• turkiye'de imam hatip liselerine giden/gonderilen ve "imam" sifati ile mezun olan binlerce kiz olmasina ragmen, turkiye sinirlari icinde cemaate namaz kildirirken yani isini icra ederken asla gorulmemis ve de asla gorulemeyecek kadin veya din adami. ne kadar buyuk bir celiski degil mi?

    ancak bu kabul edilmeyisin sebeplerini anlayabilmek icin islamin getirdigi kurallar ve islamiyetin kadina olan bakisini incelemek yeterlidir ki cok da derin bir incelemeye gerek yoktur. celiski meselesine gelince... din basli basina bir celiski degil mi zaten?

    sonuc olarak, bir carsafin veya kara ortunun arkasina sokularak namus bekciligi yapilan daha dogrusu sosyal hayattan soyutlanmaya calisilan, diger insanlarla iletisime gecmesine, calismasina ve hatta sacinin bir telinin gorunmesine bile tahammul edilemeyen, sokakta kocasini uc-bes adim geriden takip etmesi gereken, kocasi istedigi taktirde kocasini birkac kadinla daha paylasmak zorunda olan, kocasinin rahatlikla dayak atabilecegi, miras ve sahitlik gibi durumlar soz konusu oldugunda erkegin yarisi kadar deger goren, her yerde oldugu gibi camilerde de erkelerin arkasinda saf tutan, adet gordugu donemlerde ibadeti kabul edilmeyen ve hatta namazi bozan seyler sayildiginda esek ve domuz ile birlikte adi gecen kadinin onderliginde, "ben gercek muslumanim" diyen hicbir erkegin ibadet etmeyecegi, hatta birakin ibadet etmeyi boyle bir seye tahammul bile gostermeyecegi aciktir.

    diger taraftan cagdaslik, akil-mantik gibi kelimelerin arkasina saklanarak modern muslumancilik oynayan veya kendini modern musluman sanan kimi kimselerin, kadin imam fikrine sicak baktiklarini soylemeleri veya samimiyetle sicak bakmalari olasidir. bu durumda ise karsimiza iki muhtemel gercek cikiyor. birincisi; modern muslumancilik oynayanlarin bu isten cikarlari olmasi, yani bacasiz fabrikalarinin calismaya devam etmesi adina yalan soyluyor oluslari. ikincisi ise; modern muslumanin diyen ve buna tum kalbi ile inananlarin saf salakligi ya da bilgisizligi...

    ancak yukarida siraladigim ve, kuran ve hadislerde yapilacak kisa bir arastirma sonrasi karsimiza cikacak hukumlere bakildigina neyin dogru neyin yanlis oldugu tum ciplakligi ile ortaya cikmaktadir.
  • bu gunlerin populer konusu: kadinin erkeklere imamlik yapmasi. olursa muthis bir icraat. kadin imam, kadin erkek beraber cemaat. namaz kilarken basini acmayi tartisicaz sonra. bir sonraki konu etek boylari olur, miniler, taytlar. oyle camiye kim gitmez. kitleler akin akin musluman olur.

    (bkz: kadin papa)
    (bkz: kadin papaz)
    (bkz: kadin haham)
  • ırak savaşı esnasında amerikada ve de kilisede namaz icra edilerek gerçekleşen olayın gerçekten popülerleşmesi beklenemeyecek başrol oyuncusu. daha önce benzeri bir hadiseyi devlet feminizmi olarak bizzat tecrübe etmiştik, biz de. o kadar feministin onyıllarca uğraşmasından sonra, konjonktür bakımından hem söz konusu müslüman feministlere ve hem de islamın kendisine darbe haline gelen proje...
  • komplo teorilerinin son kurbani olarak chain maillerde karsimiza cikan kisi/kavram. kimin uydurdugu belli olmayan ve milletin aklina abuk subuk fikirler sokan bu maillere gore kadin amina wadud, amerika tarafindan muslumanlik dunyasini bolmek * icin gonderilmistir. bu sahis muslumanlar arasinda ihtilafa neden olacak ve muslumanlik icinde kutuplar yaratacakmis.

