• (bkz: takvim)
  • gece geldim kapınıza
    selam verdim yapınıza
    selamımı almazsanız
    daha gelmem yapınıza..!
    ---
    trabzon ve civarında rumi takvime göre yılın ilk ayına bugün giriyoruz! kalandar'ıniz (yeni yılınız) kutlu olsun!
    herkese korku salan karakoncolos inanışa göre kalandar zamanı denizden koca kayığıyla kürek çekerek gelir, önüne çıkan her şeyi yakıp yıkar, yöre halkı kapının önüne ğuliya (karalahana yemeği), mısır ekmeği, kuymak bırakır, karakoncolosu doyurup evden uzaklaştırmaya çalışırmış. karakoncolos aksi taktirde aç kalırsa evin en küçük erkek çocuğunu yermiş.
    yöre halkına korku salan karakoncolos kalandar gecesi oyunlarına ilham olmuştur. kalandar gecesi ev ev gezen gençlerden biri karakoncolos kılığına girer. yüz "maniya" denilen kazan karası ile boyanır tüylü postlar giyilir ve bele çanlar takılır. karakoncoloz kılığındaki kişi beraberindekilerle maniler ve kemençe eşliğinde gezer ve çeşitli yiyecekler toplarlar ve horonlar oynar...
    kalandar zamanı eğlenceleri ve karakoncoloslar hakkında detaylı bilgi
  • kalandar kutlu olsun!

    trabzon'a döneli 4-5 yıl oldu. ilk kez bugün kapımızı tıklayan çocuklar sayesinde kalandarı öğrenmiş olduk. rumi takvime göre yılbaşıymış, doğu karadeniz'de dini bayramlarda olduğu gibi çocukların şeker&harçlık toplamak için kapıları tıklaması kısaca. ben uzakta olmama rağmen kapı çaldığında ailemle telefonla görüşüyor olduğum için sesleri duydum.

    olaya yabancı abim kapıyı açıp bir poşet görmüş, sağı solu keserken çocukları görüyor soruyor çocuklar noluyor falan diye. bugün kalandar bugün kalandar hhiiiyyyooo gibi sesler gelmiş, abim ben dışarıdan geldim kalandar bilmem napıyoruz falan diye soruyor, çocuklardan biri babana sor o bilir diyorlar. *

    abim içeri geçip anne bugün kalandarmış diyor annem heyecanla "yaaaa poşet mi koydular kapıya? fındık koy fındık" diyor. her taraf fındık dolu olduğu için abim evde ne varsa bisküvi çikolata gofret doldurup veriyor.

    normalde çocuklar kendini göstermezmiş poşeti doldurup kapıya asıp içeri giriyormuşsun çocuklar poşeti alıp gidiyormuş, abim bi dahaki kalandarda yine gelin bu sefer acemiydik diyor. anneme soruyor siz napardınız kalandarda diye. annem çocukken kapıya asılan bir poşete şaka olsun diye yanmış odun koyduğunu ve çocuğun poşetinin yandığını söylüyor. hep beraber gülüyoruz...

    kökeni nereye dayanıyor bilmiyorum ama böyle bölgesel kültürlerin çocuklarca yaşatılması hoşuma gidiyor. bu akşam hiç sebep yokken ailecek mutlu olduk. seneye hazırlıklı olucaz çocuklar... yine gelin!
  • doğu karadeniz bölgesinde, özellikle trabzon çevresinde ocak ayına kalandar ayı, yeni yılın başladığı gün kabul edilen 14 ocak’a kalandar günü veya kocakarı yılbaşısı, çeşitli eğlencelerin yapıldığı 13 ocak gecesine ise kalandar gecesi adı verilirdi.
    gelenek hala sürüyor mu bilmiyorum. küçükken kalandar gecesi mahalleden arkadaşlarla toplanıp evlerin kapılarına poşet koyup, zili çalıp kaçardık. ev sahibi kapıyı açıp poşeti görünce içine meyve, fındık, artık evde ne varsa koyar ve poşeti tekrardan kapıya asıp kapıyı kapatırdı. biz de sessizce, yakalanmadan poşetimizi alırdık. gece sonunda da ganimeti paylaşırdık. çok eğlenirdik. grup ne kadar kalabalıksa eğlence de o kadar büyük olurdu.
    kalandar kutlu olsun.
    kalandaris, ne verirsen alıris*.
  • kutlu olsun.
  • sırf muhabbet olsun diye, tanınmamak için yüzümüzü sarıp sarmalayıp akrabalarımızın kapısını çalıp kalandar manisi söyleyerek eğlendiğimiz rumi yılbaşı.

    galandariya farfariya
    git kilere gel kapiya

    happy "galandar"
  • benim gecemmiş bi selam vereyim dedim. :)

    kalandar kutlu olsun...
  • trabzon için kalandar vakti!

    not: aslında entry’yi 13 ocak saat 23:59’da yazmıştım, ama ‘gönder’ yerine ‘kenarda dursun’ demişim.

    benim bildiğim 13 ocak gecesi, kalandar gecesidir ve kalandar dedikleri de esasen 14 ocak’tır. yani kalandar’ın 1’i kalandar’dır! (en azından bizim buralarda, eskilerde böyleydi. internet ve üstüne bir de sosyal medya şebekliği çıkınca değiştiyse, orasını bilemem!..)
hesabın var mı? giriş yap