• bir yıl öncesine kadar haftada bir kitap okurken, şimdi onuncu sayfa sürünerek gelen şahsımın beyanıdır. nasıl olacak, nasıl yapacağım derken bir türlü eski halime dönemiyorum. bir tavsiyesi, önerisi olan yeşillendirse ne makbule geçer, hem ülkenin okuma oranını da arttırırsınız.
    (bkz: sosyal sorumluluk projesi)
    sonrasında özgeçmişe yazın beni referans da olurum.
  • bende yazları ortaya çıkan durum. kışın birazda dışarda vakit geçirmek olanağı sınırlandığından olsa gerek harıl harıl kitap okuyorum. çok da keyifli geçiyor vaktim. ama yazın gevşiyorum işte. hem içimden gelmiyor. hem de daha çok dışarıda vakit geçiriyorum. ben mevsimlik bir sıkıntı.
  • bir alışkanlıktır bisiklet sürmek gibi asla unutulmayan. zorlanıyorsunuz okumakta ince, sürükleyici ve tarzınıza uygun bir kitap okumanızı tavsiye ederim, gerisi zaten çorap söküğü gibi gelecektir.
  • elinizde sürünen, okumakta zorlandığınız kitabı bitirmeye kasmadan bir kenara bırakın. o an için kafanız dolu, iç sıkıntınız var ya da kitap size göre değil. hemen başka kitapları açıp karıştırın. saran bir tane bulana dek devam. zaten bir tanesine kaptırdığınızda eski rutine geri dönüş sağlanıyor. bu biraz spor yapmak gibi bir durum. ara verdiğin an üşeniyorsun.
  • bu konuda ciddi bir motivasyon kaynagi olan goodreads'ten bihaber olmak durumunda icinde bulunabilecek durum.

    goodreads'te gercekci bir hedef belirlemek oldukca yardimci oluyor; bu sene 20 kitap okuyacagim gibi.
    hatta daha ileriye gidilip bu sene su kitaplari okusam guzel olur diye liste bile yapilabilir.
    motive etmesi icin begeniler cercevesinde kitap okuyarak baslamali; sirf populer diye baslanan bir kitap bitmek bilmeyebiliyor.
    ayni anda birkac kitap okunmasi ruh haline gore farkli kitaplar okuma olanagi sunuyor. tabi bu kitaplarin hepsi ayni tarzda olmamali.
    once yavas baslayip okudukca daha cok okunuyor. o yuzden biraz sabirli olmak lazim. kitap okuma aliskanligi kazanmak oyle kolay degil.
    kitaplar arasinda uzun aralar vermek motivasyonu dusurebiliyor.
    cevrede cok kitap okuyan birilerinin olmasi ve kitaplar hakkinda sohbet edebilmek ayri bir motivasyon kaynagi.
    kitap okurken yakinlarda telefon, tablet vs. bulundurmamak lazim.
    gurultulu bir ortam yerine sakin ve huzurlu bir ortami tercih etmek kitap okumayi daha keyifli kiliyor. klise olsa da yanina cay ya da kahve alip kitap okumayi bir rituel haline getirmek faydali.
    her gun 5-10 sayfa bile olsa mutlaka okumali.
    zaman icinde kitap okuyamamak ile ilgili bahaneler uretmek yerine her ortamda ve her kosulda okumaya alismali. yolculuk yaparken, disaridayken, uyumadan hemen once hatta tuvalette bile kitap okunabilir. surekli uygun ortami ve zamani beklemek insanin kendini kandirmasindan baska bir sey degil.
    her gun uyumadan once yarim saat okumak aliskanlik kazanmak acisindan guzel bir baslangic olabilir.
    kafa cok doluysa kitap okumak zorlasabiliyor; fakat biraz ustune gidince kafa dagitmaya yariyor.
    cantada kitap ya da tercihen bir adet kindle bulunmali; hatta oyle ki kitapsiz disari adim atmamali.
  • sağ olsun hamlet yüzünden bende de başlayan kötü durum.

    shakespeare gibi birinin eserinden sonra bu duruma düşmek daha da acı.

    haftada bir kitap bitirmeye çalışan ben 2 aydır elime kitap alamıyorum.

    demek ki klasikler bana göre değil.
  • bu aralar yaşadığım durum. he şimdilik okuyacağım kitaplar çok kalın değil. ama gereksiz bir yoğunluk içindeyim eve gidince maalesef....

    kalın kitaplara da sıra gelecek bu yaz.
  • bir ara başımda olan berbat durumdur. okumayı çok istiyor ama bir türlü 20 sayfadan fazla okuyamıyordum. bir iki ay böyle sürdü bu. kurak kalan ağaç misali ruh sağlığım da bozuldu. kitaplığımın önünde oturup geçmişte altını çizdiğim satırları okuyordum. tam bir ümitsizlik havasındayken sophokles'in oyunlarını okumaya başlayarak kitap okumam eski haline döndü. umarım hiçbir kitapsever bu berbat durumu yaşamaz.
  • okumanın henüz tam olarak alışkanlığa dönüşmediği zorundalık hissiyle okumaya çalışıldığında yaşanan durum
  • bu sıkıntıyı çözebilecek şeylerden biri de çizgi roman okumaktır (hatta ingilizce öğrenme konusunda da ingilizce çizgi roman okuyabilirsiniz, müthiş işe yarıyor).

    çizgi roman, hem az metin içermesi hem de kare kare akıcı görselliğiyle sizleri okumanın güzelliğine tekrar döndürebilir. grafik roman da denilen, kendi içinde başlayıp biten ve biraz da hacimli versiyonlarını okursanız bu, dolu dolu bir okuma olacaktır rahatlıkla.

    bu önermemi doğrulayan ve bence en az sağlam bir klasik etkisi yaratan birkaç çizgi roman önerisi de vereyim: sıradan zaferler, maus, güçsüz düşmezsen hayat güzeldir, blankets, güngezgini, blacksad, watchmen, sandman ve daha nicesi... çizgi roman, okumanın harikulade bir yolu.
hesabın var mı? giriş yap