• kırmızı et yemeyin, kalp ve damar hastalıklarını tetikler.
    beyaz et yemeyin, sağlıksız koşullarda üretiliyorlar.
    balık yemeyin, denizler çok kirli ve ağır metalleri barındırıyor.
    sebzelerin, meyvelerin tümünde de zararlı hormonlar ve ilaçlar kullanılıyor.

    geriye bir tek su kaldı. ama o da yok, olmaz. su kaynaklarının bir çoğu kirli ve olumsuz şartlarda dolduruluyor.

    en iyisi biz yaşamayalım.
  • ülkede yıllık et tüketimi sekiz kilo olunca, sorun da kalmıyor haliyle.
    teşekkürler erdoğan, teşekkürler akp.
  • dogrusu kirmizi etin "amerika'da" olum riskini arttirmasi olan arastirma, daha dogrusu anket. amerika'da kirmizi et denen seyin nasil uretildigini biraz olsun arastiranlar icin siradan bir sonuc. hem islenmis hem islenmemis et tuketen biri kanser oldugunda islenmemis et kanser yapabilir demek de manipulasyon olur cunku nitritler zaten kanserle iliskilendirilmis uzun zamandir. endustriyel hayvancilik, gdolu yem, rafa gelene dek olan islemler ve islenmis et kullaniminin yogunlugu amerika'da zaten sorun. barbeku amerikalilari milli yemeklerindenken ve basli basina eti kanserojen hale getiren bir uygulamayken etin pisirilme seklinin, uretilme seklinin etkisinden, fazla miktarda tuketilmesinden bahsetmeyip et kanser yapiyor demek papa ucaktan iner inmez genelevleri sordu demeye benziyor.

    kaldi ki amerika o kadar sagliksiz bir ulke ki mesela hastaneye, check upa daha cok gitmek de olum oranini arttiriyor, tibbi hata veya komplikasyonlar inanilmaz sayida insani olduruyor, avuc avuc ilac icen, igrenc beslenen,gazli iceceklerden tutun da misir surubuna bulanmis paketli abur cuburlara dek cop gida bagimlisi bir millet.

    blue zone denen uzun ve saglikli yasamin norm oldugu bolgelerde yapilan arastirmalar var, bu insanlar da et yiyor. ıskandinav ulkelerinin insanlari saglikli ve uzun yasiyor, kirmizi et tuketimi son derece yuksek. hatta ortalama yasam suresinin uzun oldugu ulkelerde et tuketimi de yuksek ayni zamanda. sorun kirmizi ette degil. amerikalilarin tuketim anlayisi dusunulunce miktar da cok onemli, bir tabak dedikleri seyi 2 gunde yemiyor cogu ulke insani.
  • bizi teğet geçecek olay. refah seviyesi ve alım gücü yüksek ülkelerin vatandaşları düşünsün. iki gram et yiyoruz zaten, böyle haberlerle tadımızı kaçırmayın.
  • british medical journal'da yayınlanan bir çalışmaya göre, özellikle işlenmiş kırmızı etin erken ölüm riskini artırdığı gözlemlendi.

    sığır, domuz ve kuzu gibi kırmızı et alımının yüksek olması, daha önce tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık, bazı kanser türleri ve erken ölüm riskiyle ilişkilendirilmiştir. ancak kırmızı et alımındaki değişikliklerin ölüm riskini nasıl etkileyebileceği konusunda çok az şey bilinmektedir. bu konuda bilgi sahibi olmak için, abd ve çin merkezli bir araştırma ekibi, 1986 yılından başlayarak 2010 yılına kadar et tüketimini inceledi.

    herhangi bir kalp problemi ve kanser hastalığı olmayan, 30-55 yaş arası 53.553 kadın hemşire ile 40-75 yaş arası 27.916 erkek sağlık görevlisine ait veri kullanıldı. her dört yılda bir katılımcılara, geçen yıl her bir yemek için standart porsiyondan ne sıklıkta tükettiği soruldu.

