24 entry daha
  • yurtdışı hisse senedi alım-satımı işlemlerinde bir türk vatandaşı için en uygun, en ucuz ve en güvenli seçenektir.

    (bkz: #129481419) çok fazla hata barındırığı için bu yazıyı yazma gereği duydum:

    ıbkr'nin sentetik işlem yaptığı doğrudur ama robinhood, webull gibi veri satan platformalarla asla kıyaslanmamalıdır. üçüncü parti hiç bir şirkete veri satmaz.

    yerli bankalarımız ile değil de amerikan rakipleri ile kıyaslarsanız düşük komisyonlu falan değildir, inaktiflik ücreti de yeni kalkmıştır. ayrıca kısa süreli al-sat yapanlardan çok boglehead tarzı -benim de dahil olduğum- emeklilik portföyü için al-tut yapanlarca daha çok kullanılır.

    böyle bir öneri yaptığına göre alıntıladığım yazıyı yazan arkadaş banka çalışanı ya da vergi müfettişi falan heralde bilemiyorum ama türkiye'deki bankanızın yurtdışı yatırım olanağını internet özürlüsü olmadığınız sürece kullanmamalısınız!
    hele al-tut yapacaksanız asla ve katiyen ve hiç bir şekilde kullanmamalısınız!
    ıbkr inaktiflik ücreti almıyorken, komisyonları yerlilerden çok daha düşükken ve paranız amerikan sisteminde daha güvende duracakken yerli seçeneklere domalmanın veya domalmanızın önerilmesinin hiç bir mantıklı açıklaması olamaz.

    ıbkr'ye swift ücreti ödemezsiniz, eft ile tl atarsınız, tl amerikadaki hesabınıza geçer. ülkedeki bankaların çoğundan çok daha iyi makas farkıyla dolar, euro vs değişir ve işlem yaparsınız. değişim komisyonu yüksektir ancak kambiyo vergisi olmadığı için çok da fark etmez.

    ıbkr'nin hisse taşımada yüksek komisyon aldığı ve işlemlerin biraz uzun sürdüğü doğrudur ancak bizim bankalardan daha yüksek komisyon almadığına ve daha uzun süremeyeceğine (ki bazı bankalar direkt yapamayız diyormuş) güvenebilirsiniz.

    ayrıca ıbkr'nin sentetik işlemlerinden zarar görebilirsiniz ancak bir kaç milyon dolarlık hareketler yapmadıkça göremezsiniz (çünkü ıbkr 100 milyar dolar üstü bir yatırımı kontrol ediyor.)

    hisse sizin olmuyor kısmı ise külliyen yanlış hisse sizin ve amerikan kurumlarına sizin olarak işleniyor, aracı şirket batsa da belli bir meblağa kadar (500k usd olması lazım) güvence altında.

    işin bir de vergi boyutu var ki hiç bahsetmek istemiyorum ama yerli şirketlerle çalışırsanız hiç bir kaçınma noktanızın olmadığını bilmelisiniz.
85 entry daha
hesabın var mı? giriş yap