• kendisi yapmak isteyip çeşitli sebeplerle yapamayan, kendi isteğini çocuğu üzerinden gerçekleştiren, normal bir kişidir.
  • inancına göre muhtemelen kızına uyarısında bulunmuş fakat kızı kararlarını verebilecek yaştaysa daha fazla üzerine gitmemiş özgür bırakmış annedir. olması gerektiği gibi davranan başörtülü annedir.
  • muhtemelen şehirli giyim kodlarını bilmeyen ve "şimdiki nesil hep böyle" diyerek işin içinden çıkan annedir.

    insan kızına demez mi:

    -o elbise ile dışarı çıktığında omuzlarını şalla örtmelisin.
    -bu elbise ile minibüse binilmez. taksi paran yoksa hiç giyme.
    -şu elbise ile bayram gezmesine gidilmez.
    - bu etek iş görüşmesi için fazla kısa

    eskiden işe başlayacak kızlara lacivert düz etek beyaz gömlek tavsiye edecek vasat bile olsa bir görgü vardı.

    şimdi o vasat görgü bile kalmadı.

    tüm mesele başına iki metre bez bağlıyor mu, bağlamıyor mu?

    bağlayanı uzaylı zekiye gibi dolaşıyor, bağlamayanı şirketin tanıtım kokteyline büstiyer ile geliyor.

    görgü sıfır, algı başını bağlamayan herkes çıplaktır. işte böyle kaba saba yaşıyoruz.
  • herhangi bir annedir. neyinize dert oluyorsa artık. her boka dil uzata uzata artık saçmalamaya başladınız.

    "kızını giydirmek" derken ne kastediyosun ayrıca. şimdi burada kız giydiriliyorsa belli ki bu eylemi tek başına yapamıyor, yani "çocuk". kastedilen annenin ısrarla "açık giyineceksin!" demesi değil herhalde. 0-10 yaş arasını dikkate almıyorum. bu çocuk açık giyiniyor diyebiliyorsan ağır sapıksın, orayı geçtik. 10-18 yaşa gelelim. bu süre içerisinde ergenliğe adım atılıyor vs. kızının açık giyinmesini istemiyor olabilir. fakat bu sadece uyarı şeklinde kıza belirtiliyor ve kız baskı görmüyorsa(olması gerektiği gibi) yine dilediğini giyebilir. 18'den sonrasını da artık ben ele almıyorum. aklı başında her çocuk aldığı aile eğitimine göre kendine bir tarz belirleyebilir. yine anneden çıkıyor yani iş. ne güzel ki ailesi baskı da yapmamış işte. kadın başörtüsü takıyor diye illa kızına da mı taktırmalı. hadi taktırdı diyelim. sonra o kızın peşine düşmeyecek misiniz "aile, mahalle baskısıyla takıyor" diye. sizin gibiler okullarda köşelere çekip başını açsın diye tehdit içerikli konuşmalar çekmedi mi zamanında. ne arıyosunuz da bulamadınız yıllardır be arkadaş.

    tesettür de namaz gibi ancak ve ancak kişiyi ilgilendirir. nasıl ki namaz kılan bir insan çevresindekileri namaza zorlayamıyorsa, tesettür de kişinin kendi iradesiyle yapması gereken bir iş. ha, uyarabilirsin. o ayrı bak. ama tutup da zorla kapatamazsın kimsenin bi yerini. amacına ulaşmıyor zaten öyle olunca. küçükken anlattın, dinde analık babalık vazifesi diye geçen her şeyi yaptın ama kız tercih etmedi. bu onun sevabı, günahı. annesi elbette üzülüyor olabilir fakat üzerine düşeni yaptıysa ondan çıkmıştır artık. yani kadın dinin ona yüklediği görevlerin bilincindedir. kendiyle aynı yaşam tarzına zorlamak onu ancak kızından eder. ve böyle düşünen bir anne de sadece tebrik edilebilir.
  • "kızını giydiren anne"den kasıt belli bir yaşa gelmiş ve açık veya kapalı giyinmesi halinde arada fark yaratabilecek fiziksel gelişimini tamamlamış kızının giyimine kuşamına "müsade etme" olarak anlaşılmalı sanırım. yoksa zaten annenin giydirdiği bir kız çocuktur, kapalısı da açığıda hem dinen hem fiziksel yönden fark oluşturmaz.

    normal bir annedir. muhtemelen kapanması da aile zoruyla değil kendi terciği sonucunda gerçekleşmiştir ve kendi kızlarına da dayatmada bulunmayıp onların tercihlerine bırakıyordur.

    yahut aile baskısıyla kapanmış, bir takım istekleri ona yutturulmuş kadındır. böylece kızlarının gönüllerince giyinmesine izin veriyor ve kısmen de olsa geçmişinin acısını bu şekilde çıkarıyordur.
  • ben yapamadım sen yap diye düşündüğünden böyledir diyen insan dombilidir, çok yanlış gelmiştir, öehtir.

    baş örtüsü kişisel bir seçimdir. başı örtülü bir kadın bunu inancını uygulamak adına gerçekleştiriyordur. gelenek veya çevre baskısıyla uyguluyorsa zaten durum bambaşkadır. buna sadece giyim tarzı diyebiliriz ki insanlar farklı tarzlarda giyinebilir.

    yok dini inancının gereğini kendi istediği için gerçekleştiren bir kadınsa, zaten başka kişiye bir zorlamada bulunmayacağı apaçıktır, yalnızca inandığını anlatarak seçimi muhattabına bırakması elzemdir, doğru olandır. dahası inanç bağlamından da çıkalım, kızının tercihlerine saygı duyan, örselemeyen doğru ebeveyndir.

    ayrıca başlıktaki 'açık-saçık giydiren anne' nasıl saldırgan bir sıfat, derdiniz ne tam olarak anlayamıyorum. apartman teyzeleri, mahalledeki dedikoducu yaşlı kadınlar (bir stereotype olarak dedikoducu mahalle kadınları) misali bir üslupla buraya gelip,

    -hiii, gördün mü ayol nerimanın kızını, açık saçık nası gezdiriyor bu kızı böyle, bir de kendisinin başı kapalı, tüüü yazıklar olsun

    minvalinde laflar etmek, o sokakta çevirsen özgürlükçü geçinen adamların iç yüzünü göstermiyor mu sizce de?
  • damat arıyordur, ama zengininden.
  • kızı örtünmek istememiştir, anne de kızı zorlamamıştır bu kadar basit. anlamadıgınız görmediginiz, olaylar üzerinden yok kendi yapmamış da kızına yaptırıyormuşda felan da filan işlerine girmeyin, sizin özgür irade dediginiz şey, bi tek sizin gibi düşünen, yaşayanlar da yok.
  • kendisine sözlükte açık açık giydirilmekte olan annedir.
    (bkz: eden bulur)
  • aynı zamanda evlenmeden önce başı açık olan , evlendikten sonra ise yobaz kocasının zoruyla başını kapatan kızın annesidir. (bkz: hayrunnisa gül) (bkz: emine erdoğan)
hesabın var mı? giriş yap