• - sap sap sap sap sap sap sap sap sap. karıymış at sepete. sap sap sap sap sap. pınarlar verici olur at sepete. sap sap sap. ulan inşallah tokmakçısı yoktur. at sepete. sap sap sap sap
  • ne heyecanla, ne gazla başvurdukları önyazılarından kolaylıkla anlaşılabilecek adaylar arasından, bir amatörün eline verildiğinde pozisyon için uygun adayın salt heves ve gazla değil, nitelik ve şirket profiline uygunlukla bulunacağını bilmediğinden amatörün işin içine etmesinden kaynaklı yaşadığı buruk his.
  • sonuçta bir görev olduğu düşünülüp çok takılınmaması gereken his.

    fakat önemli olan nokta şu, kim elerse elesin, yeter ki elediği adaylara bunu en kısa sürede bildirsin. o insanlar haftalarca acaba değerlendirme yapılmış mıdır, acaba dönüş olacak mı diye bekletilmesin, duruma göre kendi yollarına baksınlar.
  • beraberinde hissedilen buruk ve cekimser orospu cocuklugunu en azindan biraz hafifletmek adina, eleme kriterlerini sozluge yazarak yeni mezun fakirlere yardimci olunmasi gereken buruk histir.

    edit: bizim sirkette bana da bu tarz is kitledikleri icin cekinmeden kriterlerimi verecegim istir.
    - genelde it'ci aldigimizdan %90'i avrupaya okumaya gelip donmek istemeyen hintliler olur
    - ilk once requirement'a gore yabanci dillere bakilir, ingilizce yaninda baska dil isteniyorsa o diller yoksa, surucu belgesi sarti var ama adamda yoksa, kafadan elenir
    - cover letterina bi goz gezdirilir adamin ne mal oldugu kestirilmeye calisilir
    - "is teklifini alayim calisma vizesi basvurumu yapayim, zaten test suresinde kovulurum sonra vizem elimde gider hamburgercide calisirim yada tuvalet yikarim" mantiginda olan isten zerre anlamadigi belli olanlar (yaklasik 3'te ikisi) elenir
    - cv'deki en son is ve goze carpan baska bir is bulunur bi bok yapmamis olanlar elenir
    - ortalama calisma surelerine bakilir 2-3 ayda bir is degistirenler elenir
    - okula bakilir coursework olarak "notron isinimli yarrak teknolojileri" gibi sirf goz doldursun diye sisirilmis cv'ler elenir. okulda ne yaptiniz hic sikimizde degil
    - java, jboss, apache tomcat yada jyarrak framework gibi generic bisey araniyosa daha once calistigi teknolojilere bakilir. cok spesifik bisey lazimsa (atiyorum forex piyasasi icin c++ dilinde high frequency trading bot yazma tecrubesi olan biri gibi) bunlarin olayi zaten en son islerde belli olur ve direk mulakata alinirlar
    - buraya kadar zaten 10-15 tane cv kalmistir bunlara bakilir is tanimina bakilir adam daha once benzer bisey yapmis mi, yapmamissa ama potansiyel varsa alt siraya alinir alakasi bile yoksa elenir.
    - bi onceki asamada butun cv ler elenmisse en yakin 3-4 tanesi secilir ve mulakata cagrilir
    - mulakattan sonra line manager sorar "ne mal bu herif" diye, aciklarim
    - "isme bak amina koyim ne diye hitap etcez bu herife" ya da "hahahah bula bula bu tipini siktigimi mi buldun" falan derse benim de cok sikimdeydi ya, elenir.
    - akli yatarsa o da bi tanisir, yaninda da beraber calisacagi adamlardan bir iki tane goturur komple bi saldirirlar
    - adam hayatta kalirsa is teklifi yapilir
    - done

    edit: amina koydugumun yazilim piyasasinda 10 sene calistiktan ve milyon tane it'ci mulakata aldiktan sonra, %100 aranan seyleri listeliyorum ki is basvusuru yaparken bosuna vakit harcamayin.

    100% aranan seyler:
    - yazdigimiz is tanimini anlayacak kadar iq'nuzun olmasi. (bilgisayar muhendisligi bitirip 4 yillik bachelor's degree alabiliyosan vardir.)
    - yazdigimiz is tanimindaki ise az biraz benzer bisey yapmis olmaniz tercih sebebidir.
    - yazdigimiz is tanimindaki isle alakaniz bile yoksa yada yeni mezunsaniz, potansiyel varsa yine olur. github'da bir iki karizma projeniz olsun commentli testli mestli.
    - yazdigimiz is taniminin altinda ya bir recruiter ismi, yada bir email adresi telefon numarasi falan olur. uzerine basa basa soyluyorum o recruiter'a direkt ulasacaksiniz. email olur linkedin olur telefon olur farketmez. cv'yi yolladim bekliyorum olmaz. o recruiteri bulacaksin. elinde cv'sinin ciktisini alip firmalarin kapisindan girip elden veren developerlar gordum. utanma sikilma yok. recruitera direkt ulasmak demek o isi gercekten istedigini gostermek demek o yuzden direkt seni top 10% candidate yapar.
    - bundan sonra en onemlisi cover letter. cover letter'siz cv'yi kivir götüne sok. yukarida bahsettigim gibi recruiterin emailini bulduktan sonra cover letter'i direkt emailin metin kismina yaziyorsun. attachment falan yapmak yok. asagi yukari soyle olacak:

