi sözlükde böyle bir başlık açmakla, işlemci alacağı zaman yapacağı küçük araştırmanın aynı vakti alacağından bihaber olan yazarın serzenişine sebep olan durum
  • bu isimler segment ifade ediyor gibi düşünürseniz asla karıştırmazsınız. bilgiye bu kadar kolay ulaşılabilen bir çağda ufak bir araştırma zaten sizi ziyadesiyle tatmin edecektir.

    örnekleyecek olursak;

    i3 alt segment (a sınıfı araç gibi düşünün)
    i5 orta segment (b sınıfı araç gibi düşünün)
    i7 üst segment (c sınıfı araç gibi düşünün)
    i9 ise top class (s sınıfı araç gibi düşünün)

    2012 model araç ile 2021 model araç nasıl karışmıyor ise bunu da karıştırmazsın. zaten üretim kısıtlı yapılıyor ve sürekli en güncel ürün satılıyor bu sektörde. ikinci el alacağım ben gibisinden kafa yapınız varsa orta seviyede bilgi sahibi değilseniz her halükarda dolandırıcı kurbanı olursunuz.
hesabın var mı? giriş yap