    edit: chain mail spekülasyona sebebiyet vermek amacıyla kötüleme kampanyası ile beraber gelmiştir. imam yetiştiren bu kadar çok imam hatipli kızımız varken; dine ait bu kadar hurafe varken; erkekler kadar kadınların da din açısından aydınlanıp, alt yazı geçilmesine ihtiyaç vardır. ortada kanımca tek ve yeterli kitap kurandır. ancak kimi zaman insanlar onu anlamakta yetersiz kalırken. sırf imam hatipler değil de ilahiyet fakültesi bir sürü kadın mezun verirken niye olmasın. aydınlanmayı / dinde bilgi sahibi olmayı insanlar bölücülükle niye ilişkilendirilmektedir anlayamadım. tabi şöyle bir talihsizlik olmuştur; söz konusu olay islamın şiddetle/terrörle bir tutulduğu, kötülendiği dönemde gerçekleşmiştir. ama zamanlamanın kötü olması, bu hamlenin kötü olmasını gerektirmez. kadınlar da en az erkekler kadar muhatap olmayı/olunmayı hak ediyorlardır.
  • erkek ve kadınlara bir arada namaz kıldırmasını bir yana bırakalım; kadınların kadınlara imamlık yapması gayetle de mümkünken kıldırırken görülmeyen kadın, görünmeyen imam. bunu elbette türkiye'de camilerin -kadınların yaptırdığı camiler dahil- erkek mekanı olarak algılanmasının, kadın girişlerinin arkadan olmasının, kadınların da neredeyse sadece teravih kılmaya gitmesinin payı büyük. amerikada ya da çinde bu böyle değil mesela.
  • celiskileri yuzlerine carpilinca kacak dovusenlerin, ucuncu sahislara hakaret etmek icin kullandigi konu.

    imam hatip liselerine ait yonetmelikten:

    "kurumun amacı
    madde 6- imam-hatip kurumları, imamlık, hatiplik ve kur'an kursu öğreticiliği gibi dini hizmetlerin yerine getirilmesi ile görevli elemanları yetiştirmek üzere, milli eğitim bakanlığınca açılan orta öğretim sistemi içinde, hem mesleğe hem yüksek öğrenime hazırlayıcı programlar uygulayan öğretim kurumlarıdır."

    demek ki neymis? imam hatip liselerinin birinci amaci imamlik ve hatiplik gibi dini hizmetleri karsilamak icin gorevli eleman yetistirmekmis. zaten cikip camilerde imamlik yapan herhangi bir imamla konustugunuzda imam hatip lisesinden mezun oldugunu gorursunuz. yani imam hatip lisesinden mezun olmak imamlik yapmak icin yeterlidir. diplomanin ustunde kocaman imam yazmasi hususu ise budur. yani bu lisenin diplomasini alan sahis imamlik yapabilir, devletten bu unvan ile kadro ve maas alabilir. yoksa ben ne bileyim diplomanin ustunde ne yaziyor. mezun olunan okul ile, mezun olanin adi yaziyordur herhalde.

    ve bahsi gectigi uzere bu kurumlara kiz ogrenciler de gitmektedir. ancak yonetmelik maddesinde de goruldugu uzere, amaci belli olan bu kuruma giden kizlarin, erkekler ile ayni diplomayi almalarina ragmen imamlik yapmak gibi bir durumlari yoktur. bu durum ise okularin kurulus amaclari goz onune alindiginda celiski gibi durmaktadir. gerci egitim-sen tarafindan yapilan arastirmaya gore bu okuldan mezun olanlarin %88'i din adami olmak istemiyormus. iste bu noktada kimi sorular gundeme geliyor. gerci simdi birileri cikip ama onlar yuksek ogrenime devam edecek falan diyecektir. gene egitim-sen'in yaptigi arastirmaya gore imam hatipten mezun olup, ilahiyat fakultelerine devam edenlerin orani %8 imis.

    yani birakin kadinlari, erkeklerin de oyle imamlik veya din adamligi gibi bir dertleri yok. eee okulun kurulus amaci neydi? bu rakamlar nedir?

    kadin imam hususuna gelirsek. imam hatip liselerden mezun olan bir kizin imamlik yapamayacagi kesindir. bunun en buyuk sebebi ise kadini ikinci sinif bir varlik olarak goren bir anlayis gecip kadinin arkasinda saf tutmayacak olmasidir. burada dile getirilen ise kadinlar imamlik yapsin demek degil, bir celiskiyi vurgulamaktir. yoksa ben de biliyorum kadindan imami kimsenin kabul etmeyecegini.

