• bağışıklık sistemi zayıf düşmüş kedilerde görülür. bunun sonucunda vücudun belirli bölümlerinde tüy dökülmeleri görülür. mantar olan bölge önce baticonla temizlenir ardından da veterinerin verdiği bir deri pomadı sürülebilir.
  • ringworm. kedilerde gelişen insanlara da bulaşan hastalık. kediden insana bulaşan ender hastalıklardandır. ailede mantarlı kediye temas eden herkeste görülebilir.

    çember şeklinde içi boş kırmızı lekeler vücudunuzu sarar. tuhaf şekli dolayısıyla korku ve paniğe neden olur; oldukça da kaşıntılı olabilirler, yayılmaması adına temastan kaçınılmalıdır. fakat telaşa mahal yok size bulaşan lekeler kremlerle 7-10 gün arasında iyileşir. genelde -bağışıklık sisteminizle doğru orantılı olarak tabi- tehlikesizdir.

    kedilerdeki belirtisi; kedinin vücudunda herhangi bir yerde ani kıl dökülmesi ve kızarıklık; bölgesel kelliktir. pomat, aşı, kremle tedavi denenir, tedavi süreci oldukça zorludur. nüks oranı yüksektir. tedavi sürecinde kedide izolasyon (aslında mümkünse bir çeşit karantina tedaviyi hızlandırır, bulaş riskini de sıfırlar) çok önemlidir, başka kedilere ve insalara temas önlenmelidir.

    hangi kediler risk grubundadır? pet shoplardan, sokaktan ya da denetimsiz barınaklardan eve alınan kediler öncelikli risk grubunda; sokağa çıkan, başka kedilerle temasta bulunan kediler de düşük risk grubundadırlar.

    amme hizmeti: uyarılar üzerine bağlantılar yenilendi.
  • şahsen gözlemlemiş olduğum üzere başlangıç aşamasında ise sirke ile ilerlemesi engellenebilen mantar türüymüş. ziyadesiyle mesudum. zira bizim oğlanı veterinere götürmek cidden bir kabus.

    edit: efenim bizim oğlanın derdi manter değil kedi aknesi imiş. bundan dolayı silince gidiyormuş. mantar olsa ne olurdu bilemiyorum.
  • kedide belirdiği anda evde kediye temas eden herkezde de anında beliren, korkutan hastalık. çaresiz değildir.
  • prensesimde 2 ay önce son noktaya ulaştı mantar aşısı ve veterinerin sürdüğü solüsyon ile toparladı 1 ay başlık taktık fakat halen tam olarak geçmedi buna da şükür devam ediyoruz
  • iğrenç bir hastalık. 3 senedir geçmiyor zavallımda. iğneler de işe yaramıyor artık zayıfladı gitti iyice. yaraların biri iyileşse diğeri çıkıyor. kesin bir çözümü var mıdır acaba?

    edit: yaklaşık bir senedir çıkmıyor. mantar aşısını düzenli olarak yaptırdık yani veterinerin verdiği tarihi geçirmedik. mamasını değiştirdik (pro plan) bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin takviyesi yaptık. tüyleri pırıl pırıl oldu, kilo aldı.

    edit: yok arkadaş ne yaparsan yap yine çıkıyor yine çıkıyor.

    edit: benim kedim çok yaşlandı, uzun zamandır da mantar hastalığı var. neyse ki bize ve diğer kedimize hiç bulaşmadı. yapılabilecek her şeyi yapmamıza rağmen aynı yerde dönem dönem çıkıyor. yarayı kaşıyarak büyütmemesi için yakalığı kesip ters çevirerek takıyorum. mantar boynunda çıktığı için yarayı tamamen kapatıyor, iyileşene kadar dokunamıyor. hem de hareketleri kısıtlanmıyor. bulduğumuz en iyi çözüm bu.

    hiç dokunmadan geçmesini beklediğimiz de oldu. kaşıyarak hemen hemen bütün vücuduna dağıttı. iyileşmesi bir seneyi buldu. aşağıdaki fotoğraf o zamana ait. başlığı ters çevirme fikri de o zaman doğdu.

    https://eksiup.com/p/8z333246uyvr

    şimdi kaşınmaya başladığı an başlığı geçiriyorum yara büyümeden kapanıyor. yine de çok mutsuz :/

