• moldovanin baskenti. ingilizce chisinau olarak yazilir.
  • moldova'nin baskentinin turkce adlandirilisi.
  • moldova'nın başkentinin ülkenin bağımsızlığından sonra aldığı yeni adı. eski adı (büyük bir olasılıkla rusça kökenli olan) kişinev'dir ve türkçe'de hala bu isim türkçe fonetiğe daha uygun olduğu için daha sıklıkla kullanılır. çhişinau veya chişinau büyük bir ihtimalle moldova'nın resmi dili romence'ye daha yakın bir kelimedir kişinev'den, tıpkı ülkenin yeni adı moldova gibi (eskisi moldovya'ydı)
  • stefan cel mare ismindeki ana caddeye sahip moldov şehri. pek çok türk'e veya türkçe konuşmayı bilen romen ya da moldovalı'ya rastlamak mümkündür. istanbul'dan uçakla bir saat yirmi dakikada varmak mümkündür, ülkeye gelirken vize almaya gerek yoktur, havaalanında 60 dolar karşılığında vize alınabilir, sadece bir tane vesikalık fotoğraf gereklidir. şarap tatma haftası sırasında, bu amaçla geldiğinizi belirttiğiniz taktirde, para vermenize de gerek yoktur. gümrük memurları para koparmaya çalışır, girişte ne kadar döviziniz var ise deklare etmeniz gerekir, edilmelidir ki çıkışta sorun olmasın. yeni ve temiz bir havaalanına sahiptir, şehirden çok uzak değildir ve şehir merkezine 100 lei karşılığında gidilebilir. şehirde dedeman oteli vardır, güzeldir, temizdir ve merkezdedir. sokaklar güvenlidir, akşamları kafanıza göre yürüyüşe çıkabilirsiniz, erkeklerin bayanların tacizine karşı hazırlıklı olması gereklidir, görünüşü hoşunuza giden bir restorana girip misler gibi yemekler yiyebilirsiniz, tuvalete kendizi dar atabilirisiniz de aynı zamanda (bkz: kolay girer zor çıkar).
  • (bkz: chisinau)
  • kucuk bir şehir. codru hotel de gayet güzeldir. dedeman hotel'den daha ucuzdur ama yeterlidir. taksilerde taksimetre yoktur. her yere taksi ile 30 lei civarı karşılığında gidilebilir.
  • havaalaninda biz turkleri eniste diye karsilayan acaip polislere sahip baskent. bahsis bahsis diye tuttururlar ve en az 5 dolar vermeden gecemezsiniz. * en guzel bari people dir. sokakta gormenin mumkun olmayacagi arabalari gece bu barin otoparkında gormek sasirtir. acaip ucuz bi sehirdir. kanaatimce 300 dolarla gidildigi takdirde belediye baskanligina oynanabilir. gidilmedir, gorulmedilir. ozellikle saunalari...
  • on sekiz - yirmi sekiz yas araligindaki disilerinin, istisnasiz, goz kamastirici bir guzellige sahip oldugu amma velakin yirmi bes yas ve sonrasi disilerinin, yine istisnasiz, deformasyona ugradigi gozlemlenen baskent. uc senelik gri bolge olustu tanimda; farkindayim. (bkz: hata payi)
    kisinev de hafta sonlari turkiye den gelen turistlerin sayisinin arttigi gorulmektedir. bunlarin azimsanmayacak kismi kendilerini ve ulkelerini paralariyla rezil edip geri donmektedir. belki de bu gibi olaylar yuzunden sehirdeki dedeman hotelin adi 2006 temmuz basinda leogrand hotel olarak degistirilmistir.
  • müthiş parkları olan bir şehir, geceleri bu parklardaki göllerde yüzen insanlar görürsünüz, eğlenceye düşkündürler. şehrin altı şarap mahsenleri ile doluymuş söylediklerine göre, chardonnay ve bundan yapılan şarapların kökeni buraymış. şarap üretiminde çok başarılılar, fransadan sonra dünyadaki en iyi şarapların burada bulunabileceği söyleniyor. üretilen birçok şarap da yurt dışına fransız şarabı olarak ihrac ediliyor zaten. arada kalmış, unutulmuş, hor görülmüş bir ülkenin başkenti, bir yandan romenler bir yandan ruslar, halk iki resmi dil arasında neyi dile getireceğini bilemez olmuş. müthiş bir eğitim sistemleri var lakin aç olan karın eğitim dinlemiyor; mafyadır 'beyaz' ticaretidir şarabı ikinci plana itmiş.
  • otelleri hem eski, hem de pahalidir, eger konaklamaniz gerekirse ev tutun, ana cadde olan ştefan çel mare uzerindeki evler bile gunluk 35 euro civari, en ucuz otel olan cosmos'un gecelik fiyatinin 55 euro oldugu goz onune alinirsa cok cok uygun.

    codru kadar bes para etmez bi otel bulamazsiniz, hem pahali, hem eski ustune ustluk gudik bi resepsiyona sahip.

    sehir ici ulasim otobus (troleybus) ile 2 ley, dolmus minibus ile 3 ley. sokak ustunde bulunan taksilere binmeye kalkmayin 2 kati fiyat aliyor ibneler gideceginiz yere. onun yerine 1406, 1424, 1448 gibi kisaltimis numaralara sahip taksi duraklari var, ariyorsunuz surdan suraya gidecegim diyorsunuz, operator size parasini soyleyip kapatiyor, 1 dakikaya kalmadan arayip taksinin kac dakikada yaninizda olacagi, arabanin plakasi rengi modeli vs bilgilerini veriyor.

    nr.1 supermarketleri var, biri ştefan çel mare üzerinde, digeri a. puşkin 42 numarada (sun city'nin alti) ne ararsaniz bulabilirsiniz ve her sey gayet hesapli.

    ha bi de gitmisken chişinau birasi icmeden donmeyin...
hesabın var mı? giriş yap