• yakında everest yayınları'ndan çıkması beklenen yeni ayşe kulin kitabı.
  • "ben bunu okumadım mı?" hissini doyasıya yaşatan kitap.
  • çok akıcı bir kere. sabah başladım gece yatarken bitirmiştim kitabı. hiç sıkmadı, hele adı geçen profesörlerin gerçekten türkiyede ders verdiğini öğrenince daha güzel oldu kitap.
    bir tarafı ders kitabı gibi tarihleriyle avrupa'da ve türkiye'de gelişen olayları anlatırken bir taraftan da 4 kuşak bir aileyi anlatıyor. her türlü okunur.
  • hali hazırda okuduğum fakat henüz bitirmediğim bir (bkz: ayşe kulin) kitap.çok akıcı ve güzel bir dili olmasıyla birlikte verdiği tarihsel bilgiler atatürk ve ülkemizin kuruluş dönemiyle alakalı önemli olayları içeren tarih,hayat mücadelesi,beyin göçünü,ayrımcılığı,nefreti de içinde harmanlayıp bize sunuyor.bittiğinde de bakalım aynı duyguları hissettirecek mi...
  • dört kadın; elsa, suzi,sude,esra.
    dördününde ortak özelliği aşk evliliği yapmaları.tarihe üstünkörü yaklaşılmış, aşka keza.hitlerin zulmünden kaçan prof'ların burda çektikleri sıkıntılardan dem vurulmuş oysa biz kendi anavatımızda daha mülteci yaşıyoruz.yine onlar çocuklarını kolejlerde okutup iyi yerlere getirmeye vakıf olmuşlar.hazır konu dağınık biraz da kendi görüşümü katayım bari diyen yazar, reis ve geziye göndermelerle siyasette yapmış.yani biraz ondan biraz bundan derken sonunu da okurun hayal dünyasına bırakmış.her yazarın korkulu rüyası mıdır bir gün yazacak bişeylerin kalmaması? korkmasınlar, bakın 'kanadı kırık kuşlar' ilk baskı 150 bin basılmış.
  • son okuduğum türkçe roman.

    bitirene kadar elimden bırakamadım, diyebilirim. ama bu, kitabın sonlarında alelacele bir üslup olduğu ve hikayedeki son iki kadının biraz eksik kaldığı gerçeğini değiştirmiyor.
  • uzun zaman sonra okuduğum ilk ayşe kulin romanı.

    kitap kesinlikle akıcı ve merak uyandırıcı. daha ilk bölümlerden size içine almayı başarıyor.

    --- spoiler ---

    kitapta hep öne çıkan karakterler kadın karakterler. önce almanya'dan göç etmek zorunda kalan elsa, sonrasında onun kızı suziyi okuyoruz. ana karakter suzi, almanyada doğmuş babası türkiye'de görev alacak diye cumhuriyet zamanında türkiye'ye gelmiş bir yahudi, kendisini atatürk'ün kızı zanneden. türkiye'ye gönülden bağlı. bence kitap bu açıdan arada kalmışlığı güzel anlatmıştı, bazıları kendini o toprağa ait hissederken aynı aileden bazıları ise hep gitmenin derdinde, suzinin kardeşi peter gibi. kendisini bu millete de toprağa da ait hissedememiş

    suzanın kızı sude ve onun kendini arayışı hele ki esra dönemleri bana zoraki geldi. keşke kitap suzan'da bitseydi dedim. son dönemde çıkan türk yazarların kitaplarında özellikle göze sokulmak için son dakika geziden bahsetmek hikayeye bunu yedirmeleri bana eğreti geliyor. aynı hissi ayhan geçgin'in uzun yürüyüş kitabında da almıştım, sevemedim.

    bu olumsuzluk haricinde kitap o dönemlerin siyasetinin insanlar üzerinde etkisi hakkında bilgi veriyor. karakterler sıcak. akıyor, okunası.

    --- spoiler ---
  • akıcı ve keyifle okuduğum ayşe kulin romanı. arada ufak tefek dil bozuklukları ve imla hataları var maalesef. ama genel olarak tarzını sevdiğimden takılmadım. kitabın sonu okurun hayal gücüne bırakılmış gibi görünse de, benim bildiğim ayşe kulin bu romandan en az üç kitap daha çıkarır.
  • vallahi ben pel beğendim. ikinci dünya savaşı, hitler, yahuduler, taze cumhuriyet dönemi sanrıları okumayı sevenlerin pek beğeneceğini varsaydığım kitap.
  • bir ayşe kulin romanı.

    3 günde bitirdim. başlarda özellikle elsa'nın ve ailesinin anlatıldığı bölümleri çok beğendim. suzy'nin bölümü de ilgi çekiciydi ama sude ve esra nın anlatıldığı kısımlar daha çok bitse de gitsek havasında yazılmış gibiydi. özellikle sude'nin korhan'ı terkettikten sonraki kısımda 36 yaşından 60lı yaşlara atlanması ciddi bir kopukluk yaratmış. bazı yerlerde sıkıcı ayrıntılar verilmişken ve defalarca tekrara düşülmüşken, bazı yerlerde 20-30 yıllık atlamalar yapmak okuyucunun zihnini yoruyor. bunun dışında profesörlerin gerçek hayatlarındaki dönüm noktaları, atatürk'ün hayatından bazı kesitleri ve türkiye tarihindeki önemli olaylarla kitabın kurgusunu iç içe geçirmesi çok başarılı. bir müddet aklımda tutubabilecek bir kitap.
hesabın var mı? giriş yap