• hakkında bir çok efsane üretilen süttür.

    bir keçi sütü üreticisi olarak (evet bi sürü keçim var ve her gün sağılıyorlar) aydınlığa kavuşturmak istediğim birkaç husus var.

    öncelikle keçi sütü keçi gibi kokmaz. eğer pastorize edilmiş veya uht keçi sütü içtiyseniz ve koku aldıysanız tamamen psikolojiktir, idda ediyorum ortalama bir insan modern şartlarda sağılmış ve pastörize edilmiş inek sütü ile keçi sütünü kokusundan ayırt edemez.

    peki nedir bu koku? hemen izah edeyim, küçükbaş bir havyanın elle nasıl sağıldığını gözlerinizin önüne getirin. altına bir kova veya güğüm, oturağın üstünde bir teyze veya amca ve yaklaşık 4 dakika süren bir sağım. burada sağılan hayvanın kakası, çişi sağan kişi ne kadar dikkat etse de süte bulaşmaktadır. yeterince hızlı davranıp kovayı çekememek, yeterli temizliği yapamamak bu kokuya sebep olur. sağımdan sonra süt, bir tülbent ile süzülerek temizlenir. oysaki modern çiftliklerde (tıpkı benimki gibi) sağım el değmeden yapılmakta vakumlu sağım aletleri hayvanın memesine takılmakta ve sağılan süt doğrudan süt soğutma tankına gitmektedir. 4 derece sabit tutlan süt, üzerindeki bakteri yükü ve phı da aralıklarla kontrol edilerek süt kalitesinin aynı kalması sağlanmaktadır.

    yukarda modern çiftliklerde bulunduğundan bahsettiğim sistem epeyce bir yatırım gerektirdiğinden, köydeki hacı emminin beslediği 40 keçiden sağdığı süt ile karşılanması pek mümkün olmamaktadır. ayrıca bu sisteme sahip çifltlikler de sütü kapı kapı pazarlamakla uğraşmak yerine büyük mandıralara * * sattığından kaliteli keçi sütü içmek için şişelenmiş ve uht veya pastörize sütü içmekten başka çareniz yoktur. (aslında vardır eğer çiftliğiniz varsa veya sütü aldığınız çiftliği tanıyorsanız)

    koku konusunu bu şekilde açıklığa kavuşturduktan sonra anne sütü hikayesine girmek isterim.

    keçi sütü barındırdığı vitamin veya mineraller yüzünden değil moleküler yapısı sebebiyle insan sütüne benzerlik göstermektedir. molekülleri büyük olduğundan insan vücudu inek sütünü sindiremez, içilen süt genellikle laktoz intolerans denilen laktoz alerjisi veya herkesin anlayacağı bir şekilde gaz yapar. bazı insanlar laktozu daha iyi tolere eder bazıları daha kötü ancak anadolu coğrafyası gen havuzunda laktoza karşı sensitivite vardır. keçi sütü moleküler yapusı daha küçük olduğundan daha kolay sindirilir. (keçi sütü moleküler yapısı sebebiyle insan sütüne benzer) alerji yapmaz yani keçi sütü gaz yapmaz. anne sütü hikayesi de budur. çocuklar genellikle 1 yaşından sonra anne sütüne ihtiyaç duymaz. ancak süt içmek güzel olduğundan içilen sütün inek sütü yerine keçi sütü olması sağlık açısından daha iyi olmaktadır.

    yukarda yazılanlar keçi sütü ile ilgili olup süt ürünlerini kapsamamaktar. yoğurt peynir gibi süt ürünlerindeki insana yararlı şeyler (çoğunlulkla bakteriler) bakımından keçi sütü inek sütüne göre bir çok açıdan üstünlük sağlar, yine de bu ürünleri tüketirken etiketine bakmanız ve %100 keçi sütü olmasına dikkat edilmesi gerekir (sütaş, pınar, tahsildaroğlu keçi peyniri üretirken sadece %45 keçi sütü kullanırlar, ön tarafında keçi peyniri yazar ama içindekiler kısmına bakarsanız %50 inek sütü kullanılır)

    inek sütünün hayatımızda bu kadar fazla yeri olmasının sebebi özellikle amerikada inek yatiştiriciliğinin uzun yıllara dayalı gelişim sürecidir. inekler üzerinde sürekli gen ıslah çalışmaları yapılmış ve halen de yapılmaktadır. nüfus ve coğrafi sebepler yüzünden inek yetiştiriciliğinin nispeten daha karlı olduğu bu ülkeler sürekli bir gelişim çabası içinde olduğundan 80 yıl önce sadece 3, 4 kilo süt veren inekler bu gün 35, 40 litre süt verir durumdadır. bu gelişmeden ülkemiz de etkilenmiş ve günümüzde modern inek çiftliklerinde 25, 30 kg günlük verim almaktadırlar. bunun yanında keçi hayvanı sadece 2, 3 kg süt verdiğinden geçtiğimiz dönemde entansif, yani kapalı modern keçi çiftlikleri verimli olamamış, çiftliklerin kurulumu keçi sütü ve süt ürünlerine talebin nispeten arttığı bu dönemde karlı hale gelmiştir.

    keçi sütü pahalıdır ancak insanlar düzenli tüketmeye başladıklarında pazar daha gelişecek ve giderek ucuzlayacaktır. yatırımlar artacak hiç bir firma kendini monopol olarak göremeyeceğinden migrosta litresine 7,90 etiket koyamayacaktır. içiniz içiriniz.

