• internet eskiden, popülerleşmeden önce gerçekten özgür bir ortamdı. ama neredeyse tüm platformlarda olduğu gibi geçtiğimiz yıllar içerisinde internet özgürlüğü de yavaş yavaş yok edildi. gün geçtikçe yükselen gereksiz bir duygusallaşma, her şeyden alınma gibi olaylar neticesinde bugün neredeyse bütün büyük sosyal medya platformlarında nefret söylemi ve siber zorbalık hesaplarınızın banlanmasına kadar ulaşan boyutlara varmış durumda. bunlar özgürlüğün sıkıntıları değil aksine özgürlüğün kısıtlanmasıdır. düşünceler tartışıldıkça bir noktaya varabilir, bugün birini nefret söylemi diye yasaklarsanız bu ona dersini vermez aksine daha da radikalleştirir. maalesef avrupa ve amerika'da genelde sol görüşlü grupların dili kontrol etme adına yaptığı baskılar sonucunda bu noktalara geldik ve dünya gün geçtikçe daha da kutuplaşıyor. benim görüşüme göre * fiziksel bir saldırı ya da iftira harici geri kalan tüm sözlü ve yazılı ifadeler istisnasız ifade özgürlüğü kapsamına girer.
  • internet özgürlüğü, internete ve internet içeriğine serbestçe erişimi ifade eden bir özgürlüktür. bu tanımdan çıkan sonuçlar şunlar:

    1. internete erişmek yani bir internet bağlantısına sahip olabilmek bu özgürlüğün başlıca unsurlarından biri. bu unsur internetin hızı, kalitesi gibi hususları da kapsamakta. internetten hakkıyla faydalanmak için gerekli olan hız ve kalite unsurlarının sağlanması bu özgürlüğün kullanımı bakımından ilk şart olarak sayılabilir.

    2. internet içeriğine erişmek bu özgürlüğün bir diğer temel unsuru. yani internet içeriği keyfi şekilde engellenmemeli. tabiki çocuk pornografisi, çocukların cinsel istismarı, ırkçılık gibi konularda internet içeriğine engellemeler yapılabilir. bunlar hakkındaki hukuki düzenlemeler netleştirilmeli, diğer içeriklere keyfi şekilde veya geniş çaplı yasaklamaların önü açılmamalıdır. sınırları belirsiz yasaklar internet özgürlüğünü sınırladığı gibi bu özgürlükle sıkı bir bağı olan ifade ve bilgi alma özgürlüğünü de kısıtlar.

    3. internet ve içeriğine erişim serbest olmalıdır. yani insanlar yukarıda sayılan sınırlı alanlardaki yasak siteler dışında interneti başlarına birşey gelebileceği sıkıntısı yaşamadan kullanabilmelidir. girilen siteden, okunulan haberden, takip edilen kişiden, beğenilen bir sosyal medya içeriğinden korkuluyorsa, endişe yaşanıyorsa, bunlar yüzünden başıma birşey gelebilir düşüncesi hasıl oluyorsa özgür bir internetten bahsedilemez. ayrıca yasaklı sitelere girebilmek veya takip endişesinden kurtulabilmek için vpn kullanılması, internetin özgürce kullanıldığı anlamına gelmez. tam aksine internet özgürlüğü bakımından sıkıntılı bir durumun varlığını gösterir. yani 'internette yasak mı olur vpn kullanırım, dns değiştiririm' diyorsan aslında özgürlüğün elinden alınmış demektir.

    türkiye'deki durum için yaman akdeniz ve kerem altıparmak'ın çalışmalarına bakılabilir. bu akademisyenlerin çalışmalarına göre, 2018 yılı sonu itibariyle 245 bini aşan site engelli durumda.

    ayrıca (bkz: türkiye'den erişimi engellenen web siteleri) başlığı da bu konuda kaynak teşkil edebilir.

    son olarak bugün gördüğüm (bkz: facebook beğenisine gözaltı) başlığı çok ciddi bir sorun alanına işaret ediyor. sosyal medyada beğendiğiniz bir içerik nedeniyle gözaltına alınmak çok uç bir durum. beğeni ya da favori kişinin kendisinin üretmediği bir içeriğe işaret ediyor ve kaldı ki bu fonksiyonlar sadece arşivleme amaçlı dahi kullanılabilir.
hesabın var mı? giriş yap