    çalışma süresince herhangi bir nedenden toplam ölüm sayısı 14.019'a (8.426 kadın ve 5.593 erkek) ulaşmıştır. başlıca nedenleri kardiyovasküler hastalıklar, kanser, solunum hastalıkları ve nörodejeneratif hastalıklardı.

    toplam kırmızı et alımının (hem işlenmiş hem de işlenmemiş), sekiz yıl boyunca haftada 3.5 porsiyon kadar arttırılması, önümüzdeki sekiz yıl içinde %10 daha yüksek ölüm riski ile ilişkilendirilmiştir. benzer şekilde, pastırma, sosis ve salam gibi işlenmiş kırmızı et alımının haftada 3.5 porsiyon kadar artması, %13 daha yüksek ölüm riskiyle ilişkilendirilirken, işlenmemiş kırmızı et alımının artması %9 daha yüksek ölüm riskiyle ilişkilendirilmiş. (bkz: #90824019) *

    genel olarak, daha fazla kepekli tahıllar, sebzeler, yumurtalar ve balıklar gibi diğer proteinli yiyecekleri yerken kırmızı et alımının azaltılması, hem erkek hem de kadınlar arasında daha düşük ölüm riski ile ilişkilendirilmiştir. örneğin, sekiz yıl boyunca günde bir porsiyon balık için günde bir porsiyon kırmızı etin değiştirilmesi, sonraki sekiz yılda %17 daha düşük ölüm riskine bağlanmıştır.

    kaynak:
    https://www.bmj.com/content/365/bmj.l2110
    https://www.sciencedaily.com/…9/06/190612183633.htm

    edit: başlık kırmızı et ile ölüm riski arasındaki ilişki şeklinde olsa daha doğru olacaktı. bu şekilde olduğunda, nedensellik içerdiği için yanlış anlamlar çıkartılabilir.
  • beyinin büyümesini ve haliyle zekasını milyonlarca yıl önce kırmızı et yemeye başlayarak elde eden türün saçma sapan tartışması.

    ya evrim yok ya da bu çalışma hatalı; ikisinden birini seçersiniz artık.

    notlar:
    (1) ytd. tıp uzmanı değilim, mühendisim.
    (2) işim gereği sürekli tıp literatürü okuyup inceliyor ve değerlendiriyorum.
    (3) inadına gavurca yazacağım: correlation is not causation.
    (4) “özellikle işlenmiş et” yazıp sonra “kırmızı et” demek, ah bu çakal akademisyen veya çakal popüler bilim haberi editörleri.
    (5) demek ingiltere? kültürel marksist ve “tüm insanlar eşit özgeeee, ırk falan yok taam mı, ıtk insanların oluşturduğu bir sosyal yapı” tadında takılan arkadaşlara popülasyon konusunu çalışmalarını tavsiye ederim (ytd).
    (5) en doğal haliyle de olsa kararında yenmeyen her şey az ya da çok zararlıdır (ytd).
  • tavuk götü yemekten şekli şemali değişti insanların, bırakın da ağız tadıyla ölsünler bari.

    tanım: bizler için riskli bir durum olmayan bir araştırma sonucu.
  • kesinlikle yalan bir önermedir. kırmızı et yiyen erken ölse, biz fakirlerin zenginlerden daha çok yaşamamız gerekirdi. siz hiç hergün antrikot yiyip çabuk ölen zengin gördünüz mü.
  • işlenmiş kırmızı etin ölüm riskini arttırması diye düzeltilmesi gereken başlık.

    nasıl işlenmiş herhangi bir sebze ürünü ( örneğin içine onlarca kimyasal giren salatalık turşusu) sağlığa zararlı ise içine uzun süre bozulmadan durması için "nitrat" eklenen etlerde zararlıdır.

    bu nedenle işlenmiş ürünlerden uzak durun yeter. ister sebze olsun ister et.
hesabın var mı? giriş yap