• arthur conan doyle'un yazdığı hiçbir sherlock holmes hikayesinde geçmeyen bu cümle ilk olarak 1929 tarihli the return of sherlock holmes filminde cana gelir.

    clive brook tarafından canlandırılan detektif holmes final sahnesinde watson'a dönerek "elementary, my dear watson, elementary." der. kalıp çok sevilir ve daha sonraki sherlock holmes filmlerinde de senaristler tarafından eklenen bir jenerik cümle haline gelir.

    ve evet, köpeğiyiz britanya'nın, çevirmemişiz o yüzden.

    "basit düşün, watson'cığım, basit düşün."
  • cümlenin tamamı hiçbir arthur conan doyle yapıtında geçmez, parça parça geçer. sherlock holmes bazen "elementary" veya "dear watson"ı ayrı ayrı kullanır.

    aslında ilk kez bir sherlock holmes filminde kullanılmasından önce bu cümle, alakasız bir kitapta, p. g. wodehouse'un 1915 tarihli psmith journalist'inde geçer.

    ama önemli olan, holmes bu lafın tamamını 56 öykü ve 4 romanda söylememiş olsa da, bizi temsilen hiçbirşey anlamamış olan watson'ın sorularına holmes'ün her seferinde tam da bu anlama gelecek şekilde cevap vermesidir. biz olayın çözümünü anlayalım diye zavallı watson her seferinde kendini feda eder ve holmes'ün hedef tahtasına döner.
  • giovanni scognamillo, foucault sarkacı'nın türkçe çevirisi için yazdığı önsözde bu cümleyi sarfeder.
  • romanlarda olayın aslında basit olduğunu holmes sonradan farkeder. dizi filmlerde de biz normal insanların bunu anlaması için dostu dr. watson'a böyle anlatır. hatta dizide prof. moriarty'inin çatıda senin sorunun bu, herşeyin dahice olmasını bekliyorsun demesi
    --- spoiler ---
    öyle birşey yok aslında son sezonda görürsünüz. sherlock lan bu. sen kimsin moriarty?
    --- spoiler ---

    de bundandır.
  • quizup'da sherlock holmes kategorisinin sloganı da ''elementary, my dear player'' olmuş. her girişte gülümsetiyor.
hesabın var mı? giriş yap