• (bkz: izmir müslümanlığı)

    yerel’de izmir genelde ise tüm kıyı ege ve yer yer akdeniz ve marmara’da görülen bir inanç sistemidir. müslümanlığın farklı bir yorumudur.

    mesela kadınlarımızın baş örtüsü takma gibi bir alışkanlığı yok denecek kadar azdır. kadınlar yaz aylarında rahat elbiseler giyerler.

    çocuklar oyun oynarken, okulda, sınıflarda yani her ortamda bir aradadırlar. kız çocuğu ile erkek çocuğu cinsiyetçi bir şekilde ayrılmazlar çünkü her ikisi de çocuktur. ayrılık sadece aşağı mahalle çocuğu ile yukarı mahalle çocuğu arasında görülür. ayrıca miras paylaşımında da cinsiyetçi bir ayrım görülmez.

    kuzenlerle evlilik yok denecek kadar azdır. hatta uzak akrabalarla bile evlenmek doğru kabul edilmez ve buna aile büyükleri kesinlikle karşı çıkar.

    ramazanda oruç genelde sadece kışa denk gelen yıllarda tutulur. zaten o sıcakta hem çalışıp hem oruç tutmak için sağlam bir irade lazımdır. yaz aylarında ramazan orucu genelde sadece alkol orucu şeklinde tutulur. ramazan ayında içki içilmez, mübarek 11 aylarda içki içilir. içkinin helal mi haram mı olduğu tartışmalıdır.

    cami ile cemaatin arasındaki ilişki sadece bayramlar ve cenazeler ile sınırlıdır. harici durumlarda pek camiye uğranmaz. bazı durumlarda cuma namazına da gidilir. ( sınavdan önce, yaşlılıkta, vs) birayı fazla kaçırdığımızda wc’sinden faydalınabilir. ama camiler bizler için yine de çok kutsal ve saygı duyulan yapılardır. duvarına işeyenin götünden kan alırız.

    birçok köyde aleviler ile sünniler bir arada musmutlu yaşarlar. her iki inanan grubu da birbirlerine saygı duyar.

    sünnet, düğün gibi organizasyonlarda mevlüt ve kuran okunur ama genelde kimse dinlemez. başlarımız öne eğik şekilde dinler gibi yaparız.
  • iki yüzlü müslümanlıktan çok daha iyi bir inanç sistemidir keza içlerinde yaşayıp dışarıya çok satmazlar.

    o yüzden çok da şeyetmemek lazım.
  • muhtemelen dinciler tarafından eleştirildiğini düşündüğüm müslümanlıktır.
    ama 100 yıl sonra izmir müslümanı dediğiniz kesimi bile mumla arayacaksınız, yeni nesil okumaya, öğrenmeye meraklı.
    kuşların orduları yok ettiğine yada ayın ikiye yarıldığına inanmayacaklar.
  • bizim içimiz temiz
  • okudukları arapça ayetlerin anlamını bilerek okurlar.
    bunu unutmuşsun delikanlı.
    allahla kul arasına kimsenin giremiyeceğini bilerek dualarını ederler.
    bu nedenledir ki sümüklülerin pek iplemezlerdi zaten.
  • mevlana ne demiş :" ya olduğun gibi görün yada göründüğün gibi ol"
  • izmir foça'da, kız arkadaşımın yazlığında ailesiyle tatil yaparken yaşadığım müslümanlıktır.cuma günleri anons yapılır ücretsiz lokma dağıtılırdı.bayram sabahı babası beni kaldırıp bayram namazına götürmüştü.sokaklarda insanlar akın akın camiye gidiyordu.cami bahçesine kadar doluydu.
  • protestan islam'dır.uluslararası çapta olmasa da mustafa kemal sayesinde türkiye'de başarılı olmuştur.
hesabın var mı? giriş yap