• inactivity fee'nin kaldırılmasıyla beraber türkiye'den abd borsalarına yatırım yapmak isteyenler için en mantıklı çözüm olmaya devam etmektedir. kendisinin yerli piyasadaki rakibi getmidas para çekerken kendi herhangi bir komisyon almasa da, para çekme işlemlerinin döviz üzerinden gerçekleşmesi nedeniyle doğan swift masraflarını müşteriye yüklediğinden, türk lirası ile deposit ve withdraw imkanı veren ib'nin yeri hâlâ ayrıdır.
  • borsa işine girmeyi düşünenler için iyi bir başlangıç olabilir.
  • icerde en az 10 euro para birakmazsaniz hesabinizi kapatiyorlar. yani 10 euro paraniza her turlu cokuyorlar.
  • (bkz: ibkr)
  • kullanan/kullanmayı düşünenlerin şu konuya dikkat etmesi lazım.

    ibkr, robinhood ve benzeri sıfır/düşük komisyonla çalışan şirketlerin esas para kazanma modeli, alım satım yapan yatırımcıların hisselerini doğrudan borsadan almak yerine, kendi defterleri üzerinde yapmaları, sonra mevcut portföylere göre, o da "gerektiğini düşündükleri durumda" alımı borsada yapmalarıdır.
    sizden 1 dolar komisyon alırken esas parayı portföylerde işlenmiş hisseleri topluca hareket ettirmekten kazanıyorlar yani.

    yani ben gittim 10 tane apple hissesi aldım diyelim. bu hisseyi gidip o anda borsadan almıyorlar.
    benim fiyatıma denk gelen satıcı varsa, o hisseyi benim hesabıma işliyorlar. satan varsa onun da hesabına işliyorlar (hisse siliniyor, para yatıyor).

    ibkr kullananların büyük çoğunluğu minik yatırımcı olduğu için, borsayı etkileyebilecek miktarda alım yapamıyorlar. yaptıkları alımları da cok uzun vadeli tutmuyorlar. yani 10 dolara aldığı hissenin 300'e çıkması düşük ihtimal.

    ibkr algoritmaları bakıyor - diyor ki - biz bugün 20.000 yatırımcının hesabına apple hissesi işlemişiz.

    biz bu hisseyi piyasadan almazsak ve hisse x% artarsa, o zaman zarar etme riskimiz var. bu durumda biz y miktarda apple hissesi alalım dursun. ya da diyor ki - gerek yok, zarar etsek de total şu kadar para ederiz, bu kadar az bir miktar için alım satım yapmaya (komisyon ödemeye, likiditeyi azaltmaya) gerek yok. benim defterlerde dursun bu pozisyon. realitede hisseyi almıyorlar.

    fantazi futbol gibi düşünün. sen messi'yi takıma aldın ama messi'nin bundan haberi yok.

    şimdi işin kötü tarafı şu - bu ibkr, robinhood vs, bilgilerini büyük yatırım şirketleriyle paylaşıyor. bu yatırım şirketleri de süper hızlı çalışan alım satım algoritmalarını kullanarak gerektiğinde x hissenin muazzam artmasını engellerken, kendi pozisyonuna göre başka bir hisseyi artırıp short yapan ibkr yatırımcısının aksine hareket ediyor ve para kazanıyor.
    özetle bu küçük yatırımcılara yönelik sıfır komisyonla iş yapan aracılar, tıpkı demo forex hesabı gibi, borsa dışında sizin portföyü hesabınızda gösteriyor, alım satımı borsa'daki fiyatlara göre yaptırıyor, ama paranız interactive brokers'dan belki hiç çıkmıyor. adamların kasasında alım satım yapıyorsunuz. hisse sizin olmuyor.

    bunu engellemenin yolu var. trader station uygulamasını kurar, konfigürasyondan "dark pool" seçeneğini "kullanma" şeklinde ayarlar, alım satım emirlerinizi de kağıt hangi borsada işlem görüyorsa (atıyorum nasdaq) onu kullanacak şekilde girerseniz klasik borsadan alım satım şeklinde işliyor.

    zira, siz bir gün "ben bu hisselerimi başka broker'a taşıyayım" derseniz interactive o hisseleri hakkaten borsadan almak zorunda. bazen de o hisseyi "alamıyoruz, yeterince hisse yok pisayada" diyerek bekletiyorlar. halbuki hisse var, ama interactive'in vermeye razı olduğu fiyatta yok. sen alırken (ibkr portföyüne alımı yazarken) hisse 10 dolarmış, şimdi 100 olmuş, sen de diyosun ki "ben başka broker'a geçicem" - adam 10 dolar para aldığı hisseyi gidip 100 dolardan toplamak zorunda. bunu yapmamak için de çirkefe yatıyor, geciktiriyorlar. internette sürüyle böyle hikaye var.

