• kasım süleymani, 1998 yılında ahmet vahidi’den sonra devrim muhafızları kudüs kuvvetlerine komutan olarak atandı.

    kasım süleymani, iran’nın askeri faaliyetlerinde kadim bir geçmişe sahiptir. süleymani, iran-ırak savaşı'nda (kerman eyaletinde bulunan) “sarullah41” kolordusu’na komutanlık yaptı. ayrıca savaş esnasında bir çok askeri çalışmalara da komutanlık yaptı.

    general süleymani, dini lider ali hamaney tarafından iran’ın bazı ülkelerdeki dış siyaset sorumlusu olarak atandı. bu ülkelerden bazıları lübnan, ırak, afganistan ve filistin’dir. iran’ın bu ülkelerde bulunan elçiliklere ait bir çok kadroya, iran devrim muhafızları komutanları atanmaktadır. örneğin ırak’taki iran konsolosluğunun büyükelçisi, kudüs muhafızları istihbarat sorumlusu hasan danai fer’dir. ayrıca, amerika’nın süleymaniye’de bulunan kuvvetleri’nin tutukladığı tuğgeneral mahmut ferhadi ve erbil’de tutuklanan diğer iranlılar da kudüs muhafızları’na mensup kişilerdi.

    amerika, süleymani’yi ırak’ın işlerine karışmakla ve ırak'ta güven istikrarsızlığını yaratmakla suçlamıştır. ayrıca washington post gazetesi, süleymani’yi iran’ın dış siyasetine yön veren bir kişi olarak nitelemiştir. öte yandan, kasım süleymani, 24 ocak 2011 tarihinde dini lider ali hamaney’in talimatıyla tümgenerallik rütbesinden korgenerallik rütbesine terfi atmiştir.

    çeviri yapan : iskender hevidar.

    kaynak : http://arabic.iranbriefing.net/?p=706

    http://turkish.iranbriefing.net/?p=168
  • ırak daki şii türkmenleri ziyaret ettiği iddia ediliyor. adamın, ırakta birilerini ziyaret edebildiği iddia ediliyor.
  • iran devrim muhafızları ordusuna bağlı, seçkin el kudüs ordusunun komutanlığını yapıyor. ırak'taki ışid ilerleyişini durduran ve amerli'de türkmenleri ve daha bir çok mazlumu kurtaran ordunun generali.

    beşar esad'a sağladığı askeri stratejiyle tanınmıştı. buna göre süleymani'nin sağladığı strateji sayesinde suriye'deki iç savaş esad lehine döndü; muhalifler tarafından ele geçirilen şehirler ve kasabalar yeniden esad rejiminin kontrolüne geçti.

    http://www.bbc.co.uk/…014/06/140618_kasim_suleymani
  • "benim adım kasım süleymani. şunu bilmelisin ki iran'ın ırak, lübnan, gazze ve afganistan politikalarını ben kontrol ederim."
    kudüs tugayı komutanı.bu sözü celal talabani'ye söylemiştir
  • ırak ordusu'nun şii yerel güçlerle ortak olarak ışid'e karşı tıkrit'te başlattığı operasyonu yönettiği söyleniyor.
  • ırak ışid belasından kurtulacaksa bunun mimarlarından biri olan kişidir. tikrit'den gelen haberlere göre ışid kenten sürülmüş. bunda sünni ve şii milisler ile ırak ordusunun kordinasyonunu sağlayan süleymani'nin payı büyük. darısı diğer şehirlerin başına diyor ve ırak'a bir an önce huzurun gelmesini temenni ediyorum.
    kasım süleymani'yi ilginç kılan şey askeri eğitim almamış olmasına rağmen yeteneği ve karizmasıyla korgeneralliğe kadar yükselmesi. iranın komşu ülkelerle politikasını belirleyen kişi olduğu söyleniyor. hayatı film olsa soluk soluğa izlenecek bir yapım ortaya çıkar.
  • (bkz: kudüs gücü)
  • bizimkiler ortadoğuda sünni şeridi oluşturmak isterken adam savaşa savaşa akdeniz'den basra'ya şii halkası kuruyor, vay be buralarda adam hakkında bilgi sahibi olan yok ama galiba önümüzdeki 10 yıl içinde ölmezse adını sabah akşam duyacağız gibi.
  • “ortadoğu bu adamın parmağında dönüyor!” (khavermiyane roye engoşte in merd miçerkhed) farsça yayın yapan aparat adlı site.

    “acımasızlığı ve etkisi herkesi dehşete düşürür. o hem her yerdedir hem hiçbir yerde değildir” the guardian’a konuşan kıdemli bir amerikalı yetkili.

    “süleymani’nin gücü doğrudan hamaney’den gelir. herkesi, cumhurbaşkanı da dahil herkesi by-pass eder. islam’da anne-babaya itaat kuralı vardır. iran ve iran dışındaki bütün şiiler hamaney’e, dolayısıyla doğrudan onun adına hareket eden süleymani’ye anne-babalarına itaat ettikleri gibi itaat ederler. ırak’taki bütün önemli insanlar onu görmeye gider. insanlar onun tarafından büyülenmiş gibiler, onu bir melek gibi görürler.” ıraklı sünni lider salih mutlak

    “herhangi bir ülkeyle ilişkileri diplomasinin geleneksel muhatabı olan dışişleri bakanlığı ile yürütmüyorsanız, işiniz zor demektir. bizim ırak’ta yaşadığımız sorun, muhatabımızın geleneksel bir muhatap olmamasıydı. muhatabımız bir güvenlik aparatıydı” amerikalı komutan james petras

    “düzenli olarak camiye gider ama onu harekete geçiren asıl şey dindarlığı değil, iran milliyetçiliğidir.” ıraklı yöneticiler.

    "lübnan’da asıl karar verici merkez hizbullah değil, doğrudan doğruya ali hamaney ve kasım süleymani." lübnan’daki dürzilerin lideri velid cumbulat’

    alıntılar için kaynak:r. serdar ataş/aljazeera http://www.aljazeera.com.tr/…kilici-kasim-suleymani
hesabın var mı? giriş yap