    simdi gelelim carpitilan bir diger hususa. ne demisim? "gerci kadin imam olsa cok da kotu olmazdi hani. yani egilen kadinin kicina bakmak icin bile olsa, camiye giden insanlarin sayisi artardi ve cogunlukla bombos duran ve ise yaramayan camiler bir ise yaramis olurdu..."

    hakaret varmis burada. aman da aman. yalan mi kardesim? camiler ozel gunler disinda hep bos durmuyor mu*? kadin imam olsa "aaa kadin imam gelmis gel camiye gidelim" diyecek kendini bilmezler cikmayacak mi? bu husus espri konusu yapilmayacak mi? camiye giden insan sayisi, bos bir kalabalik da olsa, artmayacak mi? hakaret varmis. peh... ulan turkiye'de, surekli bastirilan, yasanmasina izin verilmeyen duygular yuzunden -ki genelde inanc sistemleri sebebi ile kimi seyler bastirilmaktadir- yasanmiyor mu bu celiskiler zaten?

    simdi sormazlar mi adama sen o kendini bilmez degilsen ne ustune aliniyorsun, yaran mi var da gocunuyorsun diye?

    en basitinden sozlukte bile kadinlara ve cinsellige yonelik nasil bir yaklasim oldugu ortada. orada vurgulanan ise budur. erkekle kiz ele ele geziyor veya birbirine sariliyor diye yirtik dondan cikar gibi sacmalayanlar var bu ulkede. onun icin carpitilan kisimda kimsenin dinine falan hakaret yoktur. ancak bu yazilanlara da bir celiski bulmus gibi atlayip, usulune uydurulmus hakaretler yapip, akillari sira kadinlari kollayan kimseler, inanc sistemlerinin kadina bakisini, kadini nasil asagilagini, nasil insandan saymadigini bilmiyorlar herhalde. nefsine guvenemeyen erkek onun icin kadini carsafa dolamak icin ugrasmiyor mu zaten? ya da burada kadin asagilanmis diyerek aglayanlar acaba bir kadin imam arkasinda saf tutarlar mi?

    ismet inonu’nun meshur vezicesine gelince... iyiler de kotuler kadar cesur olabilse...

    * kimsenin dinine, inancina veya ibadetine karisilmayan, herkesin inancini istedigini gibi yasayip ibadetini istedigi gibi yaptigi ama tum bunlara ragmen kesinlikle olmamasi gerekirken tarikat seyhlerinin basbakanlikta agirlandigi, tarikat okullarinin milli egitim bakanligi tarafindan desteklendigi, hakkinda tutuklama karari olan ve aranan bir tarikat seyhinin tarikatinin catir catir calistirildigi, yesil sermayenin her gecen gun biraz daha palazlandigi, aydinlarin otellerde yakildigi, oruc tutmadigi icin yolu kesilen insanlarin oldugu, kimi bolgelerde din adina kucuk kizlarin okula gonderilmedigi, kadinlarin kara carsaflarin altina sokulup sosyal hayattan soyutlanabildigi, tum uyarilara ragmen ihmal, cahillik ve beceriksizlikten dolayi meydana gelmis olumlu kazalarin "kader boyleymis" diye gecistirilebildigi, islami rejim ile yonetilen iran'dan bile uc kat fazla caminin oldugu, din adina terorist eylemlerin yapildigi, kanunen yasak olmasina ragmen neredeyse her mahallede uc bes tane kuran kursunun bulundugu (artik yeni tck ile degil ya), kreslere bile din dersinin sokulmaya calisildigi, imama ihtiyac olmamasina ve hatta onbinlerce imam fazlasina ragmen hala iki gunde bir yeni imam hatip liselerinin beser onar acildigi, "imam hatipler bizim arka bahcemizdir" diyen imamlardan birinin yaninda yetismis sahsin bugun devletin basinda basimam olarak bizlere hukumet ettigi bir ulkede kim kotu, kim cesur ortadadir. ama tum bunara ragmen hala ezildigini, inanclarina hosgoru gosterilmedigini, dini inanclarini yasayamadigini, yahudi ve ermenilerin ulkeyi yonettigini, ataturk'un cizdigi yolda yuruyen modern ve cagdas insanlarin din dusmani oldugunu soyleyen tipler vardir. bu celiskileri dile getirenlere takinilan tavrin analizi icin ise buyrun:

    (bkz: dincilerin demagojideki profesyonelligi/@niketese)
  • islamiyette yeri olmadiği iddia edilen meslek türü. zaten islamiyetin genel yapisi ve dahasi islamiyetin gelişinden sonra yerleşmiş bir takim gelenekler göz önünde bulundurulunca böyle bir şeyin olmadiğina şaşirmamak lazim. ha şaşirilan şey madem yok niye imam yetişen okullara kiz çocuklari gönderiliyor ?. cevabi çok açik madem okula gidecek bari dinini öğrensin bolcana, islami şartlar dahilinde ki bu kafa örtmek , erkeklerle fazla içli dişli olmamak gibi mevzulari kapsiyor ha bir de üniversiteye de devam etmek ve hatta orda da mümkünse bolca gerginlik yaratmak şu bu. bu okullarda ve kuran kurslarinda ve hatta özel üniversite kurslarinda cihata hazirlar gibi çocuklarin hazirlandiği, beyinlerinin türlü şekillerde yikandiği laik bir ülkede yaşamaktayiz biz. hata daha dur daha dur neler olacak diyen bir takim zihniyetlet daha yillarca temizlenemeyecek işlenmiş zihinleri teker teker işleyip saliyor aramiza. dha geçen gün konuştuğum alakasiz bir insan bir akrabasinin ilkokul beşe giden kizini yazin sadece dinini öğrensin, kurani anlasin diye kuran kursuna yolladiğini ve kizin kursun akabinde kafasini kapattiğini ve ailesinin tüm israrlarina rağmen açmadiğini söyledi. şimdi bu bi kisim insan tarafindan eminim gayet duygulanma vesilesi olarak ele aliniyordur. hatta feto gibi ağlar bazilari bunu duyunca. kim bilir daha 12 yaşinda olan (ki daha küçük kizlarinda kafasi kapaniyor neymiş efendim alişsinlarmiş, yoksa ilerde zor olurmuş, zor tabi onu anliyorlar en azindan) bir kiza ne çeşit bir cehennem tasviri yaptilar, nasil korkuttular ki ailesi dahi kafasini örtmesine gerek olmadiğini söylediği halde yanacam korkusuyla itiraz ediyor. ha allah sevgisi şu bu olsa maksadi ailesi onun bu yaşta kafa örtmeyle alakasi olmadiğini anlatabilir ama belliki ortada bir obsesyon var hem de olmayan bir obsesyonun zorla oluşturulmasi. ne de olsa , sandalyeye oturdu mu ayaği yere değiyorsa kafasi kapanmali di mi ?. işte bu zihniyetlerle, kocaman bir ordu gibi kendilerini görmekle, camileri kişla, minareleri süngü, müminleri asker, kadinlari da damizlik olarak gören zihniyet artik kadinsiz bir toplumun %50'si kayiptir zihniyetiyle her şeyde olduğu gibi adini da kullanmak için böyle bir yöntem bulmuştur. kadin imam yoktur ama okulu vardir. ne de olsa okul da bir nevi kişladir.
  • büyüyen ekonomiye karşın camilerin özelleştirilmesi riskine karşı halihazırda işsizlik sıkıntısı içindeki erkek imamların rekabeti engellemek üzere, potansiyel imam işgücü katılımlcılarının sayısını biraz daha azaltmak için başlattıkları uygulamalardan bir tanesinin yasakladığı varoluş biçimi.
  • imam hatip liselerinden mezun olup "imam" diploması almalarına rağmen mesleklerini yapamayan kadınlardır. neden? ha neden? üniversite okuyup doktor, avukat, öğretmen, eczacı, mühendis bile olabilen kadınlarımızı ellerindeki imam hatip diplomalarına rağmen imam yapmayan nedir, hangi güçtür? bunu düşündünüz mü?
  • kadın türbanlı bile olsa imamlık yapamaz. bırakın kadının imamlık yapmasını erkeğin yanında camiye girmesi bile fiilen yasaktır, cemaat ile saf tutup cuma namazı da kılamaz. yani düşünün o derece.

    ve hatta;
    (bkz: türbanla camiye girmek yasaktır/@niketese)
hesabın var mı? giriş yap