    şahsi önerim, eğer her gün hisse alıp satmıyor, "alayım dursun" şeklinde kullanıyorsanız türkiye'deki bankanızın y.dışı yatırım olanaklarını kullanmanız. evet işlem başı 10-15 dolar komisyonlar alıyorlar ama "al bekle" yapacaksanız zaten interactive'e swift yapacaksınız, orada komisyon ödeyeceksiniz. parayı geri çekerken de aynı. doğrudan hisseyi borsadan alan klasik broker modelini kullanan bankalardan almak daha mantıklı. türk bankaları zaten saxobank gibi citibank gibi büyük bankalar aracılığıyla çalışıyorlar. bunlar da batarsa zaten walking dead.

    ben sürekli al sat yapıcam, 5% artınca karımı alıp pozisyon kapatıp başka açıcam vs kafasındaysanız, o zaman ibkr güvenilir ve güvenli bir platform. ancak bu üstte anlattığım "kendi defterlerinde portföy yönetme" olayını bilin öyle işlem yapın.
  • yurtdışı hisse senedi alım-satımı işlemlerinde bir türk vatandaşı için en uygun, en ucuz ve en güvenli seçenektir.

    (bkz: #129481419) çok fazla hata barındırığı için bu yazıyı yazma gereği duydum:

    ıbkr'nin sentetik işlem yaptığı doğrudur ama robinhood, webull gibi veri satan platformalarla asla kıyaslanmamalıdır. üçüncü parti hiç bir şirkete veri satmaz.

    yerli bankalarımız ile değil de amerikan rakipleri ile kıyaslarsanız düşük komisyonlu falan değildir, inaktiflik ücreti de yeni kalkmıştır. ayrıca kısa süreli al-sat yapanlardan çok boglehead tarzı -benim de dahil olduğum- emeklilik portföyü için al-tut yapanlarca daha çok kullanılır.

    böyle bir öneri yaptığına göre alıntıladığım yazıyı yazan arkadaş banka çalışanı ya da vergi müfettişi falan heralde bilemiyorum ama türkiye'deki bankanızın yurtdışı yatırım olanağını internet özürlüsü olmadığınız sürece kullanmamalısınız!
    hele al-tut yapacaksanız asla ve katiyen ve hiç bir şekilde kullanmamalısınız!
    ıbkr inaktiflik ücreti almıyorken, komisyonları yerlilerden çok daha düşükken ve paranız amerikan sisteminde daha güvende duracakken yerli seçeneklere domalmanın veya domalmanızın önerilmesinin hiç bir mantıklı açıklaması olamaz.

    ıbkr'ye swift ücreti ödemezsiniz, eft ile tl atarsınız, tl amerikadaki hesabınıza geçer. ülkedeki bankaların çoğundan çok daha iyi makas farkıyla dolar, euro vs değişir ve işlem yaparsınız. değişim komisyonu yüksektir ancak kambiyo vergisi olmadığı için çok da fark etmez.

    ıbkr'nin hisse taşımada yüksek komisyon aldığı ve işlemlerin biraz uzun sürdüğü doğrudur ancak bizim bankalardan daha yüksek komisyon almadığına ve daha uzun süremeyeceğine (ki bazı bankalar direkt yapamayız diyormuş) güvenebilirsiniz.

    ayrıca ıbkr'nin sentetik işlemlerinden zarar görebilirsiniz ancak bir kaç milyon dolarlık hareketler yapmadıkça göremezsiniz (çünkü ıbkr 100 milyar dolar üstü bir yatırımı kontrol ediyor.)

    hisse sizin olmuyor kısmı ise külliyen yanlış hisse sizin ve amerikan kurumlarına sizin olarak işleniyor, aracı şirket batsa da belli bir meblağa kadar (500k usd olması lazım) güvence altında.

