• british medical journal'da yayınlanan bir çalışmaya göre, özellikle işlenmiş kırmızı etin erken ölüm riskini artırdığı gözlemlendi.

    sığır, domuz ve kuzu gibi kırmızı et alımının yüksek olması, daha önce tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık, bazı kanser türleri ve erken ölüm riskiyle ilişkilendirilmiştir. ancak kırmızı et alımındaki değişikliklerin ölüm riskini nasıl etkileyebileceği konusunda çok az şey bilinmektedir. bu konuda bilgi sahibi olmak için, abd ve çin merkezli bir araştırma ekibi, 1986 yılından başlayarak 2010 yılına kadar et tüketimini inceledi.

    herhangi bir kalp problemi ve kanser hastalığı olmayan, 30-55 yaş arası 53.553 kadın hemşire ile 40-75 yaş arası 27.916 erkek sağlık görevlisine ait veri kullanıldı. her dört yılda bir katılımcılara, geçen yıl her bir yemek için standart porsiyondan ne sıklıkta tükettiği soruldu.

    çalışma süresince herhangi bir nedenden toplam ölüm sayısı 14.019'a (8.426 kadın ve 5.593 erkek) ulaşmıştır. başlıca nedenleri kardiyovasküler hastalıklar, kanser, solunum hastalıkları ve nörodejeneratif hastalıklardı.

    toplam kırmızı et alımının (hem işlenmiş hem de işlenmemiş), sekiz yıl boyunca haftada 3.5 porsiyon kadar arttırılması, önümüzdeki sekiz yıl içinde %10 daha yüksek ölüm riski ile ilişkilendirilmiştir. benzer şekilde, pastırma, sosis ve salam gibi işlenmiş kırmızı et alımının haftada 3.5 porsiyon kadar artması, %13 daha yüksek ölüm riskiyle ilişkilendirilirken, işlenmemiş kırmızı et alımının artması %9 daha yüksek ölüm riskiyle ilişkilendirilmiş. (bkz: #90824019) *

    genel olarak, daha fazla kepekli tahıllar, sebzeler, yumurtalar ve balıklar gibi diğer proteinli yiyecekleri yerken kırmızı et alımının azaltılması, hem erkek hem de kadınlar arasında daha düşük ölüm riski ile ilişkilendirilmiştir. örneğin, sekiz yıl boyunca günde bir porsiyon balık için günde bir porsiyon kırmızı etin değiştirilmesi, sonraki sekiz yılda %17 daha düşük ölüm riskine bağlanmıştır.

    kaynak:
    https://www.bmj.com/content/365/bmj.l2110
    https://www.sciencedaily.com/…9/06/190612183633.htm

    edit: başlık kırmızı et ile ölüm riski arasındaki ilişki şeklinde olsa daha doğru olacaktı. bu şekilde olduğunda, nedensellik içerdiği için yanlış anlamlar çıkartılabilir.
  • bizi teğet geçecek olay. refah seviyesi ve alım gücü yüksek ülkelerin vatandaşları düşünsün. iki gram et yiyoruz zaten, böyle haberlerle tadımızı kaçırmayın.
  • banane etin kırmızısı makbul.
  • ülkede yıllık et tüketimi sekiz kilo olunca, sorun da kalmıyor haliyle.
    teşekkürler erdoğan, teşekkürler akp.
  • kırmızı et yemeyin, kalp ve damar hastalıklarını tetikler.
    beyaz et yemeyin, sağlıksız koşullarda üretiliyorlar.
    balık yemeyin, denizler çok kirli ve ağır metalleri barındırıyor.
    sebzelerin, meyvelerin tümünde de zararlı hormonlar ve ilaçlar kullanılıyor.

    geriye bir tek su kaldı. ama o da yok, olmaz. su kaynaklarının bir çoğu kirli ve olumsuz şartlarda dolduruluyor.

    en iyisi biz yaşamayalım.
  • bunu diyen ingilizler de sabah kahvaltisinda etin hem de işlenmiş etin dibine vuran (bkz: bacon) bir millet. geçin bunlari et giren eve dert girmez insanlarımız zaten et mi bulup yiyebiliyorlar keske yesek de erken ölsek.islenmis etten uzak durun yeter günde 100 gram et vücut gelisimi icin faydalidir. bu fiyatlarla zaten 100 gram uzeri yiyebilen hatta gunde 100 gram yiyen bile kraldir ölmez.
  • işlenmiş ete nitrik nitrat eklenmesi sonucu erken kımılama riski
  • vegan ürünleri satılması için yapılan bir araştırma. yalandır. et yenmez mi?
  • artık öyle bir çağda yasiyoruz ve gerekli gereksiz doğru yanlıs bilgi bombardımanina tabi tutuluyoruz bi sen eksiktin ,hadi be sende diyesin geliyor bu tip seyleri duyunca sonra arkanı donup gidiyorsun yok sayiyorsun.
  • bir diyetisyen olarak söyleyeceğim şu an şudur: abartmadıkça her besinin faydası vardır. “kırmızı et ölüm riskini arttırır” demek büyük ve iddalı bir genelleme. kırmızı et yemenin belli bir derecesi ve porsiyonları vardır ve bu kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. yani kırmızı et iyidir, sebze iyidir, tavuk eti iyidir; kırmızı et kötüdür, sebze kötüdür, tavuk eti kötüdür ölüm riskini arttırır diye bir durum söz konusu değildir. ha şunu da belirtmek isterim ki; hipertansiyon hastalığı, kalp hastalığı, gout hastalığınız ve bu gibi sayabileceğim hastalıklarınız söz konusuysa evet kırmızı et zararlıdır. dikkatli tüketilmelidir.
hesabın var mı? giriş yap