• hayatını kaybedenlerin sayısının 100'e ulaşması bekleniyor.

    önemli edit: arkadaşlar linkini bıraktığım haber kaynağında olay "kurşuna dizilme" olarak yazıldığı için ben de o şekilde açtım başlığı.

    sığınmacıların üzerine ateş açıldığı ingilizce kaynaklarda da yer alıyor ama kurşuna dizme gibi bir olay yok anladığım kadarıyla. fakat bu insanların polis müdahalesi sonucu öldürüldüğü, işkence gördüğü gerçeğini değiştirmiyor tabiki de.

    moderasyondan başlığı düzeltmesini talep ediyorum.

    olay: ispanya'ya sığınan yüzlerce afrikalı'nın üzerine ateş açılması, darp edilmesi ve öldürülmesi olayı. hani insan hakları, uluslararası hukuk, ab normları falan. 21.yy'ın en utanç verici trajedilerinden biri olarak tarihe geçmiştir şimdiden.

    link: https://twitter.com/…?t=mu4ytb2ybq7u5wjeam3osg&s=19

    fotoğraf:

    görsel

    video link:
    https://twitter.com/…?t=iuyrwamgydanci7vd3zpzw&s=19

    konuyla ilgili konuşan ispanya başbakanı pedro sanchez, ispanya’nın kuzey afrika’daki toprağı melilla’ya girmeye çalışırken öldürülen sığınmacılar için ispanyol polisine teşekkür etti.

    https://twitter.com/…?t=ouvq9el2nr8_x1dtwezksq&s=19

    edit: sözde demokratlar, insan hakları savunucuları, ab normları tayfa, dw aboneleri iyi izlesin görüntüleri. batının iki yüzlülüğünün en önemli örneklerinden biridir bu video

    yok gönderemezsin, yok uluslararası hukuka aykırı... biz insanları ülkelerine geri göndermek istiyoruz. sizin gibi üst üste dizip öldürmüyoruz kimseyi
  • insanlık dışıdır.

    fakat önemli de bir gerçeği hatırlatmıştır. (bkz: sınır namustur)

    tasvip edilemez. katliam olmuş resmen. olmasi gereken bu kişilerin yakalanıp sınır dışı edilmesidir,bu tam anlamıyla bir katliam.
  • sınır namustur. korumazsan elini kolunu sallayan senin ülkene girer.

    kaçak girmeye çalışana önce ihtar çekersin, devam ederse havaya uyarı ateşi açarsın, yine devam ediyorsa vurur öldürürsün.

    eğer anlatıldığı gibiyse hükümranlık hakkına sahip bir devlet gibi davranmışlar, doğrusunu yapmışlar. burada anormal bir durum yok. anormal olan bizim ülkemizin durumudur.

    edit: çaylaklardan mesaj alımını kapatanların gerçekten bir bildiği varmış bunu anladım. ne kadar insan hakkı pıtırcığı varsa mesaj kutuma çökmüş. alayı da hesabı yeni açmış trol sürüsü.

    edit-2: “ateş açılması doğru değil, tutup atarsın gerekirse” falan diyenler de olmuş. arkadaşlar tutan yok hemen bunu deneyelim. çok uzağa gitmeye de gerek yok. hemen edirne'ye gidiyorsunuz. sınırdan yunanistan'a kaçak girmeyi deniyorsunuz. bakalım yunan askeri size nasıl muamele edecek? üzerinize ateş açılınca dersiniz onlara “ama bu insanlık suçu” diye.

