• festivalde oynadigi sene yilin en komik isimli filmi olarak herkesin diline takilmisligi olan film.
  • tükçe'ye "2000 yılında 25 yaşına girecek olan yunus" adıyla çevrilmiş john berger senaryosu. filmin de kurtarılmaya çalışan karakterin adım adım çöküşünü seyretmekteyiz. yani berger "tarihin balinasından yunusu kurtarmaya" çabalamış ama çok da umutlu olmadığını göstermiştir.
  • senaryosunu john berger'in yazdığı isviçreli yönetmen alain tannerin orginal adı "jonas qui aura 25 ans en l'an 2000" olan 1976 yapımı filmi.
    film bizimde gündelik hayatta çok sık karşılaştığımız klasik bakkal, mahalle delikanlısı muhabbetiyle açılır ve aynı muhabbetle biter. cok yavan bi anlatım oldu biraz açarsak 68 kuşağı sekiz ana karakterin basından gecen maceralar. filmin 2/3 geçtikten sonra yunus (jonas) doğar...
    " -filtreli gauloises, lütfen.
    --bir doksan, lütfen.
    -bir doksan mı? dün bir yetmişti.
    --zam geldi. her şeyin fiyatı artıyor. enflasyon yüzünden."
  • "sanayi ve imparatorluk" kitabını okurken, sanayileşmenin artık bazı kesimler için aşırı yoksullaşmaya yol açtığı kısmına geldiğimde bir anda aklıma bu filmin son sahneleri geldi. john berger'in yazdığı hiç bir metin zaten daha gerçekçi ve daha iyi anlatılamaz olduğundan sanırım çok fena içime oturmuştu o son sahne. genel olarak da sıradışı, eğlenceli ve bir o kadar hüzünlü bir filmdi. özellikle fiyatların uçtuğu şu günlerde yaşanan kaygılara tercüman, daha bir izlenesi.

    --- spoiler ---

    filmin adı özeti gibi, film kahramanlarının yunus bebeğe yükledikleri umudun o dönemde yeni bin yıl olan 2000'e ertelenmesini ifade ediyor.
    filmi 2000'lerde izleyen biri olarak bir süredir değişmeyen dünya düzenini izlemek ayrıca anlamlıydı.

    --- spoiler ---

    edit: senaryoyu metis yayınları 1997'de basmış da meğer ayrıca. detay için: https://www.metiskitap.com/catalog/book/5000
hesabın var mı? giriş yap