• suriye'de rusya ve iran faktörü devreye girince bütün hesaplar altüst oldu. direnen aslında suriye değil. iran ve rusya açık açık asker ve silah desteği yapıyor. rusya üsler oluşturup açık açık savaşıyor.
  • putin iktidara ilk geldiğinde, çeçenistan ve diğer iç meselelere odaklanmıştı. uzun vadeli düşündüğü için, ırakta bir maceraya girecek kadar aptal değildi. suriye'de ise, böyle bir inisiyatif alacak duruma geldi. libya'da kaddafi'yi desteklemedi ama, iç savaşın taraflarından birisinin arkasında duruyor.
  • birinci neden suriye'de ulus inşasının ırak'a kıyasla toplumda karşılığının olması. bugün iç savaşta ölen asker sayılarına bakılırsa en yüksek oranın suriye ordusu'ndan (batı medyasının diliyle "rejim güçleri"nden) olduğu görülür. iran, rusya ve hizbullah'ın ölen asker oranı çok çok daha düşüktür. nüfusun %75'ini hakimiyeti altında bulunduran esad'ın kendisine düşman bir halka karşı sadece dış destekle ayakta kaldığını düşünmek biraz komik.

    ikinci neden ise burada bahsedilen suriye'nin yanındaki diğer ülkeler. saddam bildiğiniz gibi abd'den aldığı gazla komşu ülkelerde terör estiren aynı terörü ülke içindeki şii ve kürt başta etnik unsurlardan esirgemeyen bir liderdi. haliyle devrildiğinde de kimse dönüp bakmadı.
  • samimi bir soru soran birini (hadi diyelim ki dalga geçiyor olsun) "dış politikadan anlamayan ergenlere bak ahaha" diye linç etmeye çalışan ayar meraklısı sözlük yazarlarını ortaya çıkaran başlık.
    iran-ırak savaşını ve körfez savaşını bırakın, saddam'ın devrilmesini bile doğru dürüst hatırlaması beklenemeyecek önemli bir genç nüfus var ülkede, hatırlatayım.
  • petrol yerine sıcak suları seven ruslardan kaynaklanir.
  • bunun tek bir sebebi olmadığı için öyle kolay bir cevap verilmesi mümkün değil ama unutulmaması gerekir ki müttefik bulma konusunda kimse kaddafi ve saddam gibi diplomatik saygınlığı olmayan birilerine yardımcı olamazdı. saddam meselesi yine soğuk savaşın sonrasında olduğundan ve rusya'nın kendi meseleleri ile uğraştığından orantısız bir güç olarak amerika için kolay bitti. ırak-iran savaşının etkisi ile de iran'ın da bu konuda yardımcı olmayacağı da belliydi hatta ırak'ın parçalanması sonrasında şii güçlerinin daha da güçlenmesi ile kazananlardan birisi de iran olmuştu. niye saddam'a destek olsunlar ki?

    kaddafi ise tam farklı bir olay, rusya-iran etkinlik sahasında değil ve kimse kusura bakmasın da kaddafi'nin tek müttefiği olmak isteyen garip insan erbakan'dı onun da çadırda bol bol aşağılandığı zamanları birçok gencimiz hatırlamıyordur bile.

    esad ise tüm dünyada kitle imha silahları kullanıyor diye eleştirildiğinde bile asla diğer liderler gibi açıklama yapmamış eğitimli bir insan görünümünde kaldı. soğukkanlı bir biçimde, bazı ödünler vererek kendine müttefikler buldu ve onlar ile anlaşmalarında gerekli şartları sonuna kadar yerine getirdi.

    bu suriye meselesinde türkiye ile beraber en başarısız politika uygulayan ülke abd olmuş olabilir. yıllar sonra belki bu konuda uluslarası dış politika derslerinde güzel makaleler oluşturulacak ve bizler de umarım tüm durumu orada daha detaylı göreceğiz.
  • cok cahil misiniz ne? libya ve irak hukumetleri direkt dis gucler tarafindan hedef alindi, bombalandi. emevi camisinde namaz kilmak isteyenler disinda aciktan suriye'ye tehdit olusturan kim oldu?

    edit: imla, ulupar'a teşekkürler.
  • suriye, nato/abd ordusu tarafından ırak'ta olduğu gibi doğrudan işgal edilmediği için olabilir.
  • birinci körfez savaşından sonra yaklaşık 10 yıl uygulanan ambargodur. temel gıda maddelerinden ilaca kadar bir dizi metanın ıraka satılması yasaklanmış bu yolla halk sefalete mahkum edilmiştir. suriye böyle bir ambargo yemedi.
  • ırak'a abd bizzat müdahale etti aq yapacağınız analizi sikeyim.
hesabın var mı? giriş yap