• muazzam toroslar manzarası eşliğinde göksu nehrinin kah kenarı kah üzerinde seyredilen ve 1650 rakımlı meşhur sertavul geçidi ile iç anadoluyu akdenize bağlayan güzergâha sahip bir karayoludur. istanbul-ankara-konya-karamanlıların mersin sahilllerine en kısa ulaşım noktası da diyebiliriz.

    yalnız ne konya-karaman yolu gibi tertemiz,dümdüz ne de silifke-mersin yolu gibi samimi,içtendir; yüzde doksanbeşi tek gidiş geliş olmak üzere viraj viraj viraj insanı isyan ettirir,hele bir de bayram dönüş yolculuğuna takılırsan... beklemek eziyet olur. her ne kadar tünelli-viyadüklü yeni bir hat üzerinde çalışmalar devam etse de önümüzdeki yaza yetişemeyeceği belli olduğu için bu güzergahı kullanan/kullanacaklara allah kolaylıklar versin...
  • navigasyona aldanılmaması gereken güzergah olup ankara'dan adana'ya gidecekler, macera arayıp konya-toroslar-akdeniz yapmak isterlerse onlara kötü sürprizleri olacak yoldur; ilave 2-2.5 saat diyorum.
    iki parçaya ayırmak daha doğru olur:

    karaman-mut yolu (karaman'dan mut'a)
    > şahsi araçla yaklaşık 1-1.5 saatlik sürer.
    çift gidiş-geliştir.
    > karaman yolunu güzel yapmışlar, şehirle işiniz olmaz ışıksız yolunuza devam edersiniz.
    > tam bir tırmanış yoludur; kıvrımlar virajlar inişler çıkışlar bolca bulunur.
    > doğa manzaraları enfestir; toroslar tüm haşmetiyle karşımızdadır. hele o dağlar taşlar... uçsuz bucaksız vadiler platolar... muazzam
    > pek çok duraklama noktası vardır, buralarda envai çeşit mevye sebze bulunur.
    > yolun 30'lu kmlerinde sertavul geçidi adında 1650 rakımlı bir bağlantı noktası vardır, buranın tabelada durup foto çekmek hariç bir numarası yok.
    > yolcular için zevkli, sürücüler için rahat bir rotadır.
    > özetle keyifli bir rotadır, motorla acayip gezilir.

    mut-silifke yolu (mut'tan silifke'ye doğru);
    > manzarası güzel araç kullanımı yorucu illet bir rotadır.
    > çoğu yer tek gidiş-dönüştür
    > tabelalarda 70küsür km gösterse de virajdır falan derken 2 saati bile bulabilir.
    > mut'un trafik ışıkları biraz canınızı sıkabilir, fazla gibiydi biraz. olsun.
    > mut'tan itibaren derin vadileri aştığımız yolda göksu nehri hem rehber hem yoldaştır. yol, nehrin çevresinde dağların yamaçları boyunca ilerler.
    > sonlara doğru nehrin üstünden geçip "silifke 15" tabelasını gördükten sonra yol çift gidiş-dönüş olmuştur, epey virajlı da olsa rahatlarsınız.
    > yol boyunca sulak alanların da etkisiyle enfes doğa manzaraları görürüz. misal birkaç yerde kavak ağaçlarından oluşan muazzam ormanlara denk gelmiştim, güneş tepede olmasına rağmen içerisi zifiri karanlıktı.
    > tatil gidiş-dönüşleri eziyet olabilir. hatalı sollama örneklerine çokça rastlanır, aman dikkat.
  • her taşucu seyahati öncesi "off yine mi yaa" düşüncelerine gark ettiren yoldur kendileri. ama sonuna gelindiğinde silifke'nin palmiyeleri ve deniz kokusu ile birlikte derin bir oh çektirir.
  • yıl 2020 olmuş hala düzeltilmeyen anadolu'nun en yorucu yollarından biri.

    özellikle mut silifke arası hele birde hava kötüyse tam bir kumar. siz ne kadar iyi olursanız olun karşıdan yapılacak hatalı sollama ile burun buruna gelebilirsiniz. ulaştırma bakanlığı elini çabuk tutmalı.
  • ormanın arasında zifiri karanlıkta gidilen yol. eğer biraz korkusuzsanız sağa çekip farları kapatıp sessizlikte yıldızları izleyebilirsiniz.
  • karaman-mut etabı rahat ve çift yol, mut-silifke etabı ise zorludur. bu etap tek gidiş geliştir ve bitmeyen virajlar eşliğinde yaklaşık 45 km yol alırsınız. dikkatli olunmalıdır. acele edilmemelidir. hatalı sollama yapılmamalıdır. hatta mümkünse sollama yapılmamalıdır. yol boyunca ağustos böceği sesi, çam ağaçları ve ormanlar eşlik eder, sağ tarafta toros dağlarının manzarası muhteşemdir. sürücüyseniz manzaraya değil, yola bakınız.
  • konya-karaman 1 saat,
    karaman-mut 1 saat,
    mut-silifke 1 saat,
    silifke-mersin 1 saat.
    hiç mola vermezseniz 4 saat falan süren bir rotadır. 1 saat yemek, 1 saat tuvalet-abdest-namaz molası verirseniz toplamda 6 saat süren ama son derece keyifli bir yolculuk yapmış olursunuz ..
hesabın var mı? giriş yap