    *****

    merhaba ben vitakraft. su anda yarrak sirketinde full stack developerim/tuvalet temizliyorum/issizim. ondan once kurrek murrek sirketlerinde bilmemne pozisyonlarinda calistim. toplam x yil profesyonel olmak uzere x+y yil software engineering tecrubem var. (x, y unsigned integer)

    sizin firmanin yarrak engineering pozisyonunu linkedin'de gordum/arkadasim tavsiye etti ve bu pozisyonun bana cok guzel bir fit olabilecegini dusunuyorum. yada pozisyon falan gormedim ama sizin sirketin kulturunu multurunu a,b,c sebeplerden seviyorum ve acik basvuru yapiyorum.. velev ki:

    * amgöt inc. de calisirken yaptigim projede bilmemne bilmemne basardim, bu pozisyonla ilgili know-how'um var.
    * bilmemne inc. te su görevde sunlari yaparken ebesinin amini edindim.
    * sacma sapan co.ltd. de bilmemne yaptim musteri iliskilerim iyidir.
    * ........ (bu tarz ana madde seyler yazacaksin, ama bunlarin hepsinin cv'de daha detayli olarak anlatimi da olacak)

    iste bu yuzden bu pozisyon bizi refaha komple erdirir. cv'm ektedir should you have any questions and/or inquiries do feel free to contact me via phone +1 800 1234567 or email at vitakraft@pornhub.com.

    looking forward to hearing from you, best regards
    vitakraft

    ******************

    attachment olarak ta cv'nizi ekliyorsunuz. hayirli isler.
  • ceo ilanına başvuran esenler endüstri meslek mezunu ama aöf işletme mezunu abimiz.
    diplomada açık öğretim yazmıyor. işletme okudum ben. askerliği bile 5 ay yaptım. hey yavrum hey beaaaa
  • cv'lere bakarken gelen "ben bu sirketin sahibiyim ama bende bu vasıflar yok lan" dediğinizde hissedilen burukluktur.

    cv'ye göre adam apple ceo'su olabilecek gibi doldurmuş (çoğu da internetteki en popüler 3-5 template üzerinden). örneğin adam bir vida sıktıysa tüm robotu kendi, tek başına yapmış gibi yazmış. cv'lerde ekip ile birlikte başarılar yerine tek kendini ön plana çıkaran cv'ler çöptür benim nezdimde. tek başına bunları yapıyorsan ne diye şirketime iş başvurusu yapıyorsun. git kendi işini yap.

    hele bir de o ingilizce ön yazılardaki internetten arak cümle kalıpları yok mu? işte onun için bile mülakata çağrılıp sadece tek soru "ön yazını bize ingilizce anlatır mısın?" demek gelir içinden.

    ha bu arada ben mi ne şirketi sahibiyim? bir devlet kurumunda çay ocağım var. marka toplamaya adam arıyoruz.*
  • 1 kişi alınacak ilanı 2 ay yayında olunca yüzlerce, binlerce başvuru oluyor. her haksız elediği cv için götüne 1mm daha girecek desen 20cmden sonra buruk his dediğin işte onun zorlamasıdır. buradan patronlara bir mesajım var. ik'cılarına güvenmesinler.
  • şu cv olayı kadar can alıcı bir konu gerçekten yok.

    cv eleyecek duruma gelmedim ama bana çok cv soruldu nasıl diye. adam hello my name is lastwolf diyebilecek ingilizceye sahip inglizcem 5/5 demiş.

    2 gördel düzenleyip photoshop 5/5 demiş.

    hesap makinesi yazıp python 5/5 demiş.

    gerçekçi olun.

    neyseniz onu yazın.

    hiçbir şey bilmeseniz bile işe olan hevesinizi gösterirseniz yine bir şansınız var, şirket hevesinizi görüp alıp yetiştiririm mantığıyla işe alabilir.

    ama ultra saçma cv doldurursanız mülakatta patlarsınız. mülakatı es kaza geçtiniz diyelim en fazla 3 ayınız var. tecrübeyle sabittir. en az 3 kişi gördüm 3 ayda kovulan.

    sonra cv'de 2-3 aylık çalışılan firmaları yeni başvurduğunuz firmalara anlatmak zorunda kalırsınız. ya da bu yüzden direkt elenirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap