• sinemada çoğu filmde yanlış kullanılır. yönetmen baş karakterin arkadaşı, alakasız ses efektleri ya da sahne geçişleriyle yapar bunu. bu ucuz ve oldukça basittir çünkü yönetmen böyle yaparak işin kolayına kaçar. çektiği filme gerekli özeni göstermediği gibi seyircisine zerre saygı duymaz böyle yaparak. dolayısıyla korku filminden korkmak yerine, ne zaman jumpscare çıkacak tedirginliği içinde izleriz filmi. yani filme güvenmeyiz. bu seyir zevkini tamamen öldürür. çünkü film kötü filmdir.

    doğru jumpscare kullanımı genel olarak filmdeki tehdit unsuru üzerinden olmalıdır ve sürpriz etkisinden çok gerilim etkisi yaratması gerekir.

    alfred hitchcock bununla ilgili "patlama değil patlama anının beklentisidir dehşet verici olan" der.

    yani filmin jumpscare sahnesine hazırlık yapması gerekir, özenle hazırlanmış sekanslar eşliğinde inşa etmesi gerekir tansiyonu. genelde bu 1 buçuk dakika ile 2 dakika arasında olur. mesela ilk conjuring filminde kıyafet dolabının üzerindeki iblis sahnesi ya da hereditary filminin sonlarına doğru iblis tarafından ele geçirilmiş annenin olduğu sahne buna güzel bir örnektir.

    jumpscare tekniğini en kötü kullanan filmlerin en başında silent hill revelation gelir. 22 jumpscare vardır filmde ve çoğu yanlış kullanılmıştır.
  • orospu çocukluğudur.
  • afgan bilim insanlarının yaptığı yoğun araştırmalar sonucu: birisi ekrana jumpscare şeklinde fırlayan bir yarrak görünce ekrana iyice yaklaşıyorsa ibneymiş eğer korkup kaçıyorsa ibne değilmiş.
  • gelmiş geçmiş en dehşet jumpscare exorcist 3 filmindeki hastane sahnesindedir.

    işte o dehşet verici görüntüler
  • klişe olması, kullanıldığı sahnelerin kötü olduğu anlamına gelmez. örneğin;

    https://www.youtube.com/watch?v=zh8ynu0jrvy
  • (bkz: hopkorku)
  • korku ve gerilim türüne hitap eden yapımlarda kullanılan bir ani korku efekti.

    gerilim ve korku filmlerinde, çeşitli videolarda ve son yıllarda daha revaçta olduğu şekliyle görsel iletilerle play station ve bilgisayar oyunlarında verilen ani ve korkutucu görsel efektler, aniden ortaya çıkan korkutucu varlıklar, ayrıca izleyicilerin ve oyuncuların bu görüntülere verdikleri ani tepkilerdir. türkçe'ye doğrudan çevirdiğimizde anlamı "korkudan (yerinden) hoplatma" dır.
  • en nefret ettiğim şey ve bunu,bir korku filmi aşığı olarak söylüyorum.
    bir çok korku filmi izledim ve çoğu yetişkinleri bile altına sıçırtma potansiyeli vardı ama jumpscare ya yoktu yada yok denecek kadar az vardı.

    bu jumpscare'ler prank yani eşek şakası için falan uygundur ama korku filmlerinde kabak tadı veriyor ve sanki kolaya kaçmak için kullanılmış birşey.

    misal; lisede hoca proje ödevi verirdi ve ben projeyi araştırıp kendi görüşlerim ile elimle yazarken, bazıları yazıcıdan çıkarıyordu doğru düzgün araştırmadan, sonra hocada siktiri çekiyordu.

    korku filminde jumpscare kullanmak bana göre böyle birşey.
  • film veya bilgisayar oyunlarında kullanılan, herhangi bir anda aniden gelişen gürültülü ve bazen ne olduğu anlaşılayaman, seyirciyi/oyuncuyu korkutma taktiği.

    yaratıcılıktan yoksun yapımcıların kullandığı bu taktik, film veya oyunun ikinci veya daha sonraki serilerinde sıkça görülür.

    çoçuklarda, ergenlerde ve korku film/oyunlarına alışkın olmayan yetişkinler üzerinde etkilidir.

    fikir vermesi açısından:
    http://www.youtube.com/watch?v=xo9dkgyvezi
  • korku türündeki oyun, film vs. içeriklerde aniden ekrana çıkan görüntü, ses vs. için kullanılan terim. beklenmedik bir anda geldiği için insanın ödünü bokuna karıştırabilir ama çok ucuz bir tekniktir bu. korku içerikli yapımın insanı germesi, iç dünyasındaki korkularını uyandırması lazım. bir eser bu yönteme çok sık başvuruyorsa eğer, bi cacık olmaz ondan.
hesabın var mı? giriş yap