    işin bir de vergi boyutu var ki hiç bahsetmek istemiyorum ama yerli şirketlerle çalışırsanız hiç bir kaçınma noktanızın olmadığını bilmelisiniz.
  • "yerli şirketle çalışırsak kaçış yok"

    özetle "ben mart gelince beyan etmiyorum vergi kaçırıyorum" diyor üstteki arkadaş.

    paraya çevirip gelir elde etmeden zaten vergi yok. ama y.dışı hesapta bile paraya çevirdiniz, beyan etmek gerekiyor. para garantide olmuş ibkr'de olmuş fark yok. teftiş ederlerse görülür. cezası da çıkar.

    varlık barışı beklerim diyorsanız problem yok.
    yoksa vergi kaçağı oluyor.
  • bakiyenizi sıfırlarsanız, hesabınızı bir süre sonra kapatıyorlar haberiniz olsun.
  • (bkz: #129486632) vergi konusu ile ilgili hataları düzeltmek için yazıyorum.

    tırnak içinde yazarak sanki sözlerimi alıntıladığı izlenimi vermiş arkadaş ama
    vergiden kaçmak suçtur ben vergimi tam öderim, vergiden kaçınmak ayrı bir şeydir. ben yerli şirketlerde vergiden kaçınamazsınız dedim.

    al-sat yaptığınız anda kar etmişseniz ya da eğer temettü alırsanız vergi oluşur. birikimli etf ile bu sorunu aşabilirsiniz.

    ayrıca amerika otomatik paylaşıma dahil değil, özellikle incelemeye girmezseniz verilerinizi paylaşmaz. diktatöryal devletlerde yaşayanlar için bu bilgiler önem arz edebilir.

    önemli ek: doğrusunu yazdığımız halde (inanmıyorsa interactive brokers sitesine girip faq kısmını okuyup teyit edebilir) halen girdisini düzeltmeyip yalan yanlış bilgilerle keriz avına çıkmış birine karşı açıklama yapma gereği duydum.
    her halukarda ben dahil her salatalığım var diyene tuzunuzla atlamayın, para yatıracağınız her şeyde araştırmanızı iyi yapın.
  • edit: baştan yazarım diye geciktirdim ama şimdilik şu kısa açıklamayı ekleyeyim mevcut haliyle aşağıdaki metin sorunlu, vergi temettü, kupon ödemeleri ve ölüm halinde verasette söz konusu, sermaye kazançlarında vergi yok.

    eğer abd'de hesap açabiliyorsanız vergi konusunda yağmura doluya dikkat etmekte fayda var.

    abd'deki menkul kıymetleri nereden alırsanız alın, abd'de vergi ödemekle yükümlüsünüz. ancak dünyanın başka yerlerinde bu yatırımları yapan hiç kimse bu vergileri ödemiyor.

    dolayısıyla isviçre'deki bankada tesla hissesi ya da qqq etf'i alan adam nerden bilecekler deyip abd'de herhangi bir vergi ödemeyebilir. (isviçre ve dünyanın başka yerlerindeki kurumlar tüm hesapları değil abd vatandaşlarının hesaplarını abd ile paylaşıyor) ama abd'deki kurumda hesap açarak tıpış tıpış vergiye gitme konusunda dikkatli olun ki doluya yakalanmayın.

    türkiye dahil ülkelerin vergi yaklaşımları, bu durumlarda maksimumu mahsup/tahsil etmekten yana; vergi yükümlülüğünün daha düşük olduğunu ispat mükellefin zorlu görevi.

    interactive brokers zaten türk aracı kurumlarıyla uzun süredir çalışmıyor. yeni veri paylaşımı uygulamasıyla (anlaşma yeni değil de uygulama yeni) alım satım kazançlarında vergiden kaçma şansı pek kalmadı. yeterince paranız vara (buna değecek kadar), 3.ülkelerde fon/şirket kurabilirsiniz.

    edit: bu arada türkiye'deki bir çok interactive brokers hesabı ingiltere'de açılmış hesaplardır, buna da dikkat etmek lazım. sonuçta bu şirketin her ülkede, her kıtada ayrı iştiraki var.
hesabın var mı? giriş yap