    natgeo küçükbaş servisi sundu.
  • keçi sütünün anne sütüne en yakın değerde olmasının nedenini kaçımız sorguladı? bu hayvanın en körpe dalları, en ulaşılmaz bitkileri yediğini, hayat bilgisi dersinde ormanları bitiren hayvanın keçi olduğunu öğrenmedik mi? bunca zahmete katlanan hayvanı çiftliklerde konvansiyonel yani geleneksel beslenmesinden uzak tutarak gdolu ya da ilaçlarla, gübrelerle takviye edilen yemlerle besleyerek anne sütüne yakın süt elde etmeyi nasıl bekleyebiliriz?

    sormuyoruz, sunulanı bizimmiş gibi kabul edip baş tacı ediyoruz.
  • lezzetli bir dondurmanin - tabii ki kaliteli malzemeler esliginde- olmazsa olmazlarindandir kendisi.

    dondurmam gaymak filminde keci cobaninin tepkisine basta cok gulmustum, ve fakat yakin zamanlarda urunlerini cok severek tukettigim ve baska yerin dondurmalarindan benzer tadi alamadigim bir dondurmacinin urunlerinde kullandigini ogrendigimde, hakkinda verilen tepkide dogruluk payi oldugunu dusundugum bir suttur kendisi.

    tadilarak deneyimlenmistir. aksini iddia edenin gozune limon kabugu sikabilirim, o derece...
  • keçi sütüne bağlı oluşan kansızlık, folik asit eksikliğinin neden olduğu anemik durumdur. ama folik asit eksikliği nedeniyle heidi ve dedesinin suçlanmasını hiç haklı bulmadım. yani sırf kan eksikliği var diye heidi'nin saftirikliğini affedebileceğimi sanmıyorum.
    başka bir şey vardı saftirikliğe neden ama ne olduğunu bilmiyorum.
    yani seğirte seğirte kırlarda dolaşması falan hiç hoş değil tabi. keçileri var mıydı onu da hatırlamadım bak şimdi. ki bende 9-10 hemoglobinle dolanan biri olarak söyleyebilirim ki bu iş sadece kansızlık ve keçi sütü ile açıklanamaz.

    keçi sütü konusunda ikinci diyeceğim ve keçi sütüne dair en büyük eleştirim bir kutsal olarak her derde deva fikrine insanların inanması.
    ama inek sütü allerjisi olanların kesinlikle kulanmaması gerekmekte bu sütü. ki insan sütüne en yakın sütte keçi sütü değil bildiğim kadarıyla. at sütü.
    ve keçi sütü allerjisi sizi anaflaksiye sokacak kadar ciddi bir allerjen de olabilir.
    sonuçta kutsal değil. kutsal bir süt değil yani.
    lafımı keçi sütü üretenler (ki aslında üretici keçi) dışında kimsenin iplememesi gerektiğini düşünmekteyim. keçi sütü bir kutsal değil demek istedim ama uzattım.
  • tam anlamıyla bir süt delisi olan ben, dün denemek amacıyla trabzon'un yerel markalarından biri olan bent'in cam şişede satılan keçi sütünü almak gafletinde bulundum. daha önce kay süt'ünkini denemiş ve oldukça beğenmiştim, kokusu yoktu ve içimi güzeldi. ancak dün aldığım sütü eve gelir gelmez açıp cam şişeden ağzıma diktiğim an hemen bırakmak zorunda kaldım çünkü adeta bir keçinin memesinden içiyormuşçasına kokuyordu süt. öylesine ağır bir kokusu vardı ki önce dökmeyi düşündüm. sonra kıyamadım; hem süt lan bu, nimettir, hem de verdiğim 3,75 tl'ye yazık (yaa, pahalı bi de). aklıma süpersonik bi fikir geldi; evde dr. oetker'in sakızlı muhallebisi vardı, dedim bunu yapayım hem belki damla sakızının kokusu sütünkini bastırır hem de 750 ml sütten bu şekilde kurtulmuş olurum. bi heves yaptım ama arkadaş ne fayda! keçinin kokusu damla sakızını falan bastırmış. üç koca kase keçi kokulu muhallebiyi napıcam ben şimdi bilmiyorum.

    sözün özü, inek sütü candır.
  • tadı, keçinin sütünü değil de direk keçiyi içiyormuşsunuz hissi veren süt. aoç'nin minik sevimli şişesi yanıma kar kalan..
  • sindirim sistemi rahatsızları ile bazı cilt hastalıkları için tedavi edici özliğe sahiptir.
    keçi sütünün bu özeliği çok eski zamanlardan beri bilinip kullanılmaktadır. örneğin, 16. yüzyılda 1. françois rahatsızlanmış ve hastalığına hiç kimse çare bulamamış. o dönemde kanuni sultan süleyman’dan yardım istemişler. kanuni kendi doktorunu ve yanında birde keçi göndermiş. keçinin sütünü ve yoğurdunu her gün içen françois bir süre sonra eski sağlığına kavuşmuş ve iylemiştir. o günden sonra fransa’da yoğurdun, ilaç niyetine kullanılmaya başlandığı rivayet edilmektedir.
  • heidi ve peter'ın daninosudur.*
  • inek ve koyun sütüne alerjisi olan bebekler için tavsiye edilir.
  • besin değeri hakkında bir fikir sahibi olmak için, 152 yaşında ölen old tom parr dünyanın en çok yaşayan insanıymış. hayatının son yıllarına kadar tarlada çalışıyormuş ve diyeti neredeyse tamamen çiğ keçi sütü, peyniri, whey ve süt ürünlerinden oluşuyormuş.
hesabın var mı? giriş yap