    edit-3: gerçekten bizim ülkemizdeki bazı insanlar katışıksız mal. siz, elinizde silah yok diye dilediğiniz gibi atlayıp zıplayarak istediğiniz ülkeye girebileceğinizi mi sanıyorsunuz? bunun normal ve meşru olduğunu, herhangi bir müdahalenin insan hakkı ihlali olduğunu canı gönülden savunuyorsanız gerçekten doktora görünmeniz lazım. gidip bir denesenize allah aşkına! gözünüze kestirdiğiniz bir ülkeye kaçak girmeyi bir deneyin çok rica ediyorum. bakalım neyle karşılaşacaksınız? foncu basının kol faaliyetleri hepinize doğruyu yanlışı unutturmuş, önünüze ne konursa yer hale gelmişsiniz, kendinize gelin.
  • türkiye'deki mültecilere hümanistlik taslayacaklardır.
  • olay anladigim kadariyla ispanya'nin kuzey afrika sınırında gerceklesmis. fas ile ortak bir sinir burasi. gunluk yuzlerce gocmen kacak vb insanla ugrasiyor ispanyol askerler. kalkip da hepsini vurmalari dusuk ve sacma bir olasilik. olayin nedeni baska birsey olmali.

    edit: https://elpais.com/…intentar-entrar-en-melilla.html

    tahmin ettigim gibi. melilla (ispanya topragi) sinirinda çin mahallesi diye bir bolge var. son birkac gunde yaklasik 1500 kisi hucum etmis. cuma sabahi fas askerleri yuzlerce kisiyi engellemeye calisirken buyuk bir arbede cikiyor. 18 kisi ölüyor, 70 kusur kisi yaralaniyor. 133 fas askeri yaralaniyor, bunlarin besinin durumu agir. faslilar kargasayi cikaranin yaklasik 70 kisiden olusan sudan'li kacak gocmenlerin oldugunu belirtmis. olenlerve yaralilarin cogu bu gruptanmis.
  • kendi ulkelerinin anasini s*ktikten sonra ispanya'ya goc ederek oranin da anasini s*kmek isteyen istilacilara ispanya sinir muhafizlarinin mokokoyu gostermesidir.

    van'da, kilis'te buna benzer birkac onleme girisimi olsaydi su an en az 1-2 milyon arap/paki istanbul'un avmlerinde milletin gotunu cekmek yerine lahor veya rakka'da irgatlik yapiyor olurdu.
  • abartı sandığım gerçek olay.
  • afgan bir kevaşe vardı,türkiye'ye lanet okuyan.ona ve diğerlerine izletilmesi gereken video.
  • sınır, hudut, nizam, kanun hiçbir şey siklemeden bir ülkenin sınırlarını delik deşik ediyorsun, sonra aynı şekilde kanunsuz bir şekilde karşılık bulunca da kanunlardan yardım istiyorsun. bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? bu da bu görüntüleri onayladığım anlamına gelmesin, 100 kere aihm'de yargılanması gerekir sorumluların. doğrusu yakalanıp deport edilmeleridir.

    asıl ikiyüzlülük bu vahşiliği yapan avrupalıların türkiye'ye insanlık dersi satması. iş bize gelince insan hakları deyip mangalda kül bırakmazlar ama iş kendi sınırlarını korumaya gelince kaçakları kurşuna dizip yerde can çekişen çocuklara tekme atarlar. yavşaklar.
  • yok daha neler.

    elim ayagim titredi. 21.yuzyilda hem de gelismis bir ulkede boyle bir katliam yapildigina inanmiyorum. belki kacak teknesi batmistir. oyle bile olsa olenlerin insan oldugu unutulmamali. insan onuruna yakisir sekilde muamale edilmelidir.

    eger bu olay gercekse, yani olduruldulerse, tum dunyanin ispanya'ya buyuk yaptirimlar uygulamasi gerekiyor. tabii ki her egemen ulkenin sinirlarini koruma hakki var. ama bunun yolu katliam yapmak degildir. bu bildigin soykirimdir. boyle bir sey olamaz. olmamali

    aksi kanitlanana kadar bu olaya inanmiyorum.

    edit: olaylar ispanya-fas isbirligiyle olmus. afrikadan gelen kacaklara fasli askerler ates acmis. kacabilenler izdihama neden olmus. hayatini kaybedenlerin 27 kisi oldugu soyleniyor.
hesabın var mı? giriş yap