    https://eksiup.com/p/d8333252we75
  • adı aslan olan pisiciğiminde yakalandığı hastalık. ardından banada bulaştı. bacağımda yüzümde boy gösterdi kendileri. iyileşme süreci sanıyorumki çok yavaş. biocan m plus yaptırmamıza rağmen hala iyileşme göremedik. aslanın bacağına ve kuyruğuna sirke sürüyorum, kulaklarını yalayamayacağı için batikon. sonuçları bekliyorum
  • kedilerde bol rastlanan ancak burada çok fazla konuşulmayan konu. üç tane kedim var ve ikisinde şu an bu illet mevcut. üçüncü kedim yaklaşık iki hafta önce geldi, henüz yavru. ondan bulaştığını düşündüm ama onda mantar yok gibi gözüküyor. bahçeli evde oturduğum ve camıma sürekli kediler geldiği için onlardan bulaşmış olma ihtimali var. en büyük kedim tarçın'ın (sarman kendisi) durumu ne yazık ki kötü. yüzünde, boynunda, kulaklarında ve göbeğinde yaralar mevcut. sakin sayılabilecek bir kedi ama yıkamayı geçtim ilaç sürerken bile sıkıntı çıkartıyor. veteriner aşı yapıp iki ilaç verdi ancak nette en etkili çözümün sirke olduğu belirtilmiş. şimdilik sirkeli suyla yaralarını temizlemeye çalışıyorum ama ne kadar uğraşırsam uğraşayım, kısa bir süre sonra yaralarını patisiyle temizleyip yalıyor. henüz yeni bulaşmış olduğu için bir gelişme yok, dördüncü gündeyim henüz. umarım çok fazla yayılmadan tedavi edebilirim. diğer kedim kirpik (tekir) biraz daha hafif geçiriyor süreci. onda da kulakta ve yüzde yaralar mevcut anca tüylerinde dökülme çok olmadı, yaralar da çabuk iyileşecek gibi. ona aşı yapılmadı, olabildiğince onu da sirkeli su ile temizlemeye çalışıyorum ama temizletmemek için elinden geleni yapıyor. nette araştırmamda ne kadar uğraşırsanız uğraşın, yaklaşık 1.5 ay tedavi süreci var. hiçbir şey yapmasanız da aynı sürede geçiyor ancak tekrar nüksedebiliyor denilmiş. ancak aylarca geçmeyen vakalar da var. dikkat edilmesi gereken şey, kedilerimizi doğru beslemek ve evi temiz tutmak; tekrar başlamaması için biraz zahmet gerekiyor.

    eğer ki unutmazsam süreç içersinde entryimi editleyip gelişmeler konusunda bilgilendireceğim. ne yazık ki süreci baştan sona anlatan çok yok internette.

    edit: süreç beklediğimden daha rahat geçti. sirkeli su başta işe yarıyor gibi gözükse de ben sürdükçe farklı yerlerde mantarlar çıkmaya başladı. zaten sirke süreceğimi anladıklar anda kaçışmaya başlıyorlardı. zorla yakalayıp sirke sürmek de daha fazla stres yaşamalarına neden oldu. ben de hiçbir şey sürmemeye başladım ve yavaş yavaş mantarlar geçti. şu an ikisi de oldukça iyi; mantarları geçti. yine de tavsiyem mantarla karşılaştığınız anda veterinerinize danışmanız ama yaptığınız işlemler kedinizde strese neden oluyorsa, süreci oluruna bırakmanız. ayrı bir tavsiye olarak da mantarlı bölgeyi traşlatırsanız iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
  • mantar aşısı ve kremiyle giderilecek olan hastalık türü. genellikle yavru kedilerde olur. burunlarında ve kulaklarında daha fazla görülür.
    dikkat edilmesi gereken ise insanlara bulaşıcı olduğudur. biz ailecek hepimiz mantar olmuştuk. vücutta halka halinde kırmızı lekeler olur ve kaşındırır. müdahale edilmezse yayılır.
  • insana bulaşıcıdır diye gözlerin korkutulmaması gereken rahatsızlık. insanda uçuk ne kadar normalse, kedide de mantar, egzamaya dönük mantar o kadar normal.
    ha sen uçuklu birini öper misin? öpmezsin. kedinin mantarlı bölgesiyle temasa geçtiğinde de elini temizle ama inanın zor bulaşır. korkmayın öyle hemen.

    bazı veterinerler baticon sürüp üstüne ilaç sürmenizi söyler. bazıları sadece baticon yeter der, baızları baticonu siktir et, ilaca devam der. bazıları mantar aşısı yapayım diye mantar olduğunu bile belirtmez.

    şahsen benim kedimin bebeklik döneminde çok ameliyat olduğu için ve derisi hassas olduğundan dolayı (kedimin toza alerjisi varmış vay amk ya neyse) travocort krem sürüp mantarlı/egzamalı bölgeyi gazlı bezle sararak birkaç ay içerisinde kurtulduğum sonra 3-4 ay sonra aynı yerde tekrardan nüksettiği için şimdi yine aylardır tedavi etmeye çalıştığım hededir.

    veterinere bıraksak, bölgeyi kesip atacak bir öperasyon öneriyor. hiç iyileşme görmesem tamam diyeceğim de, yara bölgede kıllanma başladı bile. yavaş iyileşir, ama iyileşir nihayetinde.

    ha bu arada kedi sahibini kanser eder mi sinirden, eder.
hesabın var mı? giriş yap