• mehter ilahi karşımı bir beste yapmak amaçları.
    amaçları 2.cumhuriyeti kurup istedikleri gibi at koşturmaları.
    bop zaten bunu istemiyor mu ?

    (bkz: anayasanın ilk 3 maddesi)
  • çoğu şeyin yenisi güzel gelir insana. yeni farklı bir heyecan farklı bir duygu verir çoğu zaman iyi gelir. ancak bazı şeyler eskiyken güzeldir. yıllarca dilden dile dolaşmış o ezgiyi değiştirmek suçtur. ülkenin bunca sorunu varken, bunca gündem varken değiştirilimesini teklif etmek de suçtur. daha yüksek sesle söylemeye devam edeceğiz. değiştiremezsiniz.
  • bu değil mi dedirten değişim.
  • bir kitapta okumuştum. balkanlardaki hayatımızdan elimizde birkaç türküden başka bi şey kalmadı diye. yüz yıllarca yaşa emek ver sonra apar topar göç et anadoluya elinde bir takım havalar kalsın, düğünlerde çal, üzüldüğünde çal o havaları, hatırla, annen gibi baban gibi, eskiden geçtiğin yolları hatırla. bir aile albümüdür müzik yani.

    cumhuriyet bana çağdaşlığa açılan bir gemi gibi geliyor. ya istiklal ya ölüm. ya modernlik ya kölelik-geri kalmışlık ve batı tarafından sömürülme. işte bu başkaldırışın, bu yolculuğun müziği istiklal marşı. inanılmazı başarmış kurucu neslin ve ertesinde ülkeyi inşa eden birkaç neslin ritmi var orda, ortak hafızası.

    kürt siyasetini yönlendiren veya onun kavramsal yönelimini çizen yayınlara bakarsanız sürekli bir birlik, bütünlük, bölünmezlik, acılara dayanan ortak hafıza, kenetlenmişlik vurgusu görürsünüz bu günlerde. bunun gerçekliği var mı yok mu önemli değil. siyasiler entellektüeller sanki hakkaten böyle bir durum varmış gibi konuşuyorlar sürekli. aynı kişiler aynı zamanda türkiyelilikten , karışık türk toplumundan, çöken türkiye toplumundan, travmatize olmuş artık toparlamayacak olan türkiye toplumundan bahsediyor. yaratılan kürt milleti algısına taban tabana ters. https://www.gazeteduvar.com.tr/…ye-toplumu-cokuyor/

    aynı zamanda akp napıyor, bir ümmet diyor, bir millet diyor, aslında yirmi yıldır arapçılık yapıyor, sonra bi gün ülkücü işareti yapıyor, sonra yapmadım diyor, bir gün oraya bi gün buraya selam çakıyor, bir gün bi ülkeye atarlanıyor ertesinde hop milyarlarca dolarlık alışveriş, bi yandan da "milletin" tek temsilcisi olduğunu sürekli bağırıyor. bunun halk üstündeki etkisi ne? beyinlerin yalama olması, benlik bizlik duygusunun haşat olması. ben bunu günümüz savaş stratejilerinden şok ve korkutma politikasına benzetiyorum. psikolojik olarak bir toplumun varlık dirayetini çökertme taktiklerine benziyor. burda mevzu sadece istiklal marşı değil bu marşın işlevi, gücü. amaç sadece araplaştırmak islamize etmek değil, ortaklığı, ortak hafızayı zedelemek, asıl amaç bunların birleştirici gücünü zayıflatmak.

    varsa yoksa çatlasalarda yıkamadıkları nesilleri farklı kesimleri birbirine bağlayan geçmişi, sembolleri, ülkeye yol göstermiş idealleri üzerlerinde oynaya oynaya silmek. yani olayın muhafazakarlıkla, gelenekle hiç bi alakası yok, tam tersi amaçlanıyor.

    edit: burda kutsallık gibi durum yok. kaynağına tapılan edilen akıl dışı bilim dışı bir otoriteye aidiyet gösterme gibi bir durum yok yani. mantıklı olduğu için bir tarihi bir bütünlüğü temsil ettiği için değişmemesi lazım bunların.

    edit2. beste değiştirmek baya fantastik bi taktik aslında. instagtram filtresi geçirmek gibi.
  • hastayım şu "kutsallaştırma" algısına. neymiş "kanıksanmış bir şey şu anda tartışılıyorsa kötü giden bir şeyler varmışmış.." geçelim onu arkadaşlar. kutsallık insanın uydurduğu gereksiz bir icattır. atatürk de, anayasa da, marş da sorgulanabilir, tartışılabilir. hatta hemen yapalım;

    bestesini bilemem de besteden ziyade "sözlerinin" değişmesi gerekmiyor mu sizce de? ""o ezanlar ki şahadetleri dinin temeli" ve yahut "benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var" ya da "hakkıdır hakka tapan" gibi cümleler "laik" olan, resmi dini olmayan bir ülkeye yakışıyor mu sizce? gerçi çok ironik. şu anda "yakışıyor" aslında :) ama ilk yazıldığı dönemde nasıl uygun görülmüş merak ediyorum. illa ki vardır bir nedeni tabi o dönemler için. "halkı pışpışlamak" için olabilir. sonuçta liderler böyle şeyler yapmalılar söz konusu "kitle yönetimi" olduğunda. atatürk de lider olarak bazen "halka duymak istediğini vermeyi" uygun görmüş olabilir.
  • o günlerin duygusu ile bestelenmiştir. marş bestelemek hele bir ülkenin marşını bestelemek duygu ve yürek işidir. bu sebeple bu günün gevşek , yobaz ve içi boş zihniyetleri ile o günlerin duygusunda bir beste yapmak imkansızdır. denenecek tüm varyasyonlar hadisenin istiklal marşı yorumundan öteye gidemez. ki marşlar global dünyada genellikle ezgisi ile bilinir. istiklal marşı ezgisi ile oldukça başarılı ve akılda kalıcıdır.
  • bestesi yanlış veya doğru. biz ve şimdiye kadar yaşamış ölmüş olan milyonlarca insan bu marşı bu şekilde söyledik ve her defasında tüylerim diken diken oldu, önemli olan hissetmek arkadaşım. yoksa beste kötü falan değil, amacınız çok başka.
  • ver mehteri.
  • gören gözler için siyaseten bitmiş birinin sırf gündem değiştirmek için söylediği cümle.

    işin en trajikomik yanı da bunu söyleyene yerli ve milli diyorlar.
  • normalde destekleyebielceğim bir görüş ama ortaya çıkacak şeyin şile kalesi restorasyonuna benzemesinden korkuyorum
hesabın var mı? giriş yap