• (bkz: kantaron)
  • sarı kantaron bitkisinin geleneksel olarak zeytin yağında bekletilmesiyle hazırlanan maseratıdır.

    yaygın uygulamanın aksine, güneşte bekletilerek değil, güneş görmeyen, serin bir ortamda saklanarak hazırlanmalıdır. çünkü zeytin yağı uzun süre güneşe ve ısıya maruz kalırsa oksitlenir.
  • halk arasında kanturun dense de doğru ismi sarı kantaron yağıdır. tıpta sıkça kullanılan bir bitkiden elde edilir.
    (bkz: hypericum perforatum)
  • adanalı bir annenin evladı olarak kendimi bildim bileli evimizde bulunan yağdır, ailecek kıçımıza başımıza çalarız. alışkanlıktan olsa gerek kokusu da çok fazla rahatsız etmez şahsımı.

    kapalısından açığına her türlü yaraya, derecesine bakmadan tüm yanıklara, tahriş olmuş herhangi bir bölgeye sürülmezse olmazdır. sesiniz kısılmışsa, öksürüyorsanız, boğazınız ya da mideniz ağrıyorsa aklınıza estiği sıklıkta ufak bir yudum alınır (öyle çorba kaşığıyla içmeyin, yağ sonuçta, bünye alışık değilse daha yutamadan öğürmeye başlarsınız). sinüzit olmuşken burnuma dalmatmışlığım, kaynar suyun içine döküp buharını solumuşluğum ve sayısız faydalarını görmüşlüğüm vardır.

    bunun dışında uçuğumu da iyileştirmiştir pek çok kez. o da şöyle oldu, geç kaldığımı bilmeme rağmen iki gün boyunca uçuk kremi kullandım ve tabii ki fayda etmedi, dudağımın kenarında nur topu gibi oturan uçuk zovirax'a kıçıyla gülüyordu. denemekten zarar gelmez dedim, üçüncü gün kantaron yağı sürdüm ve o da ne, günün sonunda uçuk toparlandı, ertesi gün de küçüldü. o gün bu gündür uçuğa kantaron yağı sürerim, en az bir hafta azap çektiren nalet şey birkaç günde düzelir.

    bunca reklam yaptıktan sonra hazırlanışını anneannem bildiriyor:

    ister taze ister güneşte kurutulmuş sarı kantaron (biz kantoron diyoruz kusura kalmayın), mutlaka cam bir şişeye alabildiği kadar doldurulur (tıka basa doldurmaya gerek yoktur). mesela şu bir litrelik meyve suyu şişeleri idealdir. üstüne marketten alınmamış olan, tercihen bir akrabanın kırsal alanlarda kendisi yapıp getirdiği saf zeytintağı doldurulur. bu şişe en az 15 gün, isterseniz bir ay boyunca güneşte bekletilir. taze otla yaptıysanız kan kırmızısı, kurutulmuşuyla yaptıysanız da koyu sarı kantaron yağınız hazırdır.
  • sağ elimin iki parmağı yandı. ya da yandı demeyim de pişti diyim anlayın. vay arkadaş iki elde toplam on parmak var bende sekizi beyaz ikisi zenci. napcaz netcez derken bu kantaron yağı iyi gelir dediler.
    allah sizi inandırsın ne iz kaldı ne bişey hatta bazen hangi parmaklar yandı diye unuttuğum oluyor. yanlız hemen belirteyim o iki parmağı fabrika ayarlarına döndürmem 8-10 ay arası her iki üç günde bir az biraz sürerek oldu . yani mucize şekilde iyi geliyor ama az biraz sabır gerekiyor.
  • damarları büzme etkisi ile migrenden muzdarip hastalarda çok şaşırtıcı olumlu sonuçlar veriyor 15-20 dakikalık masaj ile...
  • kantaron yağı yapmak için en iyi kantaron şirince köyünün denize bakan yamaçlarında bulunabilir.

    ilkbaharda yaz başında gidip kendiniz de toplayabilirsiniz üstelik şirincenin güzel havasını içinize çekerek.

    şifa olsun
  • datça pazarında kavanozla satılır. yanık tedavisinde çok hızlı sonuç verir. tecrübeyle sabittir.
  • bu yağı kullandıktan sonra yoğun güneşte kalmamak gerekir ışığa karşı hassasiyet ve lekelenmeler oluşturabilir.
  • bacağımdaki parmak girecek kadar derin yanığı iz bırakmadan tedavi eden mucize yağdır benim için. ne yanık kremleri kullandım bana mısın demedi ama kantaron yağını üç gün sürünce çok güzel geçti yaralarım. sonra mersin yaylalarından kendim toplayıp ben de yaptım. her evde bulunması gereken ilaç bence. daha önce hiç farketmemiştim ama ılgaz dağları da bu bitkiyle doluymuş meğer. oralarda pek bilinmediği için yamulmuyorsam çiçek olarak beğeniliyor sadece.
hesabın var mı? giriş yap