• bilmiyorum hiç dikkatini çekti mi sevgili ekşisözlük, ama bendenizin nazar-ı dikkatimi "ivan" ismi ve "chermayeff" soyismi celbetti...

    bu ivan chermayeff'in peder-i âlisi, gırozni çeçenistan doğumlu bir yahudî. dikkate değer bir karışım. ve bu âli peder, serge ivan chermayeff, meraklısına çook çok meşhûr bir mimârdır efendim. çeçenistan'da petrol kuyusu işleten çook çok zengin bir âilenin oğludur. 1900 yılında gırozni'de dünyaya gelmiş, 1910'da mââile chermayeffler ingiltere'ye göçmüş. hollanda, fıransa ve bilhakis almanya'da mimârlık okumuş. ve nihâyet chermayeff'e asıl nâmını kazandıran ortağı, 20'inci yüzyılın meşhûr mimârı erich mendelsohn ile çalışmaya başlamış...

    hâsılı kelâm; ivan chermayeff, böyle bir babanın iki erkek evlâdından biri. ağabeyi peter chermayeff de baba mesleği mimârlık ile meşgul.

    ivan chermayeff "müseccel marka tasarımı" alanında epey meşhûr bir tasarımcı. neredeyse tüm meslek hayâtı boyunca, rakamla 1950'lerden beri tom geismar ile ortak. birlikte çalışıyorlar. tâ üniversiteden tanışıyorlar. mobil (1964), xerox (1968), koç holding (1978), nbc (1985), voa (2004) hep bu ortaklığın tasarımları ama bence en meşhûr tasarımı national geographic'in meşhûr sarı penceresi de ıvan chermayeff tasarımıdır.

    tabii ki 60-65 senelik zirveye ulaşmış bir kariyer, böyle beş tane logo çizmekle olmuyor. adamların onlarca tasarımı var. iyisi mi siz http://www.cgstudionyc.com/ adresinde gezin, dolaşın, görün okuyun, daha iyi öğrenin. hem bendeniz boş çene çalmaktan kurtulayım, hem de siz bütün yaptıklarını, ettiklerini görünüz.

    öte yandan; daha 1978 yılında, amerika'da dünyaca meşhûr bir büroya "logo" tasarlatmayı akıl eden koç gurubunun vizyonunu da takdîr etmek lâzım. biz tüp, gaz, ekmek kuyruğundayken vehbi koç ve çocukları nelerle uğraşıyorlarmış meğer. yoksa güzel ülkemizde bir çok kişi ve kuruluş henüz 200'li yıllarda ve bilhassa internet sâyesinde mevzûya uyandığını düşünürsek...
  • kendisini logo düşmanı olarak biliyoruz seviyoruz..
  • amerikan grafik sanatlar enstitüsü ( the american institute of graphic arts ) ve illüstratörler derneği'nin de birincilikleri dahil birçok ödülün sahibi, yale üniversitesi sanat ve mimarlık okulu mezunu ,aiga baskanlığı ve new york modern sanat müzesi yönetiminde yer almış kişi.
  • kimsenin begenmedigi logolari tasarlayip milyon dolarlari cebe indiren grafiker. (bkz: arcelik in yeni logosu) (bkz: yapi kredi nin yeni logosu)
  • son haberlere göre de önümüzdeki hafta, hem ortağı tom geismar ile yaptığı logoları hem de kendi heykel ve kolajlarını sergilemeye geliyor kendisi...
  • çalışmalarından biri için (bkz: nine west/#22840151)
  • grafik tasarımın üstadı.dünya logo tarihini değiştiren insan.
  • grafik tasarımın dünya çapındaki duayenlerindendir.

    aralarında national geographic, ratpac, moma (the museum of modern art), nbc, showtime, mobil gibi markaların logolarının, kurumsal kimliklerinin ve afişlerinin yer aldığı çok sayıda evrenselleşmiş tasarımın yaratıcısı olan ivan chermayeff, türkiye’de de başta koç holding ve ona bağlı kuruluşlar olmak üzere pek çok kurumun amblem, logo ve kurumsal kimlik çalışmalarını yürütmüştür.

    verdiği bir röportajda "sizce grafik tasarım dünyayı değiştirebilecek güce sahip midir?" sorusuna "kesinlikle hayır. yardımı bile olamaz… iyi grafik tasarım, görsel çevreyi geliştirir ancak dünyaya kritik öneme sahip herhangi bir katkısı yoktur." cevabını vermiştir.

    koç holding’in bizden haberler dergisinin ocak sayısında “ustaya veda” başlığıyla yayımlanan yazıda tasarımcılara verdiği öğütleri de eklemek isterim.

    “öncelikle çalışacağınız şirketin kurumsal kültürünü ve çalıştığı daha büyük kültür ortamını anlamanız gerekiyor. tasarım prensipleri değişmez. fakat lisanın anlayışı değişik olabilir. bunlar bazen fırsatlar yaratabiliyor.”

    “şirketin verdiği imajı anlamak önemlidir. fakat vermek istediği imaj, şirketin size verdiği imajdan başka olabilir. izleyicileri anlamak da çok önemli meseledir. örneğin, arçelik kimliği üzerinde çalıştığımızda, beyaz eşyada kararların kadınlar tarafından verildiğini biliyorduk. onun için de karar verenleri etkileyecek bir tasarım yarattık.”

    “(bir kurumsal logo hazırlarken) başlangıç için şirketin geçmişini yeterince bildiğimizden emin oluruz. ama bundan daha önemli olan, şirketin nereye gittiğidir… müşteriye nadiren tek çözüm öneririz. bir sorunun bir çözümü yoktur. birçok çözüm vardır.”

    “bir iş için 10 saat emek vermeniz, sonucun değerli olduğu anlamına gelmez. işe yaramayan çözümler için kendi kendinize konuşmaktan vazgeçmelisiniz… bazen yanıta derhal ulaşırsınız ama yapacağınız en iyi şey muhtemelen onu iki hafta boyunca unutmaktır. sonra onu yeniden ele alırsınız ve muhtemelen değişir. çünkü gerçeklik devreye girer. ama fazla gerçeklikle ona fazla zarar vermemek için dikkatli olmalısınız.”
  • chermayeff & geismar inc

    http://www.cgnyc.com/
hesabın var mı? giriş yap