• kazık kadar bir kadına hediye edildiğinde onu ufacık bir kız çocuğuna çevirebilen nesne.
    çocukken elimden düşmeyen, o renkli şekillerin her birinin beni bambaşka bir düşün içine bıraktığını, o dürbünün içinden uçurtmalar, çiçekler, gelincikler, evler, kelebek kanatları gördüğümü hatırlarım. bir çocuk için aşırı simetrik ve tek renkli evleri, beyaz ve tentürdiyot kokan hastane odalarını (bkz: doktor çocuğu olmak), rengarenk yapan bir oyuncaktır. yıllar sonra bir hediye paketinden çıktığında yine aynı gri şehir hayatında aynı hayalleri görürken buluveririm kendimi. çocukluk güzeldir, renkli bir çocukluk daha da güzeldir.
  • şu hayattaki gelmiş geçmiş en güzel icatlardan biri. başucunda bulundurulası, içinde kaybolunası... çocuk ruhuyla vakit geçirmeyi seven yetişkinler için ayrıca özel olan nesnedir bir de.
  • hiçbir zaman sahip olamadığım oyuncak. şu yaşıma geldim hala içimde büyük bir acıdır.
  • nerde gördüm nasıl aklıma girdi hatırlamıyorum ama hep istemişimdir bir kaleydoskopum olsun. bu yaşıma kısmetmiş.
    d&r'da satılıyor şu sıralar. üzerinde kaleydoskop yazıyor ama aslında teleidoscope, kaleydoskopun bir çeşidi.
    bildiğimiz kaleydoskoptaki renkli cam ya da boncukların yansımasını değil ucundaki lens vasıtasıyla baktığınız her yerin/şeklin yansımasını görüyorsunuz.
    bir gözüm kısık bir gözümde dürbünüm, çocuklar gibi şenim şu sıralar.
  • bugün d&r'da gördüğüm ve aklıma bunlara bayilan bir arkadaşı getiren nesne.

    (bkz: lassie bize bir şey anlatmaya çalışıyor)

    dayanamadım aldım, 9.5 tl. baktığınız nesneye göre efektin değişmesi daha güzel olmuş.
  • etimolojik araştırmaya konu edildiğinde;* aşağı yukarı "güzel şekiller gösterici" (yunanca) anlamına gelir kelime. türkçesi çiçek dürbünüdür. evet.
  • annemle pazara gittigimiz bir gun, yasim daha 4-5 iken, tezgahin birinde gormustum bunlardan aldirmistim anneme. o gun ve sonraki birkac gun daha her seye, herkese bunun gozunden bakmistim. o zaman anlamamistim ama benim kaleydoskopum kucuk prensliydi. kirmizi pelerini ve cicegiyle. kitabi ilk okudugum zaman anlamistim ve aramistim kaleydoskopumu lakin bulamamistim, o an cok uzulup sonra da unutmustum.

    gecenlerde bir arkadasim yine elinde kaleydoskopla dolasinca animsadim, vallahi acidi icim. simdi ara da bul oylesini.. caanim kucuk prens, kendim yapicam bu gidisle.
    cok guzeldi be.

    alt tarafı baskısı vardı küçük prensin ama pelerinini kaleydoskopa kılıf yapmışlardı.
    hoff..
  • bir zamanlar galatasaray tv de yayınlanan programın adı...
  • bugün gelen sürpriz bir hediye paketinin içinden çıkan, zamanın değiştirdiği ve beni yeniden çocukluğuma götüren nesne. ama bana gelen versiyonu çocukluğumdakilerden epeyce farklı. baktığınız objeyi çeşitli şekillerde gösteriyor.
    benim hatırladığım kaleydoskopun içinde kırık ayna parçaları ve renkli boncuklar vardı. bakınca bizimkinden uzak, başka bir dünyanın; belki bir masal dünyasının içinden bir bahçe görüyormuşum gibi gelirdi. muhtemelen o zamanlar bilgisayarlar, atari oyunları, 3 boyutlu çizgi filmler falan olmadığından hayalperest ve kurguları seven bir çocuk olarak görüp görebileceğim en masalsı diyarın kaleydoskoptan gördüğüm olduğunu düşünürdüm. bu da beni fazlasıyla mutlu ederdi. bir gün kaleydoskopu yere düşürdüm, aynaları kırıldı. uzun süre ağladığımı hatırlıyorum. o kadar ağladım ki dedem silindir şeklinde bir kartondan yenisini yapmıştı. gel zaman git zaman büyüdüm, kaleydoskoptan gördüğüm dünyalardan başka dünyalar da olduğunu gördüm. yedi-sekiz yıl önce yurtdışında bir müzenin giftshop'unda kocaman ve pahalı bir kaleydoskopa rastladığımda yeniden hatırladım bu nesneyle ilgili anılarımı ve aslında ne kadar gerçek bir çocukluk yaşadığımı.
    sanırım iki yıl önce, hayatında hiç kaleydoskoptan bakmamış bir arkadaş edindiğimi fark ettim. onu hiç bir çocuk olarak düşünememiş olmamın sebebinin bu olduğunu var sayıyorum. bu vesileyle kendisine de selam ederim.*
  • levent metro istasyonu ile metrocity avm arasındaki yeraltı geçidinde, yerin altından yeryüzüne ve oradan göğe doğru uzanan bir cam-kule vardır. aldığı ışık ve yansımalarla birlikte şahane bir kaleydoskop etkisi vardır:

    http://www.flickr.com/…up/8368464875/in/photostream

    üst bölümlerinde yeryüzündeki ağaçları, dalları ve binaları fark etmek mümkündür.
    ancak bu kaleydoskop kulesi, neredeyse gizli gibidir, dönüp bakmazsanız göremezsiniz.
hesabın var mı? giriş yap