• aslında ölmemiş birini ölü gibi gösterebilen maddedir.
    romeo ve juliet'de julietin ölü taklidi yapmak için kullandığı maddenin ta kendisidir.
    juliet ailesinin zorla evlendirmek istediği şerefsiz kont paris ten kurtulabilmek için bu maddeyi içerek ölü taklidi yapmıştır. fakat sevdiği adam geri zekalı romeo da onun gerçekten öldüğünü zannedip kendi canına kıymıştı.

    neyse bu mucizevi madde noctec adındaki preparat ta ilaç haline getirilmiştir, hipnotik amaçlı kullanılmaktadır.
  • eczanelerde, ticari takdimi olmadığı için majistral olarak (beyaz toz şeklindedir ve tartılarak paketlenir) hazırlanan ve özellikle çocuklarda çekim esnasında sedasyon amacıyla kullanılan ilaç.
  • klinik kullanılımı azalmış ilaçtır. ben verirken kötü bir haber alırım diye korkmuyor değilim.
  • çocuklara basit tetkikler için sedasyon sağlayan bir ilaç. eeg sırasında kullanılıyormuş. burada (bkz: http://www.cty.com.tr/files/journals/4/416.pdf) açıklanan bir çalışmada, "monitorize edilmeyen çocuklarda olumsuz olayların %78'i ölüm ve nörolojik hasar ile sonuçlanırken, puls oksimetre ile monitorize edilen hastalarda bu oran %28 olduğu" belirtilmiş. "sedatize edilmiş çocuklarla ilgili çalışmalar göstermiştir ki, -bütün sedatif ve opiodiler önerilen dozlarda dahi problemlere yol açmıştır.- sedasyon uygulanan bütün ortamlarda olumsuz olaylar meydana gelmiştir.- 1-5 yaşları arasındaki çocuklarda risk en fazladır. çoğunda altta yatan ciddi bir hastalık yoktur. -solunum depresyonu, hava yolu obstrüksiyonu ve apne olumsuz olayların en sık sebepleridir.-olumsuz olayların diğer sebepleri de çok sayıda ilacın kullanılması, ilaç hataları veya doz aşımı, hastanın yetersiz değerlendirilmesi, yetersiz monitorizasyon,hastanın erken taburcu edilmesi ve yetersiz kardiyopulmoner resusitasyondur. hastane dışında girişim uygulanan hastalar, hastanedekilere kıyasla daha sağlıklı ve büyük olmalarına rağmen, kardiyak arrest, nörolojik hasar ve ölüm olaylarının çoğu hastane dışı girişimlerde meydana gelmiştir. ..taburcu kriterleri: hastalar uyanık ve oryente olmalı...bir ofis işlemi öncesi evde kloralhidrat verilen sağlıklı bir infant, yolculuk sırasında araba koltuğunda ölmüştür. ayrıca işlemden sonra eve dönerken arabada aspirasyon gibi olumsuz olayların da meydana geldiği bildirildiğinden uygulama sonrasında da ağızdan bir şey alınmaması önerilir." bazı doktorların gözünüze baka baka dediği gibi "yüz yıldır kullanılıyor kimseleri öldürmemiş öldüremez, adeta ilaç değil şeker" değil yani. ölüme kadar varabilen etkileri olabileceği, özellikle 1-5 yaş arasında, belirtilmiş.

    anne ve babalar, basit olduğu söylenen tetkikleri küçük çocukları ve bebeklerine yaptırırken, doğru dozda verilen doğru bir ilacın bile ölüme kadar gidecek hasara sebep olabileceğini bilmeli ve temkinli olmalı. hele bu tetkikleri hastane ortamı yerine muayehanede yapmanın doktorun maddi kazancı dışında hiçbir artısı olmadığını ve daha da riskli olduğunun farkında olmalı. sedatif ve anestezik ilaçların bizzat kendilerinin "girişim" olduğunu unutmamalı, yukarıdaki doktor gibi açık ve seçik riskleri kendilerine anlatacak birileri olmayabilir. alternatifleri ve tetkikin hayatiliğini sorgulamalı,
  • ırvin d. yalom un nietzsche ağladığında kitabında şöyle geçer:
    -ne tür ilaçlar, her birinden ne kadar alıyorsunuz?
    -kloral hidrat, hemen hemen her gece, en az bir gram.eğer bedenimin uykuya ihtiyacı çok şiddetliyse buna morfin ya da veronal ilave ederim ama o zaman ertesi gün sersem gibi oluyorum.ara sıra haşhaş da alırım ama bir sonraki gün beynimi bulandırıyor.klorali tercih ediyorum.
    o zaman sıradaki şarkımız olan bestesiii ahmet mi***oğlu, güftesiii kemal t**cana ait kürdi hicaz makamı bu eserle
    " bu gece de uykumuz yok baba,
    vuruyoz kuru kuru kubara
    diyoruz hep birlikte sayın okuyucular, buyrunuz efenim.
  • chloral, chloral hydraté, hydrate de chloral olarak da bilinir.

    şeffaf kristalize maddedir. özel koku ve acı tada sahiptir.

    0.25 k su, 0.20 k alkol, 3 k kloroform ve 0.5 k eterde çözünür. erime derecesi 52-58 °c'dir.

    hipnotik ve sedatiftir. mideden çok çabuk absorbe olur ve yarım saatte etkisini gösterir. haricen romatizma, siyatik, nevralji ve pruritte kullanılır.

    yan etki olarak vazodilatasyon görülür. dispne, siyanoz, ağır vakalarda kollaps veya deliryum görülür. ölüm 5-10 saat içerisinde gerçekleşir. öldürücü doz tahminen 10 g'dır.

    antidot olarak mide yıkanır ve analeptikler şırınga ile enjekte edilir.
  • hiperaktivite gösteren artık bildiğin canavar olan çocuklarda kullanımı da vardır, uslu durmayı öğretemediğiniz çocuklarda ilaç kullanmak da artık vahim bir durum... hayır diyememenin sonucu olarak ilaç kullanmak bildiğin acizlik
hesabın var mı? giriş yap